14. kesäkuuta 2019

Äiti, me halutaan pelata öisin

Meillä on koko kevät väännetty nukkumaanmenoajoista. Sekä arkena että viikonloppuna. Esikoisella ja keskimmäisellä oli siis suuria odotuksia lupaukseni suhteen, että ensimmäisellä lomaviikolla saisi valvoa vapaammin.

Luonnollisesti meillä vanhemmilla ja pojilla oli aivan erilaiset käsitykset vapaammasta valvomisesta. Heti alkuviikosta ajauduin konfliktiin keskimmäisen kanssa. Heräsin hyvin pian nukahdettuani keskimmäisen innostuneeseen ääneen. Poika pelasi puolilta öin kuuloke-mikroni päässään verkkopeliä ja innostuksissaan huusi pelikavereilleen. Sovimme, että heti sen pelin jälkeen poika lopettaa ja menee nukkumaan.

Seuraava herätys tulikin sitten klo 02 ja jälleen keskimmäisen toimesta. Herätys katkaisi kamelin selän ja sitä myöten nettiyhteyden. Hyvä ettei katkennut kuopuksen jalkakin, kun meinasin kompastua häneen. Keskimmäisen ei suinkaan lopettanut pelaamista kuten sovimme. Jotta hänen äänensä ei herättäisi minua, hän oli sulkenut huoneensa oven. Kuopus asustaa samassa huoneessa ja nukkuu parvisängyssä. Päivä oli helteinen ja yökin todella lämmin ja pleikan tuuletin suorastaan huusi. Parvisängyssä oli lämpötila muuttunut kuopukselle sietämättömäksi. Kuopus oli kerännyt kaikki helposti löytyvät pehmikkeet eli fleecepeiton, pari kylpytakkia ja peiton ja kasannut ne makuualustakseen yläkerran aulaan ilmalämpöpumpun alle.  Aamulla tekstiilimytty oli kääntynyt melkein kokonaan ylösalaisin. Ilmeisesti siinä ilmalämpöpumpun alla oli iskenyt vilu. Kuopus nukkui niin sikeästi, että luovuin herätysyrityksistä.

Kuopus nukkuu yläkerran aulassa, onneksi näkyi sentään varpaat
Esikoinen hoitaa yövalvomisensa hiljaisesti muitä häiritsemättä. Heti alkuviikosta selvisi, että mopo oli lähtenyt käsistä myös häneltä. Hra Kepponen nousi kuuden pintaan ja hämmästyksekseen löysi esikoisen keittiöstä syömässä mikroruokaa. Tokihan siinä nälkä tulee, kun pelaa aivan koko yön. Vanhempien kypsyminen ja turhautuminen laski aivan uudelle tasolle, kun selvisi, mistä esikoinen oli saanut ruuat. Hän oli käynyt tiistaiaamuna klo 05 jälkeen Prismassa ostoksilla. Sinänsä pisteet aktiivisuudesta, Prismaan tulee aikamoinen kävelymatka. Turhautuminen siitä, että 14v ei voi juoksennella aamuyöstä pitkin kylää vanhempien tietämättä.

Olemme palanneet takaisin nettisäännöstelyn aikaan ainakin siihen saakka, kunnes nuoriso alkaa hanskata kohtuuden käsitteen. On mahdollista, että nettisäännöstely puretaan joskus 2029. Noh, mitä tekee nuoriso? Tietenkin kaikkensa voidakseen valvoa jonkun laitteen äärellä. 14v on tietenkin lataa perheen kaikille mahdollisille laitteille suoratoistopalvelujen  sarjojen jaksoja etukäteen. Voitto se on sekin, kun katsoo rikkinäiseltä mininäytöltä yöllä sängyssä tv-sarjoja! 

Periksi ei anna keskimmäinenkään. Hän ei ole onnistunut viettämään öitään ruudun kanssa. Poika ei ole antanut asian lannistaa häntä. Hänkin valvoo vaikka väkisin. Poika maalasi aamuyöhön saakka War Hammer ukkeleitaan. Voitto se on sekin!

Jatkuva nukkumisesta vääntäminen on todella turhauttavaa, mutta asia saa huvittaviakin piirteitä. Ilmaan on heitetty uhkauksia siitä, että joku aikoo kuunnella äänikirjaa koko yön :) Aloin jo toiveikkaana odottamaan, että milloin pojat uhkaavat lukevansa koko yön.

Toisella lomaviikolla on valkaistu vähän poikien nenää. Keskimmäinen oli muutaman päivän vaarin kanssa maalaismummolassa ilman laitteita. Myöhemmin vuoro vaihtui ja nyt maalaismummolassa ovat esikoinen ja kuopus vaarin kanssa. Laitteina yksi huonosti toimiva kännykkä ja yksi rähjäinen ipad.

Aikaisempina vuosina kesäkuusta suurimman osan pojat kuluttivat erilaisilla päiväleireillä. 14v kieltäytyi jo viime kesänä lähtemästä. Tänä vuonna keskimmäinen ja kuopus eivät päässeet lainkaan sopuun leirivalinnasta. Kuopus olisi mennyt yksinkin, mutta keskimmäinen ei. Se on hienoa, että vaari on jaksanut vahtia ja ruokkia poikia maalaismummolassa. Pojat ovat päässeet uimaan ja ruutupaastoamaan.

