28. tammikuuta 2018

"blini"juhlat ja muita kokkauksia

Lauantaina vietimme esikoisen myöhästyneitä synttäreitä "blini"juhlien merkeissä. Blinit ovat siksi heittomerkeissä, että laiskuuttani paistan yleensä blinit vohveliraudalla. Se on niin helppoa ja nopeaa. Vielä kauemmaksi aidoista blineistä ajauduin siinä vaiheessa, kun huomasin tattarijauhojen olevan loppu, enkä viitsinyt läheä kauppaan. Blinijuhlat muuttuivat vohvelijuhliksi. Vohvelit teen yleensä aina Valion reseptillä, koska vichy tuo vohveleihin kivaa rapeutta ja ilmavuuuta. Kaupan valmisvohvelitjauheet toimivat myös hyvin ja ovat käteviä vaikka vuokramökillä.
Ohje: https://www.valio.fi/reseptit/vohvelitaikina/

Käykään pöytään!

Vohveliblineille valmistin helpot täytteet. Lohitäyte on tehty sekoittamalla Stockmannin lohitartaria ja tuorejuustoa. Lohitartarissa on graavilohihakkelusta, punasipulia ja tilliä. Toiseksi täytteeksi sekoitin kylmäsavupororouhetta, valkosipulia, mustapippuria ja tuorejuustoa. Olisin lisännyt täytteeseen pirparjuurta, jos olisin muistanut laittaa piparjuuren ostoslistalle. Kolmantena täytteenä oli katkarapuja ja smetanaa.

Edessä vasemmalla lohitäyte ja takana porotäyte

Täytteitä voi myös yhdistää, tässä sekä lohitäytettä että katkarapuja ja nokaus smetanaakin. Nam!

Vohveleihin voi yhdistää myös vihreää, salaatit tai herneenversot toimivat hyvin

Vohvelit ovat siitäkin mukavaa vierastarjottavaa, että niiden kanssa sopii erinomaisesti kuohuviini. Oma kestosuosikkini on Wolfberger Crémant d'Alsace, joka minusta toimi erinomaisesti vohveleidenkin kanssa.

Mikä parasta, vohveleista saa myös jälkiruuan lisäämällä hiukan sokeria taikinaan! Meillä on tuplavohvelirauta, jolla paistaminen sujuu sukkelaan. Sama kuoharikin sopii minusta jälkiruokaan saakka.


Viikolla kokkailin phad thaita eli nuudeleita thaimaalaisittain. Sain inspiraation Kotona Annin kanssa blogista, jossa oli helppo phad thain ohje. Siinä käytettiin Santa Marian valmista phad thaikastiketta. Valmiskastikkeella välttyy phad thaikastikkeen kolmen eri ainesosan hankkimiselta kaapin tukkeeksi. Kastikkeen kaupasta löytäminen ei sen sijaan ollut kovin helppoa. Vaikuttaa siltä, että S-ryhmän kaupoista phad thaikastiketta ei saa lainkaan. Alan muutenkin olla niin tyytymätön lähi-Prismaan, että aivan kohta äänestän jaloillani takaisin Citymarketin asiakkaaksi.

Ajattelin, että phad thai olisi oiva keino opettaa lapsiani syömään kaalia. Siksi leikkasinkin kaalin hyvin kapeiksi suikaleiksi, että se sekoittuisi hyvin nuudelin sekaan. 

Poikien reaktiot ruokaan menivät näin:
  • Keskimmäinen maisteli urheasti hiukan ja söi hätävarana olleesta Saarioisen makaroonilaatikosta puolet
  • Kuopus maisteli ja halusi lisää mausteita ruokaan. Hän söi pienen annoksen.
  • Esikoinen tykkäsi ruuasta ja halusi siihen lisää maustekastiketta sekä tuoretta chiliä. Ruuassa oli ainoastaa yksi vika: kasvikset!
Ateria päättyi esikoisen osalta seuraavaan pyyntöön "Äiti, jos tätä ruokaa ei voi saada ilman kasviksia, niin voisitko seuraavan kerran leikata kaalin isommiksi suikaleiksi. Nyt kaalin sekoittaa liian helposti nuudeliin" 

Ei taida meidän pojat oppia syömään kaalia millään keinolla.

Tästä annoksesta tuli kuulemma syötyä aivan liian monta kaalisuikaletta
Harmillisesti kuva valmiista ruuasta olikin aivan tärähtänyt, siksi vain kuva tähteistä

Viikolla hoidin esimerkillisesti työpaikan pullapiirin vuoroni, minä leivoin! Leipomukseksi valitsin helpon pätkiskuivakakun. Se on kuitenkin kivan mehevä ja suklainen, vaikka kuivakakku onkin. Tein annoksesta puolitoistakertaisen ja sain kerralla tehtyä kaksi kakkua. Poikien riemuksi töihin riitti yksi kakku ja toinen kakku tuli takaisin kotiin syötäväksi.

