21. joulukuuta 2012

Kilpikonna

Kuudennen perheenjäsenen nimeksi tuli Noppa. Jos kysyy kuopukselta, niin koko nimi on Noppa Sakari. Koska Sakari on paras mahdollinen toinen nimi. Eikä haittaa, jos Noppa joskus paljastuukin tytöksi, koska Sakari sopii jokaiselle :)

Huoltotoimenpiteiden osalta Noppa on meille hyvin sopiva lemmikki. Noppa on kasvissyöjä ja syö pääosin salaattia. Kaveri pärjää pari vuorokautta, kun täyttää vesikupin ja laittaa ruukkusalaatin evääksi, joten jokaista pientä reissua varten ei tarvitse järjestää hoitoa. Terraarion siistinä pitäminen on vaivatonta.Hoitohaasteet tulevat sitten, jos/kun alamme aikuista kilpikonnaa pitämään talvihorroksessa. Nyt menee vielä muutama talvi ilman, että horros olisi tarpeellinen.

Kilpikonnat eivät mitenkään nauti siitä, että ihmiset niitä taputtelevat. Tässä perheessä on aika hankala pitää pienet sormet terraarion ulkopuolella, joten Noppa on jo sopeutunut siliteltäväksi (ja lapset muistavat hyvin pestä kätensä Noppaan tai terraarion tarvikkeisiin koskemisen jälkeen). Terraariossa Noppa antaa rauhassa silitellä kilpeä ja päätä, ei vetäydy kilpeensä eikä lähde poiskaan. Joskus terraation ulkopuolella kovin vikkelät sormet pelottavat ja Noppa menee kilven sisään ja pompahtaa syrjään.

Noppa seuraa usein silmät tarkkana menoa terraariosta. Jos lapset leikkivät sen edessä, konna on naama kiinni lasissa. Riittää mennä istumaan ja tuijottamaan sinne, niin sieltä kyllä tullaan paikalle tuijottamaan takaisin. Jos Nopan päästää lattialle, se lähtee tutkimaan paikkoja. Liukas lattia sapettaa ja jossain välissä Noppa palaa oman turvallisen terraarion viereen. Noppa liikkuu halutessaan yllättävän nopeasti.

Naama kiinni lasissa "Whaz happening?"

Aina ei ehdi terraarion ulkopuolisesta elämästä välittää, jos on lämpölampun alla makoilu kesken. Konna paistattelee siellä niin, että kilpi on todella lämmin. Aktiviteetit ovat siis tuijottaminen, kiipeily, kävely, kaivaminen ja syöminen.

Kaivuupaikkana toimii tällä hetkellä pyyhe. Jos lapset juoksevat ja huutavat aulassa pitkään, Noppa menee moista elämää piiloon. Se kaivaa päänsä pyyhkeen sisään ja loput konnasta on näkyvillä. Mikä piiloutuja :) Joskus illalla Noppa menee piiloon nukkumaan ja joskus Noppa nukkuu sillan alla.

Noppa sillan päällä, silta on sekä kiipeily- että piilopaikka

Hauskinta puuhaa on Nopan ruokkiminen. Salaattia voi pitää sormien välissä ja katsoa kuinka nopeasti Noppa tuhoaa sen. Noppa syö siististi esikoisen kämmeneltäkin. Ruokana on tummat salaatit (kuvissa menee jääsalaattia, kun ei ollut muuta) ja vähäisesti hedelmiä. Kesällä Noppa saa nauttia voikukkaplantaasimme antimista.

Nopan herkkua on Romaine. Kun Noppa syö Romainea, se alkaa lähestyä samanlaista meditatiivista liikettä kuin japanilaisen kivipuutarhan hiekka-altaan harjaaminen :)  Joskus itse makaan terraarion vieressä katsomassa, kuinka Romaine häviää haukkaus hakkaukselta.Uudet ruoka-aineet voivat saada kilpikonna paran hetkellisesti sekaisin. Tahmainen rusinan hitunen jäi naamaan kiinni ja vaikka Noppa oli sen jo aikaa sitten onnistunut nuolemaan irti, raukalla meni koko ilta naama nuollessa. Liian iso omenan palanen aiheutti todennäköisesti jäykän niskan. Painiottelu Noppa vs. omenalohko päättyi omenan täydelliseen häviämiseen. 

Jos meno ei miellytä, niin Noppa ilmaisee sen sähisemällä.