Tiedän, että emme ole yksin tämän yökukkumisongelman kanssa, koska pojat pelaavat koulukavereidensa kanssa. Vertaistuki tekisi silti hyvää. Väännetäänkö teillä peli- ja uniajoista?

15 kommenttia:

  1. :D!
    anteeksi, tää vähän naurattaa!

    Kahden vanhimman ruutuaikaan en ole puuttunut pitkään aikaan; koen että en voi aikuisia (tai melkein) oikein määrätä.
    Huuhkajana käyn kyllä esikoista kotilomillaan komentelemassa jos huoneestaan tuleva valo käy silmiini tai äänet häiritsevät. Onneksi hän on synkeän tietoinen siitä, mitä migreenipäälle tapahtuu jos valvoo liikaa :)
    Keskimmäinen katsoo kaiken mahdollisen tauhkan mitä vapailta palveluilta näkee, mutta hänellä on myös perheen säännöllisin elämänrytmi. Ei pelkoa että hän kukkuisi yöt läpeensä.

    Nuorimmaisen kanssa on väännetty ja väännetään melkein päivittäin. Jotain muutakin pitäisi mielestäni tehdä kuin notkua puhelimella.
    Toisaalta: kun se puhelimella notkuminen on todella paljon kavereiden kanssa seurustelua (kuka kieltää lasta juttelemasta omien ystäviensä kanssa tärkeitä asioita?) tai videoiden tekemisen opiskelua (itsehän käskin tehdä jotain luovaa!) niin onko oikein rajoittaa sitä aikaa? Jatkuva ristiriita itsessäni.

    Nukkuma-ajoista en ole hirveästi vääntänyt tähän mennessä. Yleensä ne kömpivät hereille kymmenen kieppeillä viimeistään.

    Mutta tosiaan: minkä verran voi rajoittaa 15vuotiaan kännykkäaikaa ja mitä tilalle?
    En tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vertaistuesta.

      Lasten ja nuorten sosiaalinen elämä on tosiaan siirtynyt isolta osalta nettiin. Joten ymmärrän, että kännykällä pitää roikkua, jotta yhteys kavereihin säilyy ja voi jakaa asioita. Mutta minua kevyesti rassaa se roikkumisen määrä.

      Pidän sinua onnekkaana, että olet välttynyt uniajoista vääntämiseltä. Tänään olen heikoimman lenkin potkinut vähän ennen klo 10 ulkoiluttamaan hoitokoiraa. Kohta potkin seuraavan ylös ja teinikammioon en taida jaksaa vaivautua herättelemään ;)

      Poista
  2. Voi muistan aikaa huvittuneena kun oli oman jälkikasvun kanssa säätöä netin käytöstä yöaikaan. Tsemppiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempistä :)
      Minusta on aina kiva kuulla, kun olet kokenut samaa ja saanut lapset kunnialla aikuisiksi. Minulla saattaa olla toivoa ;) ;) ;)

      Poista
  3. Voi tuota jälkikasvua! Taitavat olla yökyöpeleitä kun haluavat pelata öisin. Odotan mielenkiinnolla koska joku heistä lukee kirjaa läpi yön kuten itse olen teininä tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole onnistunut kunnolla siirtämään lukuharrastusta kenellekkään pojista. Se on minusta tosi harmillista. Esikoinen on ainoa, joka lukee. Luulen, että uhkailut läpi yön lukemisesta jäävät ihan vaan uhoamisen tasolle :D

      Poista
  4. Meillä pojat pelaavat kyllä usein klo 22 saakka, mutta vain viikonloppuna pelit jatkuvat klo 24 saakka. Muutama klo 2 ylilyönti on kyllä tapahtunut …

    Meillä on se onni, että pojat ovat tennisleirillä päivisin, joten heidän on pakko jaksaa herätä aamuisin.

    Tsemppiä meille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pojatkin olisivat ehdottomasti tarvinneet jonkun liikuntaleirin kesäkuulle, niin olisi pysynyt rytmi vähän paremmin ja liikunta olisi toki tehnyt heille hyvää.

      Voi, kun meilläkin pelaaminen loppuisi arki-iltoina klo 22 ja vielä ilman vääntöä. Siinä on meidän perheelle tavoitetta.

      Poista
  5. Ei väännetä, mutta taaperon kanssa ei tartte vääntää. Tämä tosin palautti takaisin omaan nuoruuteen :D Todellakin halusin teininä valvoa, ja olisin varmaan tehnyt samoin, maalannut vaikka figuja kunhan ei tartte nukkua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua hymyilyttää niin, että sinäkin olisit vaikka maalannut figuja teininä ennenkuin nukkunut :D

      Noh, onhan sitä joskus tullut minunkin valvottua teininä kirjan parissa tai kavereille ollessa. Ei tosin jatkuvasti niinkuin meidän pojat yrittävät tehdä. Ihan järkyttävän määrän vääntöä kaikesta aika turhasta lasten kasvattaminen vaatii ;)

      Poista
  6. Meillä juniori on vasta 6-vuotias, joten hänen osaltaan ei tarvitse kommentoida. Hän pieni murunen nukkuu noin 11 tuntia yössä kuin tukki eikä ruutujakaan vielä ihan liikaa tuijottele.

