18. tammikuuta 2021

Talviseikkailu

Edellisessä postauksessa valittelin elämän tylsyyttä. Teimme siihen ystäväni Ilonan kanssa muutoksen. Kovaa pakkasta uhmaten lähdimme etätöihin ja viikonlopun aloitukseen mökille. Meillä oli aivan loistava reissu! Vaikka oli tosi kylmää, niin aurinko paistoi ja ulkona oli niin kaunista.

Matkalla herkuttelimme lounaaksi Kirkkonummen BistrOmatissa savustettua lohta, palsternakkapyreetä, fenkolia ja tartar-kastiketta. Otimme jälkiruuatkin: siinä oli jotain lakkaa ja mandariinisorbettia. Voi taivas, mikä lounas!

Mökille menemisen mahdollisti se, että Hra Kepposen veli kävi jo edellisenä viikonloppuna laittamassa putkiston lämmityksen päälle ja samalla hän laittoi kaikki patterit päälle. Varmistelin apelta, että aura-auto on käynyt pihatiellä. Onneksi otin kuitenkin kotoa lumilapion mukaan, ilman sitä emme olisi päässeet kahlaamatta käsiksi edes apen lumityövälineisiin eikä sisällekään ollut asiaa ilman lapiointia.


Lapiohommia kohti ovea


 
Minulle oli saldotuntien mahdollistama lyhyempi työpäivä ja nautiskelin auringosta ja pihapiirin kauneudesta, eikä -23 asteen pakkanen juurikaan haitannut ainoastaan varpaani hieman palelivat. Saisi olla tälläisiä säitä varten vaikka kunnon huopikkaat! Otin pienen kuntojumpan ja lapioin kulkuväylän pihan poikki rantasaunalle vieville portaille saakka. Ilona hoiteli siitä eteenpäin palaveriensa jälkeen. Meillä oli tavoitteena mökkikeikan aikana lämmittä rantasauna ja tehdä avanto kastautumista varten. Päivänvalo loppui kesken ja päätimme siirtää saunan ja avannon seuraavalle päivällä. Palkinnoksi lapiointiurakasta saimme ihailla kaunista auringonlaskua.
 

Osa polusta 


 
Päivällä kuulin sekä bongasin pihan reunassa olevassa kelopuussa tikan. Kova homma on kauhessa pakkasessa naputella kelosta jotain syötävää. Kauempaa kantaui toisenkin tikan koputus. Kun päivä alkoi hämärtää, loppui tikan nakutus. Kun laitoimme pihavalot päälle, niin tikka tuumasi, että sitä voisi heittää iltavuoron ja palasi samaan keloon ruuan hakuun. Pihalla näkyi rusakko, jonka talvipuku oli vielä hyvin ruskea. Ilona bongasi peurankin.
 
Illalla kaaduimme sänkyyn ajoissa! Raikas talvisää ja lumihommat takasivat hyvät yöunet. Aamulla heräsimme ajoissa töihin ja ehdimme töiden välissä ottamaan pienen happihyppelyn pihalla. Edelleen oli pakkasta -23 ja siinä kyllä virkistyi varsin nopeasti!

Aamu sarastaa

Aamuaurinko pilkistää puiden välistä

Ilona lellii minua valmiilla aamupalalla, tässä on chiasiemen velliä ja marjoja

Meillä oli kivasti valmiita ruokia mukana. Ne olivat meidän kummankin perheen tähteitä, mutta tuunasimme niitä ja tarjoilimme ne kauniisti. Ensimmäisenä iltana söimme Ilonan perheen tähdekanafileet ja raastesalaatin ja teimme kylkeen tuoresalaatin. Toiseksi lounaaksi tuunasimme minun perheeni minestronekeiton loput pavuilla ja chilillä. Lounaskeitot päätimme syödä palavereissamme, jotta voisimme lounasaikaan piipahtaa Sjökullan kartanon bypiias kahvilassa. Ihan uskomatonta on, että mökiltämme ajaa vain 12min Sjökullaan. Bypiias myymälä on niin kauniisti laitettu, että siellä on aina ilo piipahtaa.

Ilonan kakkupala

Bypiias concept store Sjökullan kartanossa

Lopetin työt perjantaina hieman aikasemmin, jotta pääsin avantohommiin. Eihän tuossa avannon teossa kirveellä, rautakangella ja lekalla ollut juurikaan järkeä, mutta joskus tekee hyvää keski-ikäisellekin tehdä aivan järjettömiä hommia.

Hyvä alku avannolle!

Sauna lämpiämässä

Raikas pesuvesi

-24 asteen pakkasesta huolimatta saimme saunaan kunnon löylyt. Avantomme osoittautui hankalaksi päästä ja hieman liian pienikokoiseksi, mutta paikkasimme tilanteen kierimällä lumessa. En ole ennen ikinä saunonut rantasaunassa pakkasella. Ensimmäistä kertaa tänä jouluna saunoin siellä "talvikautena". Ehdottomasti oli kaiken vaivan arvoinen saunominen. Pimeä mökkipiha oli ulkovaloissa kuin satumaa. 
 
