7. tammikuuta 2024

Vuoden 2023 matkailu- ja retkeilyaakkoset

Koska tykkään reissata lyhyitä ja pidempiä reissuja sekä kotimaassa että ulkomailla, niin mieleni tekee myös muistella, että missä kaikkialla tuli vuoden aikana käytyä. Siksi siis matkailu/retkeilyaakkoset. Osa aakkosista on niin vaikeita, että ei niitä koe kuin joskus poikkeuksellisesti. 

A - Aavasaksa
Aavasaksa on Suomen eteläisin piste, jossa juhannuksena koetaan yötön yö. Laskettelukeskus on paikallisten kuntien operoima ja varmasti yksi maailman edullisimmista laskettelupaikoista. Kolmella rinteellä on mittaa noin kilometri per rinne. Talvikaudella 2023 kioski-kahvila oli erinomaisissa käsissä ja siellä oli ilo ruokailla.

Vaaramaisemaa Aavaksan laskettelurinteestä nähtynä

B - Bled
Bled-järvi ja Bledin linna Sloveniassa ovat huikean kauniit. Sanoisin, että maisema ylhäältä linnalta hakkaa järvenrantamaisemat. Vuoden 2022 kaunein näkemäni maisema taisi mennä Gardajärvelle. Tämän vuoden titteli menee Bledille. Kova kakkonen on Santorini.

Näkymä Bledin linnalta

Kahvilamaisemat, kuvassa matkaseurani Sirpa

C - Cape East kylpylä, Haaparanta
Tornion etätyöreissulla kävimme Ilonan ja hänen äitinsä kanssa Cape East kylpylässä. Talviaikaan uimamahdollisuus puuttuu kylpylästä, mutta lämpöisiä loikoilualtaita on tarjolla sekä sisällä että ulkona sekä kylmäaltaita. Kiva reissu!

Cape Eastin lämmin loikoiluallas kattoterassilla ulkona

D - Djoserin pyramidi (Step pyramid)
Djoserin pyramidi on yksi vanhimmista pyramideista Kairon alueella, eräänlainen prototyyppi. Haaveilin pikkutytöstä saakka pääseväni joskus Egyptin historiallisille paikoille ja reissu oli ihan hurjan mielenkiintoinen.

 

Djoserin pyramidi

E - Eiffel torni
Pariisin perhereissun yhdeksi kohteeksi nuoriso valitse Eiffel-tornin. Siitä huolimatta, että osa nuorisosta kammoksuu korkeita paikkoja. Menimme Eiffeliin ennenkuin alkoi hämärtää ja näimme Eiffeltornin vilkkuvalot poislähtiessä. Kiva oli kokea Eiffel vielä kerran koko perheen kanssa.

E-kirjain olisi voinut olla mysö Esplanadi. Espalla on aina hienot kukkaistutukset, mutta kesäkuussa 2023 ne olivat minusta poikkeuksellisen upeat.

F - Fira
F-kirjaimen valinta oli helppo, niitä ei ollut kuin yksi vuonna 2023. Fira on Santorinin saaren pääpaikka ja se oli toinen majoituskohteistamme Santorinilla. Firan vanhasta kaupungista on upeat näköalat merelle.


G - Gizan pyramidit
Alakoululaisen unelmani.


H - Herrankukkaro
Naantalin Rymättylässä oleva Herrakukkaro on kerrassaan ihana paikka! Kävimme siellä Sirpan kanssa savusaunatapahtumassa ja nukuimme suloisessa linnunpöntössä. Reissu oli yksi vuoden kohokohtia. Kauniin luonnon lisäksi Suomesta löytyy vaikka mitä ihania matkailukohteita ja Herrankukkaron tapahtumassa ja majoituksessa oli hyvä hinta-laatusuhde.


I - Imerovigli
Toinen majoituskohteemme Santorinilla oli Imerovigli, joka tarjoili myöskin upeita maisemia ja auringonlaskuja.

J - Jällivaara (Gällivare)
Jällivaara on ruotsalainen pikkukaupunki Napapiirin pohjoispuolella. Se on tunnettu maastohiihtokisoistaan ja kasvavasta kaivosteollisuudestaan. Meidät Jällivaaraan veti Dundretin laskettelukeskus. Olimme siellä Ilonan kanssa viikonloppureissulla Torniosta. Sattui aivan älyttömän hieno sää ja Dundret oli mukavan ruuhkaton.