    11-vuotias katselee kyllä päiväaikaan erityisesti YouTubea ja musavideoita ja iltaisin välillä leffoja. Mutta ruudut sulkeutuvat lomillakin klo 22 (arkena klo 20), puhelin tulee alakertaan lataukseen - ja muita laitteita hänellä ei huoneessaan olekaan.

    Usein tämä kaveri on menossa nukkumaan jo yhdeksän maissa, yhtä aikaa pikkuveljen kanssa. Joskus saattaa lueskella sängyssä sarjiksia jonkin aikaa.

    Teini, pian 15, on saanut nyt reilun vuoden ajan pitää puhelinta ja tietokonetta huoneessaan. Sitä ennen ne piti luovuttaa viikonloppuisin klo 22-23 ja arkisin klo 20-21.

    Nyttemmin teinillä on arkena klo 22 jälkeen ruutukielto. Nyt lomalla ei olla asiaa valvottu, mutta kyllä siellä huoneessa yleensä puolenyön jälkeen nukutaan. Hänellä on usein aamupäivästä lähtö tallille, ja uskon, että sellaiset 9 tuntia kiskoo unta aika säännöllisesti.

    Meidän lapset eivät juuri pelaa. Uskon, että se homma kyllä helposti koukuttaa yölliseenkin aktiviteettiin, jos vielä kavereitakin on linjoilla.

    Ja onhan tämä persoonakohtaistakin. Esikoinen on huolehtinut aikataulutetun elämänsä, harrastuksensa ym. seiskaluokasta asti tosi itsenäisesti ja jaksavaisesti, joten hänelle on ollut suht helppo antaa vastuu myös omasta ruutuajastaan.

    Keskimmäinen on paljon herkempi monin tavoin ja hänen kanssaan aikuisen vetämät rajat ovat ehkä enemmän tarpeen.

    Kuopuksesta sanottakoon vielä sen verran, että hän on kolmikon ainoa kilpailuhenkinen ja pelaamisesta syttyvä tyyppi, joten ans kattoo ny, voi olla, että hänen kanssaan olemmekin muutaman vuoden kuluttua eniten pulassa. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelaaminen koukuttaa selvästi roikkumaan koneella. Työkaverin teini oli valitellut sitä, että ei netissä ole verkkopelaajia päivisin, kun kaikki parhaat pelaajat pelaa öisin - myös kesälomalla. En tiedä, mistä tuollainen yöpelaaminen on noussut ilmiöksi :(

      Teillä on selvästi tilanne ainakin tällä hetkellä hyvin hanskassa. Huokailen täällä vähän kateellisena ;)

      Meillä vääntö jatkunee vielä ainakin 6 vuotta, jos vaikka 16-vuotiaaksi yritän pakottaa säännölliseen rytmiin. Jos aion vahtia 18 vuotiaaksi, niin tätä herkkua on edessä vielä 8 vuotta. Ah näitä kasvattamisen iloja :D

      Poista
  7. Voi että miten tutulta kuullostaa! Täällä meidän teinitaivaassa (4 teiniä, 1 esiteini ja 2 9v) on ollut aivan samat väännöt! Me kun olemme vielä töissä niin on tapahtunut just tämä että aamulla kun kello soi kuudelta niin joku löytyy vielä hereillä! Ja yöllinen kauppareissukin on koettu :( No, ehkä loman alun ylilyöntien jälkeen jonkinlainen tasapaino on saavutettu. Muistan kyllä itsekin miten teininä kesäöinä karattiin ikkunasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa vertaistukea!!
      Meillä 14v on valvonut vähän vähemmän ja meni jopa oma-aloitteisesti nukkumaan eilen, kun seuraavana päivänä olimme menossa rippijuhliin. 12-vuotiaaseen ei meinaa puhe tehota ja taas tänään on tulossa nettipimento yöksi. En tiedä, miten mahtaa mökkeily sujua, kun siellä ei ole pelikoneita ja nettikin on aivan surkea ;)

      Poista
  8. Meillä tää oli pahimmillaan kolme vuotta sitten. Keskimmäinen huuteli kaverin kanssa pelatessa kolmelta yöllä, niin et hermo meni. Mies korrekstisti kysyi onko joku syy siihen että tuohon aikaan saa pelata. Olin et ÖH. Ilmoitin et peliaika päättyy klo 23 viikonloppuisin ja lomilla. Poika vastas ok. Nyt sen uusin on kattoo animea koneelta ja jutella frendin kaa samalla puhelimessa, joka katsoo samaa animea kotonaan.
    Pojat saa kattoo leffoja kännykältä, mutta pahin valvominen jäänyt sen myötä kuitenkin, kun peliaika rajoitettiin.
    Mutta joo, osaan eläytyä. Toi aamuinen prismakeikka nauratti sikana :D

    VastaaPoista