Istuimme iltaa ihaillen lumista "yömaisemaa" ja herkuttelimme blineillä. Sen verran olimme mukavuudenhaluisia, että paistoimme blinit vohveliraudalla. Koska paistoimme blinit ilman voita, sivelimme blinit tulikuumina pienellä voinokareella. Vohveliraudalla blineistä tulee littanoita, mutta ne ovat kivan rapeita. Meillä oli täytteenä graavilohta, johon sekotimme yhden yrttituorejuuston sekä Lidlistä ostettu Kotikylän pekoniherkkusienisalaatti, joka osoittautui yllättävän hyväksi. Mädit jäivät syömättä (onneksi myös ostamatta) sekä jouluna että uutena vuotena, joten ehkä olisi syytä tehdä vielä kerran blinejä.

Blinit teimme Myllyn Parhaan ohjeella: https://www.myllynparas.fi/reseptit/blinit

Eikö olekin satumaisen näköistä?

Vohveliraudalla tehty blini ja lohitäyte
Edullinen ja helppo lisäke blineille

Lauantaiaamuna Ilona tarjoili minulle herkullisen mozzarellamunakkaan, pekonia, graavilohta ja salaattia. Ehdimme vielä ulkoilemaan ja nauttimaan aivan huikaisevasta auringonpaisteesta. Meidän avanto oli jäätynyt yönaikana taideteokseksi ja kaivuu oli saanut aikaseksi useamman sentin mittaisia jääkiteitä.



Avanto



Kotimatkalla kävimme hakemassa Pokrovan luostarin drive in ruokamyynnistä borssikeittoa ja pasteijoita.


Minä huokailin monesti mökkikeikan aikana, että onpas ihanaa ja ihan kuin olisin jossain "oikealla" reissulla enkä vaan mökillä käymässä. Ilona siihen totesi, että onhan tämä ihan oikea reissu täynnä tapahtumia. Söimme hyvässä ravintolassa, kävimme kartanossa kahvittelemassa, ruokaostoksilla luostarissa, oli ohjattua liikuntaa eli lumityöt ja avannon kaivaminen, minä kävin elämäni ensimmäistä kertaa saunasta hangessa kierimässä (ja todellakin tein ensimmäistä kertaa avantoa kirveellä ja rautakangella), bongasimme eläimiä ja herkuttelimme blineillä. Niin ja nukuin fleecekerrasto päällä. Koronalla on kyllä ollut sellainen vaikutus, että osaan arvostaa paljon enemmän tälläisiä pieniä juttuja. Käynti mökillä on suuri seikkailu ja mahtava matka :)

Kivaa alkanutta viikkoa!


19 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää niin ihanalta! Kävimme myös meidän mökillä joulun aikoijin ja olihan se eksoottista kun löylyvedessä lillui jääpaloja! Hangessa ei kieritelty ja käytiinkin vain päiväseltään (minä, mies ja kuopus 14v) kun vanhempia lapsia ei mökkihommat houkutelleet. Kuopusta houkutteli pilkkihommat sen verran että mulasi laiturin vieressä.

    Oikeastaan tartuin näppikseen kun ostin syksyllä parin vuoden jahkaamisen jälkeen Pomarin goretex-huopakengät ja olen ollut niihin ihan hurjan tyytyväinen, kun saatiin tänne eteläänkin kunnon talvi. Tosi lämpimät on, jos kävelee niin melkein kuuma on on varpaista, vaikka yleensä mulla on varpaat jäässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihanat talvikelit, vaikka pakkasta olikin reilusti! Minä olen aikeissa ehdottaa meidän pojille, että hiihtolomalla mennään mökille, saas nähdä kuinka houkuttelevana teinit pitävät sitä :D

      Kiitos tuosta Pomar-vinkistä. Katselin juuri netistä Pomarin huopanilkkureita: pitopohjat ja vedenpitävätkin vielä. Ja ihan kivan näköiset. Sellaiset olisi ihanat kovalla pakkasella tai laskettelureissun jälkeen vetäisi jalkaan.

      Poista
  2. Kuulostaa rentouttavalta talviseikkailulta, johon mahtui hyvää ruokaa, saunomista ja fyysistä lumityötäkin sen avannon hakkuun ohella. Kyllä sitä mieli lepää ihan eri tavalla kun on kaukana liikenteen melusta ja hälinästä maaseudun rauhassa kuten tuolla teidän mökillä. Ihanan näköinen paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella onnistunut mökkireissu. Olen päättänyt, että tästä lähtien mökkeilen enemmän talvellakin :)

      Kivaa viikkoa Marjo!

      Poista
  3. Onpa teillä ollut kivaa! Huopikkaat, ne ois kyllä nyt ihan huiput. Niillä olisi kevyt kulkea hankien poikki.