Pätkiskakku

Poikien pätkiskakun päälle piti vielä sulattaa vähän suklaata

Pätkiskakun tein tällä ohjeella https://www.k-ruoka.fi/reseptit/patkiskakku

Sitten vielä katsaus selfieiden ottamisen hankaluuteen. Päätimme ottaa blinibileselfien rouvien kesken. Ensin asettaudumme paikoillemme, suimme hiuksia johonkin järjestykseen. Sitten ajattelimme, että sen kerran, kun on kuoharia lasissa, niin voisi ottaa lasinkin kuvaan. Noh, itse en pysty pitelemään lasia ja kuvaamaan ja yhdellä rouvalla oli lasi tyhjä ja seuraava pullo avaamatta. Joten saimme kuvaan vain yhden lasin. Sitten otetaan koeräpsyjä. Juuri kun alkaa asemointi olla kohdallaan, niin sitten kuvaan hyökkää 10v taustapiru. Tässä siis paras otoksemme.

Hillittyä tyylikyyttä

Mukavaa uutta viikkoa!

16 kommenttia:

  1. No ainakin sinun osaltasi selfie on varsin onnistunut. :-) Taustapiru tuo kyllä kuvaan ihan oman pikantin lisänsä. ;-D

    Ja vohvelit kuulostavat ihan törkeän hyviltä. Minä en ole tainnut koskaan tehdä vohveleita, enkä muuten blinejäkään, vaikka tykkään molemmista. Tarttis varmaan tehrä asialle jotain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vohvelit ovat todella hyviä ja helppoja tehdä. Meillä on tehty niitä niin paljon, että ensimmäinen vohvelirauta sanoin sopimuksensa irti ja jouduimme ostamaan uuden.

      Ei tullut sellaista tyyliteltyä kuvaa, että tässä rouvat siemailevat kuohuviiniä, kun photobomberi iski :)

      Poista
  2. Hillitty tyylikkyys on aina paikallaan! :D Ihana kuva. Ja ihanat herkut kerrassaan!
    Iloista oloa sinne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sitä sitten eläkeikäisenä alkaa tavoittaa kuvissaan hillittyä tyylikkyyttä :D

      Mukavaa viikkoa!

      Poista
  3. Kivat tuollaiset blinijuhlat ja vaikken niin blineistä pidäkään, tuo vohveliversio maistuisi minullekin. Kiva kun kokeilit blogissani ollutta ohjetta :) ja totta Cittarista löytyy meilläkin paremmin nuo tarpeet tähän ruokaan. Mukavaa viikonalkua sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Phad thai maistui hyvin minulle :) Teen varmasti uudestaan - etenkin kun kastiketta jäi runsaasti jäljelle. Täytyy ehkä sääliä lapsia ja vähentään kaalin määrää ;)

      Mukavaa viikkoa!

      Poista
  4. Ihana photobombaaja :D
    Ja hitsi kun alkoi tehdä mieli blinejä/vohveleita suolaisilla täytteillä! Ne voisikin mennä harkintaan (eli todennäköisesti saan tehtyä niitä joskus vuonna 2030).

    Kivaa viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekä blinit että vohvelit ovat niin hyviä :) Nyt aloittaa valmistautumisen niin hyvinkin voi vielä tällä vuosikymmennellä toteutua. Minähän lasken sen varaan, että päivänä minä hyvänsä saan heivattua ruosteisen miniminipyörän Sorttiasemalle. Todellisuus on varmaan lähempänä 2030 :D

      Iloa viikkoon!

      Poista
  5. Blinit vohvelit lettuset pannukakkuset, kaikki käy niin suolaisina ja makeina. Perjantaina mennään miehen kanssa blineille, nam.

    Kivaa uutta viikkkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aivan samoilla linjoilla kanssasi. Kaikki nuo kelpaavat :D :D :D Herkullista bliniateriaa teille!

      Iloa viikkoon!

      Poista
  6. Ihanaa luovuutta. Blinit muuttuu vohveleiksi jne. Hyvä sä!
    Pitäiskin joskus tehdä munkin jompiakumpia. Ja juoda skumppaa minkä kanssa vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat ovat helppoja tarjottavia ja vähän tavallisesta poikkeavia. Hyvä puoli on se, että kaiken ylimääräisen täytteen voi syödä seuraavana päivänä pois uuniperunoiden kanssa. Oikeastaan kannattaa tehdä täytteitä reilusti, niin siinä hoituu parin päivän ruuat :)

      Poista
  7. Namskis, blinivohveleita tekee nyt mieli :D Ja ihana taustapiru <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blinivohvelit olivat hyviä :) Suosittelen.
      Iloa viikkoon!

      Poista
  8. Blinivohvelijuhlat kuulostaa oikein hyvältä ja niin näyttää nuo kakut..Nam!!:) Kiva kuva ja suloinen on kyllä teidän taustapiru:)♥ Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blinivohvelit kyllä maistuivat. Aika harvoin tulee tehtyä noita suolaisia täytteitä, voisin tehdä useamminkin. Täytyy vielä nauttia tuosta photobombaajasta. Meidän teini ei enää väkisin tunge kuviin ilmehtimään ;) joten kaipa tuo on rajallinen ilo.

      Iloa viikkoosi!

      Poista