Elinikäennuste on sellaiset 60-70 vuotta. Oikein hyvällä hoidolla jopa 100 vuotta. Voi olla, että meidän hoidolla ja aiheuttamalla stressillä pärjää vain 5-kymppiseksi. Muussa tapauksessa esikoisen pitää hakea vanhainkotipaikkaa kahdelle: itselleen ja Nopalle.

9 kommenttia:

 1. Noppa <3 Muista kun lapsena kaverilla oli kilppari hoidossa joka oli aivan totaalisesti rakastunut puukenkään :$

  VastaaPoista
 2. Oih, nyt mä tiedän mikä lemmikki meidän lapsille hankitaan, kun vähän vauva-arki tästä tokenee ja lapset kasvaa <3 Ihana teidän Noppa Sakari! Onnea uudesta perheenjäsenestä!

  VastaaPoista
 3. Vautsi, onnea uudesta perheenjäsenestä:) Meillä käydään parhaillaan keskustelua, tuleeko meille kaloja, kilpikonna vai koira. Mikäli koira tulee, pitää äidin muuttaa allergian vuoksi muualle (lapset kyllä auliisti lupasivat tulla katsomaan minua..). Minulla on ollut suuri epäilys kaikkia matelijoita kohtaan, mutta nyt kyllä asit minut vähän kiinostumaan noista kilpikonnista..

  VastaaPoista
 4. zirk:
  Kiitos.


  Kirppu:
  Puukenkärakastettu -liikkistä :)


  Annika:
  Kiitos.
  Näin muutaman viikon perusteella kilpikonna oli hyvä valinta meille. Toivottavasti konnan hermot kestävät, eikä saa pahoja stressioireita. Oikein odotan, että tulee kesä ja hyvät kelit, niin rakennamme Nopalle kunnon aitauksen pihalle.


  *riikka*:
  Meille olisi tullut koira, jos olisin allergiani takia uskaltanut ottaa. Rohkeus sitten petti kuitenkin, kun muistelin viime kevättä ja niin pahoja allergiaoireita.

  Jos meillä olisi enemmän tilaa, vaikka 3 kerrosta, niin gerbiilit jossain täysin muussa kerroksessa kuin minä olisi vielä voineet mennä. Allerginen ystäväni on kestänyt hyvin gerbiilejä lapsen huoneessa. Tosin toinen lievästi allerginen ystävä taas sai oireet heinästä ja purusta.

  Akvaario oli vaihtoehtona meilläkin, mutta luontainen laiskuus torppasi sen. Lapset eivät kuitenkaan putsaa sitä ja minä en viitsi. Listalla oli myös kameleontti ja joku lisko. Hyönteisten kasvattaminen niille ruuaksi ei todellakaan ole mun juttu. Pojille olisi käynyt käärmekin, mutta en lämmennyt ajatukselle.

  LittleB: Noppa kiittää :)

  VastaaPoista
 5. Mahtava Noppa! :-D
  Ja hyvä tuo kuva, jossa toljottaa naama lasissa kiinni. Tuollaisen hitaahkon menijän seuraaminen on varmasti todella meditatiivista, kuin nuotiota katselisi. :)

  Minä hyppäsin tänä vuonna niin täydestä vauhdista jouluvalmisteluihin (tänäänkin aamusta iltaan siivousta ja huomenna kaikki kauppa-asiat...), joten tulin jo toivottelemaan joulut.

  ** Oikein rentoa ja mukavaa joulua teidän poppoolle! **

  VastaaPoista
 6. Oi tuo Noppa on ihana. Kummitädilläni oli aikoinaan kilpikonna mutta olin niin harvoin siellä etten muista siitä mitään.

  Oikein Rauhallista Joulua teidän koko ihanalle perheelle ;-DD

  VastaaPoista
 7. -Jassu-
  Noppa on muuten yllättävän nopea halutessaan. Olen muutaman kerran tyrkyttänyt salaattia ja siirtänyt sen metrin eteenpäin, Noppa tulee kovaa ruuan perässä :)

  Meillä on ollut samanlainen loikkaus suoraan töistä jouluvalmisteluihin. Onneksi pääsemme huomenna anopin valmistamaan joulupöytään, se on ihana helpotus.

  Oikein mukavaa joulua sinulle ja perheellesi!


  Hilkka:
  Noppa kiittää kehuista :) Ja oikein hyvää Joulua sinulle ja läheisillesi Hilkka!

  VastaaPoista