31. toukokuuta 2020

Terassit kesäkuntoon

Pihamme ja terassimme ovat olleet muutaman vuoden aika vähäisellä käytöllä ja hoidolla. Toukokuussa olen yleensä pysytellyt koivuallergian takia sisätiloissa, kesäkuun viikonloput ovat kuluneet erilaisissa riennoissa tai maalaismummolassa ja heinäkuussa olemme lomailleet kodin ulkopuolella. Nyt edessä on suurimmaksi osaksi sitä samaa kuin on takanakin eli kotona oleskelua.

Kuten moni muukin, olen saanut inspiraation pihan ja terassien kohennukseen. Helatorstaina minulla oli pitkä viikonloppuvapaa ja to-la meni pihatöissä. Nyt sekä lasitettu terassi että ulkoterassi ovat lähes valmiit. Terasseista tulikin heti perheen uudet lempipaikat.


Terassin matto oli kulunut ja likainen. Se vaihtui uuten samaanlaiseen metritavarana myytävään mattoon. Terassilla olleet puupenkki ja jyhkeät pihatuolit olivat epäkätevät, raskaat ja tilaa vievät. Pihatuolit siirtyvät maalaismummolaan, penkki kierrätykseen ja tilalle hankin valkoiset, keveät ja pinoutuvat muovituolit, joita voi käyttää lisätuoleina. Yli 20-vuotias parvekepöytä pysyy yhä käytössä. Parvekepöydän ruskea pinta peittyy näppärästi uuden vahakangasliinan alle. Pöydän jalat haluan maalata valkoiseksi, mutta se ei ole työlistan kärkipäässä.

Lasitetun terassin ongelmana on se, että aurinkoisella säällä se on kuuma ja aurinko kärventää ruokailijoita. Hankimme yhdelle seinustalle verhot. Jämäkkä puuvillakangas varjostaa mukavasti ja kuosi on ihanan kesäinen.

Yllättävän hyvin pöydän saa varjoon

Pöydän ilme muuttuu pöytäliinalla täysin
Tässä vietämme vaarin toukokuisia synttäreita pullakahvien merkeissä

Pesimme kuopuksen kanssa yhdessä terassilasit

Sitten paljastava kuvapari Ennen ja Jälkeen. Marraskuussa terassimme on tyypillisesti muuttunut varastoksi. Omat ja taloyhtiön säilytystilat ovat sen verran vähäiset, että kaikki pyörät eivät aina mahdu varastoon. Viime vuonna meillä jäi 3 pyörää säilöttäväksi terassille. Kummasti sinne alkaa sitten kertymään yhtä ja toista muutakin säilöttävää. Tänä syksynä saatan päättää fillarointikauden niin ajoissa, että poikien pyörät mahtuvat taloyhtiön kellariin ;)

 Ennen ja Jälkeen

Lasiterassiin yhdistyy pienehkö ulkoterassi. Terassilla on kaasugrilli ja aurinkotuolit. Tuohon talon päätyyn paistaa klo 12-18. Nykyisin terassien trendisävy taitaa olla harmaa, mutta minä sävytin terassin lämpimän ruskeaksi. Hra Kepponen pesi terassin ja poikien kanssa käsittelimme sen puuöljyllä. Päätylaudat odottavat vielä käsittelyä. Käsittelin samalla öljyllä 20 vuotta vanhat kansituolitkin. Haaveilin hetken aikaa uusista, mutta päädyin pitämään vanhat. Aika surkean näköisistä tuoleista tuli ihan siistit. Kovapuukalusteet ovat todella pitkäikäisiä.

Sundeck

Tämän olisi voinut öljytä kahdestikin, mutta kelpaa näin. Olisipa ollut tuolistakin se Ennen kuva

Sitten Ennen ja Jälkeen kuva. Viime vuonna pintakäsittelin terassin värittömällä, minusta ruskea oli selvästi parempi valinta.


Perennapenkki on putsattu ja uusi kate levitetty, ensimmäiset kukat kukkivat jo. Mansikkamaa odottaa vielä uutta katetta. Nurmikon tila on surkea, voikukkaa pukkaa paljon, mutta nurmikon reunat ovat hyvin sammaloituneet. Odotan, että vihrepeukalovaarini kanssa saisimme nurmikon kesäkuun aikana parempaan kuntoon. Nurmikon huoltoa ei helpota se, että taloyhtiön ruohonleikkuri hajosi äskettäin. Nurmikon leikkaus on ollut melkein jokakesäinen ongelma. Taloyhtiön leikkuri on raskas ja vaikea saada käyntiin. Minä ja pojat emme siinä onnistu. Haaveilen kovasti robottileikkurista tai vähintäänkin omasta ruohonleikkurista. Oman leikkurin ongelma on jälleen säilytystilojen niukkuus.

Pätkä perennapenkkiä. Pionit ovat jo hyvässä kasvussa

 Pionien suhteen tavoite on tämä. Näin komeasti pionit kukkivat niinä kesinä, kun olin kotiäitinä

Näitä istutin viime kesänä 3kpl, vain yksi selvisi talvesta

Nämä akileiat ovat kestäviä ja kukkivat vuodesta toiseen. Tuossa niiden paikalla ei ole menestynyt mikään muu.