K - Kukkolankoski
Vuoden 2023 aikana pääsin ihailemaan Tornionjoen Kukkolankoskea sekä kesällä että talvella. Kesällä kävimme Ilonan kanssa seuraamassa siikojen jakoa lippousvuorojen vaihtumisen yhteydessä.


L - Luulajan kirkkokylä
Vuonna 2023 aakkosissa on pohjoisen paikkoja paljon, se johtuu vuoden kahdesta etätyreissusta Tornioon. Oli todella kiva päästä Tornioon myös kesäkeleillä. Luulajan kirkkokylä oli varsin sympaattinen ja historiallinen vierailukohde.


M - Montmartre
Pariisin hotellimme kattoterassi tarjosi mukavat näkymät Montmartren kukkulalle ja Sacre-Couerin kirkolle. Järjestimme sinne muutamana aamuna aamiaispiknikin.


N -  Niili


O - Opéra Garnier
Perheen miehet kävivät Pariisin katakombeissa, mutta minä en uskaltutunut lähtemään sinne portaiden vuoksi. Olisin todennäköisesti pärjännyt, koska Pariisiin matkaan osui vuoden paras kävelykunto. Kävin sitten Garnierin oopperatalossa. Huikean överipalatsi!


P - Postojna caves
Slovenian reissulla teimme retken Postojnan tippukiviluolastoon. Luolastossa kuljetaan ensin junalla ja sitten kävellään. Tältä pallolta löytyy kyllä niin erilaisia ja hienoja paikkoja!


Q - Qwensellin talo
Turussa kävin joulukuussa Qwensellin talossa tutustumassa 1800-luvun säätyläisten joulunviettotapoihin opastetulla kierroksella. Tykkäsin. 


R - Ramses II patsas Memphisissä


S - Saqqara
Ehkä kuitenkin syvimmän vaikutuksen Kairon nähtävyyksistä minuun teki ne Saqqaran alueen hautaholvit. Etenkin se johon ostimme "pimeän" sisäänpääsyn. Seisoimme siellä minä, Hra Kepponen ja opas ihailemassa hautaholvin taidokasta Egyptin elämästä kertovia kuvitusta.


T - Trakain linna
Esikoisen kanssa teimme kahdestaan viikonloppureissun Vilnaan ja sieltä kävimme tutustumassa Trakain linnaan. Olimme matkassa elokuun lopulla ja jestas että oli Vilnassa helteistä.


U - Pitäisiköhän lähteä tänä vuonna käymään Uudessakaupungissa tai Uzbekhistanissa, että joskus saisi U-kohteen 

V - Vilna
Äiti-Poika-laatuaikaa esikoisen kanssa.

Tässä kuvassa esikoinen on KGB-museon vankitilojen ulkoilupaikassa

Y - Yrjönkadun uimahalli
Ilonan, Otilian ja Sirpan kanssa vietimme hieman jälkijunassa ystävänpäivää Yrjönkadun uimahallissa. Oli tosi onnistunut ilta.


Vuoden 2022 aakkoset onnistuivat paremmin, koska käytettyä tuli U, W, Z ja Ö. Vuoden 2022 aakkosiin pääset tästä: https://pikkukepponen.blogspot.com/2023/01/vuoden-2022-matkailuretkeilyaakkoset.html

Sirpa on alustavasti haastanut minua vuodelle 2024 "12 uutta urheilukokemusta tai -paikkaa". Saas nähdä pystynkö raihnaisena ponnistamaan kyseiseen haasteeseen. Jos polvi alkaa kestää vähän paremmin, niin joudun ottamaan haasteen vastaan, koska se tekisi minulle niin hyvää!


17 kommenttia:

  1. Verraton idea taltioida matkamuistoja aakkosittain. 💚
    Pidän kaikista aakkosjutuista koska olen kieli-ihminen 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🌸🙏🌸 ja kivaa loppuviikkoa ja aurinkoisia terveisiä Kap Verdeltä ☀️☀️☀️

      Poista
  2. Miten joku voi keretä vuoden aikana näin paljon. :-D Hienosti keksitty ja koottu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🌸☀️🌸 Sinä olet ehtinyt urheilemaan, minä en ole, kun olen priorisoinut menemistä ja toki myös innostus on ollut ihan eri luokkaa 😆

      Poista
  3. Wau - täälläkin "Aakkoset" mielessä... sinähän voisit tulla mukaan haasteeseeni... yhdistät useamman vuoden muistot... niin helposti tulisi kaikki 29-kirjainta!!