    Lauantaina kurkkasin saunan "takapihalle", olisi ollut korkea kinos käydä lumessa kierimässä :) Koiralle kävin tänään lunta juomavedeksi sulamaan ja kylläpä joikin ahneesti. Lenkillä tapaa haukata lunta suuhun, soisi juomavedenkin tarjoiltavan aina jääpalojen kera Ü

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mökkireissu oli todella kiva, tästä lähtein aion mökkeillä myös talvella. Ihanaa, kun on ollut lunta.

      Koirasi tykkää selvästi kylmästä juomavedestä :) Muistan itse lapsuudesta, kuinka kielloista huolimatta syötiin aina lunta :D Että maistuu se lumi myös pienille ihmisille :D

      Poista
  4. Kyllä on kauniit maisemat ja teidän retkieväät on ihan huippua. Ihan joulukorttimaisema ainesta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvinen maalaisympäristö auringonpaisteessa on kyllä nätti.

      Ilonalta keittiöhommat sujuvat varsin sutjakasti. En mielestäni ole ihan hitain itsekään, mutta en aina meinaa pysyä mukana käänteissä, kun Ilona alkaa häärimään. Ihan parasta oli, kun chiavellin kanssa oli vielä kohmeisia pakastemarjoja ja kysyin Ilonalta, että mistä sait marjoja. Ilona hymyili leveästi ja sanoi, että kyllähän toki tietää, missä säilytän pakastemarjojani :D

      Poista
  5. Ihana reissu teillä! Ja useinhan se on niin, että ne pienet jutut voivat olla yllättävän isoja. Valoisaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korona on opettanut uudestaan arvostamaan pienempiä juttuja. Nyt on mökkivierailut ja lounaat kuin suurempiakin spektaakkeleita :) Tekee kyllä sinänsä ihan hyvää että pitää rauhoittua paikalleen ja pienemmätkin jutut riittävät. Vaikka matkailulle korona on tietysti ollut ihan hirveä isku, niin nyt on pakko miettiä palveluita kotimaisille matkailijoille. Uskon, että se tekii ihan hyvää toimialalle, joka on vähän luottanut siihen, että ulkomaisille turisteille voi myydä ylihintaan kaikenlaista "once in the lifetime" experiencenä.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  6. Ihana talvimeininki <3 Vau, miten raikkaan näköiset pesuvedet :D Kaikki elementit on ollut kohdillaan; aamiainen kynttilän valossa, saunan lämpöä, lumisia maisemia, shoppailua sekä herkullisia syömisiä.
    Hyvää viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kannatti uskaltautua mökille kovasta pakkasesta huolimatta, siellä oli ihanaa :) Nyt kun on taas loskameininkiä, niin voi muistella täydellistä talvireissua.

      Kivaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  7. Voi miten ihanan kuuloinen mökkireissu. ❤️
    Ja nyt alkoi tehdä mieli blinejä. Ollaan tähän aikaa aina käyty ratsastusseuraan hallituksen kesken Rouxin blinejä nauttimassa, mutta tänä vuonna se jää välistä. Pitää siis varmaan kokeilla tehdä itse. 😋
    Mukavaa loppuviikkoa! 🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mökkireissu oli kyllä niin onnistunut, kannatti uskaltautua matkaan pakkasesta huolimatta. Blinejä saa tehtyä helposti itsekin. Minulla ei ole sopivaa rautapannua, joten eihän niistä ihan samanlaisia tule kuin ravintolassa, mutta hyviä kuitenkin.

      Kivaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  8. Niin ihanat kuvat ja puuhat. Tuntuu kuin olisi ollut itsekin mukana. Niin kiva tunnelma, että tuossa menossa kyllä virkistyy. Sitä muuten kyllä kaipaa - ja isosti. Tuo luostari alkoi heti kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Onneksi lähdin mökille, vaikka hieman emmenkin pakkasen suhteen.

      Pokrovan luostarilla on ollut aiemmin erilaisia teemapäiviä, kuten puutarhapäivät, joilla pääsee tutustumaan hieman luostarin tiloihin ja toimintaan. Varmasti ne jatkuvat sitten, kun koronatilanne hellittää. Nyt heillä on kerran kuussa borssipäivät, jolloin voi etukäteen tilata borssia, piiraita ja muita herkkuja.

      Poista
  9. Voi, että mikä ihana reissu teillä♥ Ihana irtiotto tähän arkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatti lähteä mökkeilemään pakkasesta huolimatta :)

      Kivaa uutta viikkoa!

      Poista
  10. Upeita kuvia ja tuo mökki iltavalossa kuva on satumainen. Kyllähän se on niin, että kun ystäviä/ystävää näkee ja pääsee kotiympyröistä, seinät nimittäin kaatuu, niin johan mieli piristyy.

    Oijoi blinejä vielä, teillä ollut mitä oivallisimmat herkut.

    Hyvä, että lähditte, ettekä antaneet minkään olla esteenä. :)

    VastaaPoista