3. maaliskuuta 2018

#metoo ja miesvaltainen työpaikka

Arvostan suuresti #metoo-kampanjaa. Sitä, että häirinnän uhrit ovat viimein rohkaistuneet kertomaan julkisesti kohtelustaan sekä heidän saamaansa vastaanottoa. Selvästikin aika on kypsä siihen, että varmasti aivan kaikki (paitsi häiriköt itse) ovat sitä mieltä, että kaikenlainen seksuaalinen häirintä on tuomittavaa. Toivon myös, että häiriköille on konkreettisia seuraamuksia teoistaan.

Minä työskentelen miesvaltaisella alalla. Usein olen ollut yksikön ainoa nainen. Tällä hetkellä minulla on naiskolleegoita ja se on minusta ollut todella kivaa. #metoo on varmaankin aiheuttanut sen, että minulta on kysytty usein työn ulkopuolella, että olenko kokenut työssäni seksuaalista häirintää? Millaista minulla oli töissä aloittaessani, kun tulin 25-vuotiaana miesporukkaan?

En ole ikinä työssäni kokenut seksuaalista tai minkään muuunkanlaista häirintää. En työkavereiden, en esimiesten enkä asiakkaisen puolelta. Vitsitkin ovat olleet aika korrekteja. Jos ne ovat lipsahtaneet navan alle, niin ne eivät ole sellaisia, jotka olisi kokenut loukkaaviksi tai edes vaivaaviksi. Tosin pitää tunnustaa, että vaikka en ole todellakaan ole porukan rääväsuu, ei oma huumorinikaan aina ehkä ole kaikkein korrekteinta. Osallistun lähes poikkeuksetta kaikkiin työnantajan järjestämiin tilaisuuksiin ja juhliin sekä myös työporukan omiin menoihin. Myöskin niissä tilaisuuksissa, joissa on juotu alkoholia, käytös on pysynyt asiallisena.

Olen miettinyt, että mitkä ovat tekijät, jotka ovat edesauttaneet erinomaista tilannetta. Mieleeni tulee heti kaksi seikkaa: korkea koulutus ja nollatoleranssi häirintään. Meillä henkilöstöosasto on läpi vuosien ajanut nollatoleranssia minkäänlaiseen häirintään. Siitä voi olla aivan varma, että he tutkivat tapauksen huolellisesti. Lisäksi meidän HR on täynnä naisia ;) Meillä on myös työsuojeluvaltuutettu, jonka puoleen kääntyä.

Työpaikallani on fiksuja ja hyvin koulutettuja ihmisiä töissä. Korkea koulutus ei tietenkään takaa sitä, että ei olisi törppö. Törppöjä löytyy kaikkialta ja kaikista ihmisryhmistä. Minusta kuitenkin tuntuu, että koulutetussa sakissa yksittäinen törppö saadaan helpommin kuriin. Lisäksi monivuotiset opinnot, joissa täytyy pärjätä ryhmissä, opettaa taitoja ja hioo särmiä.

Vaikka työpaikallani onkin erinomainen tilanne, että siellä ei häiritä, on sukupuolten välisen tasa-arvon osalta vielä työsarkaa jäljellä. Omasta mielestäni yleinen alaa koskeva ongelma on äitiys- ja perhevapaat. Koska niitä käyttää pääosin naiset, voi vapaa olla varsinainen kuolinisku uralle. Olen kirjoittanut asiasta aikaisemmin täällä. Tilanne ei ole minusta kuuden vuoden aikana olennaisesti korjaantunut. Minusta asia on miesvaltaisen työpaikan suurin ongelma. Hyvänä kakkosena tulee palkkauksen yhdenvertaisuus.

Lisää tietoa häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä www.tyosuojelu.fi/

8 kommenttia:

  1. Sama täällä, en ole kokenut minäkään, raakaa läppää kylläkin, mutta se on ihan yes. Eli sitä on saanut olla onnekas, että on saanut todella fiksuja työtovereita.

    Mukavaa viikkistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että sinullakin on ollut työyhteisijö, joissa ei ole seksuaalista häirintää!

      Läpän heitosta olemme monesti puhuneet töissä, että mitäköhän sitä enää uskaltaa pilkata, kun kaiken pitäisi olla niin korrektia. Aina aikasemmin ehdotin pilke silmäkulmassa stadilaisena, että sentään keskustapuoluetta voisi pilkata ;) Enää en kehtaa edes sitä heittää, kun Sipilän sukulainen on samalla osastolla :D :D :D

      Poista
  2. Sitä niin toivoisi että kaikki saisivat elää rauhassa ilman ahdistelua/häirintää/pelkoja..tuo metoo kampanja on sinällään hyvä, että se saattaa rohkaista joitakin sellaisia naisia puhumaan, hakemaan apua jotka eivät ole aiemmin uskaltaneet kokemuksistaan puhua! Rauhallista ja turvaisaa eloa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on hienoa, että asiasta puhutaan eikä hyssytellä hiljaiseksi. Yhä useampi organisaatio joutuu myös miettimään, että kuinka häirintä tunnistetaan ja miten siihen puututaan.

      Poista
  3. Minusta on hienoa, että tämä asia on ollut laajasti esillä, vaikka tokikin parempi olisi, että ihmiset eivät joutuisi näin ikäviä asioita edes kohtaamaan. Huomaa, että valitettavan yleistä. Toivottavasti tämä kampanja herättelee tarpeeksi, jotta jokainen voi elää ilman ahdistelua ja häirintää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin oli korkea aika, että nämä tapaukset tulivat julkisuuteen ja että teot ovat saanet hyvin paheksuvan ja tuomitsevan vastaanoton.

      Poista
  4. Hyvä ja tärkeä aihe josta ei voi puhua mielestäni liian vähän. Perhevapaista olen samaa mieltä myös, vaatii aika rakenteellisen muutoksen että isät pitävät vapaita samalla tavalla kun äidit. Myös asenne uutista tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä, että naiset ovat tulleet vihdoin rohkeasti esiin häirintätapausten kanssa ja yleinen ilmapiiri on ollut ahdistelijat tuomitseva.

      Perhevapaat ovat toisaalta niin hieno asia lapsen ja perheen kannalta, mutta naisten työllistymisen, tulojen ja eläkekertymän kannalta katsottuna huono, kun perhevapaat pitää yleensä vain ja ainoastaan äiti.

      Poista