    Minunkin piti jatkaa aakkosmatkaa kamerakoossa... ja jatkankin, mutta kummallinen tämä pää... keksii kaikenlaisia ideoita ja sitten on vaan niitä keskeneräisiä projekteja entistäkin enemmän. Ihailen teitä, ketkä saatte aina kaiken valmiiksi... mulla on ne viime vuoden kolmannet sukatkin puikoilla...

    Keskeneräisen (suorastaan alussa olevan ) vuoden ihanaa jatkoa teille
    - mitähän kaikkia aakkosia tämä vuosi tuleekaan pitämään sisällään....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypäs tulla kurkkimaan, että minkälainen aakkostelu sinulla on menossa. Ne kamerakoon matkamuistosi on upeita 😍

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Ai niin, U:sta tulee mieleen Ullanlinna Helsingissä kauniine rakennuksineen. Helppo toteuttaa, heh.

      Poista
    2. Hyvä Stansta 👍 Tästä eteenpäin muistan Ullalinnan.

      Poista
  5. Niin erilaisia me ihmiset olemme, että minulle riittäisi koosteessa ihan vain muutama kirjain. Hyvä, jos sinulle kaikki kirjaimet. Tykkään kyllä tehdä pieniä reissuja, mutta tahdistasi ahdistuisin.
    Ja sekin on hienoa, jos ppon menohaluja, voi mennä. Ja toisaalta, jos ei ole, niin voi vain olla . Ehkä aakkoset voisi tehdä ihan kotiympyröistäkin. Huomaisi varmasti monta sellaista asiaa joihin ei muutoin kiinnitä huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään tehdä pieniä reissuja, mutta myös isoja reissuja 😆😉😉 ja tykkäisin vaikka mistä muustakin, mutta tunteja vuorokaudessa on rajallisesti. Ihmisillä on erilaisia kiinnostuksen kohteita ja se on rikkaus. Minun suosituimmat aakkoset ovat leivonnaisista

      Poista
  6. Olen joskus toteuttanut tämän kirjainhaasteen mutta siten, että piti laittaa mieleen jääneitä paikkoja. Sinulla on ihan kiitettävästi tullut vuoden aikana lähes jokaiselle kirjaimelle paikka, jossa on vierailu/käyty. Nyt kuluvana vuotena otat haltuun Uudenkaupungin niin se U-kirjainkin saa kohteen. Ugi on kiva kaupunki ja paljon katsottavaa vanhoissa taloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen myös toteuttanut tämän postauksen mieleenjääneinä paikkoina. Sitä postausta oli kiva tehdä 👍 Tein samanlaisen postauksen myös vuodesta 2022. Silloin kirjainsaldo oli vielä parempi, vaikka en laittanut mitään paikkoja muistiin.

      Uudessakaupungissa pitäisi joskus käydä, en ole nimittäin ikinä elämässäni käynyt siellä.

      Poista
  7. Sinäkin voisit aloittaa uudet urheilukokemukset kissajoogalla (lainaa jostain kissa), niin saisit siitä jo yhden kokemuksen :)
    Olin niin matkakertomuksesi lumoissa, että unohdin kokonaan tsekata, että tuliko kaikki kirjaimet ;D Kai ne oli, kun oli niiin monia paikkoja. Olet tosiaan ehtinyt moneen paikkaan. Katsasteltiin matkaa ensi kuulle, kun olisi kerrankin yhteistä lomapätkää. Santorini on edelleen näkemättä, kun se jäi koronan takia. Vaan sinne ei pääse tähän aikaan vuodesta, vasta toukokuulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin heti valmis kokeilemaan kissajoogaa, jos lainaat Merriä 😆 Merriä vaikuttaa riittävän lungilta ja arvokkaasti käyttäytyvältä joogaparilta. Meikäläinen kankeana ei notkeudessa pärjää yhtään.

      Nämä talvikauden lomakohteet ovat aika rajallisia, jos ei halua liikkua toppavaatteissa ☹️

      Poista