Vaari teki meille viime kesänä pikkuisen mansikkamaan ja se talvehti hyvin.

Pihalla on edelleen jäätävä määrä hommaa odottamassa. Olen suunnitellut liuskekivialuetta ja uutta näkösuojaa ja nurmikkokin pitäisi saada parempaan kuosiin. Mutta pala kerrallaan. Näissä hommissa parasta on se, että työn tulos näkyy ja paikat eivät ole taas nanosekunnissa huiskin haiskin. Lisäksi tänä kesänä luulisin aikaa riittävän pihahommiinkin.

Aurinkoista sunnuntaita!

12 kommenttia:

 1. Aivan ihanalta näyttää, kyllä tuollaisella terassilla kelpaa kesähetkistä nauttia! Ulkoterassikin näyttää niin kivalta. Toivotaan että kesästä tulisi oikein kaunis! Pihahommia nyt kyllä riittää ja niiden parissa aika sujahtaa äkkiä:) Pionit on ihan minun lemppareita, niin upeita! Aurinkoista toukokuun viimeistä päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde :) Minäkin toivon kovasti hyviä kesäsäitä! Vaikean talven jälkeen olisi niin ihanaa, jos saisimme aurinkoisen ja lämpimän kesän.
   Pionit ovat minunkin lemppareita, toivon että ne kukkisivat hyvin tänä kesänä.

   Poista
 2. Niin viihtyisää ja ihanaa kukkaloistoakin. Terassipuuhia meilläkin ollut. Nyt on otettava kaikki ilo aurinkoisesta säästä. Leppoisaa alkavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt on nautittava, kun sää ja luonto ovat niin kesäiset. Eihän sitä ikinä tiedä, millaista säätä pukkaa, vaikka toki toivon että saataisiin upea kesä.

   Kiitos samoin - kivaa kohta alkavaa kesäkuuta!

   Poista
 3. Tulipa terassista viihtyisä! Tuolla viihtyy varmasti koko perhe. :-)

  Jos tämä kevät on tehnyt hallaa ravintoloille ja monille muille yrityksille, niin veikkaan, että kodinsisustus- ja puutarhaliikkeet ovat takoneet ennätystuloksia. Ihmismäärä näissä kaupoissa on ollut jotain ihan uskomatonta. Jaa mistä tiedän - no kun olen itsekin ollut siellä joukon jatkona. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terassit ovat kovassa käytössä. Nytkin keskimmäinen pelaa korttipeliä kaverinsa kanssa lasiterassilla ja kuopus kuuntelee musiikkia ulkoterassilla.

   Olen ainakin kerran kääntynyt pois puutarhakaupasta, kun väkeä oli niin hirveästi. Varmasti rauta- ja puutarhakaupat ovat takoneet hyvää tulosta. Ruokakaupoista puhumattakaan :) Meidän perhe on ainakin tukenut Fazeria normaali enemmän.

   Poista
 4. Mahtavia kuvia ja ihan älyttömän hyvä idea nuo verhot. Mekin kun viime kesänä hankittiin jättimäiset aurinkovarjot, huom. asuttu tässä yli 10 vuotta, niin nyt kelpaa pihalla olla vihdoin.

  Aurinkoista kesäkuun alkua teidän perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sitten jos joskus pihalle paistaakin ihan kunnolla, niin äkkiä tuleekin ikävä varjoa ;) Me olemme asuneet tässä 18 vuotta, joten ollaan melkein tuplasti teitä hitaampia :D :D :D

   Kivaa kesäkuuta!

   Poista
 5. Hei mulla on myös mietinnössä liuskekiviterassi vai.miksi sitä nyt sanoisi! Laitathan juttua jos sellaista alatte rakentaa niin saan vinkkejä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmissa olisi laittaa liuskekiveä poreammeen ympärille. Me olemme aina vähän hitaita näissä meidän hommissa, että saas nähdä, että saadaanko se tänä kesänä aikaiseksi. Laitan kuvia, jos ja kun polkaisemme projketin käytiin.

   Poista
 6. Upea muodonmuutos teidän kesäterassille! Kyllä tuolla istuu nyt mielellään
  vaikka kahvilla ja mansikkakakulla tai lukemassa kirjaa. Koronakevät on
  muuten saanut monet puuhastelemaan kotona sellaisia "rästiin jäänneitä juttuja".
  Itsekin siivosin ajankuluksi pari kaappia.

  Kivaa alkanutta kesäkuuta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo! Jatkuva kotona oleskelu on saanut monet innostumaan erilaisista kotiprojekteista ja kodin kohennuksesta. Minut myöskin. Minulla kotona olemisen lisäksi vähintään yhtä suurena kimmokkeena oli allergiaoireeton toukokuu, joka mahdollisti ulkohommat.

   Kiitos samoin - kivaa kesäkuuta!

   Poista