27. helmikuuta 2017

Lapset talvilomalla, aikuiset töissä

Etelä-Suomessa vietettiin talvilomaa viime viikolla. Meillä oli jälleen se tuttu kuvio, että lomaa oli vain lapsilla. Nämä "vain lapset lomailee"-viikot ovat yleensä hermoja raastavia aikoja, mutta tänä vuonna talviloman viettäminen onnistui varsin mukavasti.

Keskimmäinen ja kuopus tykkäävät lasketella ja ilmoitin heidät Talman tekniikkakurssille. Aloittamisessa oli pientä draamaa, kun keskimmäinen oli sitä mieltä, että hän ei Talman vaatimatonta mäkeä jaksa viittä päivää eikä haluaisikaan kursille. Poika olikin aikeissa isoveljeltään kopioituun tyyliin ilmoittaa heti nimenhuudossa olevansa paikalla vain äidin pakottamana. Minä ehdin ennen poikaa kertomaan opettajalle, että lapseni ovat huolissaan siitä, että kun mäki on niin pieni, että siinä ei tarvitse tehdä käännöksen käännöstä, kurssista tulee ihan liian lälly ;) Opettaja ilmoitti vakavalla naamalla pojille, että jos on liian helppoa, niin sitten pojat harjoittelevat laskettelua yhdellä suksella :D Tästä hämmentyneinä pojat pitivät mölyt mahassaan ja lähtivät kiltisti porukan mukana rinteeseen.

Talman laskettelukeskus sinä aurinkoisena päivänä

Käytännössä kurssilla laskettiin viisi päivää tauotta rataa kerraten laskuasentoa ja harjotellen painonsiirtokäännöksiä. Sen verran kaksituntinen vei pojista voimia, että loppupäivät sujuivat hyvin rauhallisesti. Minä ja Hra Kepponen suhasimme kodin ja Talman väliä, toinen vei ja toinen toi tai sitten istuimme vuorollamme tekemässä etätöitä Talman kahvilassa.

Kelien puolesta viikko oli varsin merkillinen. Viiteen laskettelupäivään mahtui aivan kaikenlaista säätä. Yhtenä päivänä oli +4 astetta ja toisena -6. Yhtenä päivänä satoi vettä ja toisena lunta. Sattuipa sellainen ihan täydellinen auringonpaisteinen päivä ja -2. Yhtenä päivänä kurssi alkoi hirveässä tuulessa, joka muuttui lumisateeksi ja sitten auringonpaisteeksi ja kaikki tämä kahden tunnin aikana.

12v Esikoinen matkusti ensimmäistä kertaa itsekseen kaukojunalla. Matka meni hyvin eikä poika unohtanut esimerkiksi reppuaan junaan ja tekstarilippukin oli auennut ongelmitta. Esikoinen vieraili isovanhemmillaan Tampereella. Kivaa oli ollut. Ukki oli vienyt pojan leffaan ja Vapriikin pelimuseoon. Ilmeisesti ravintolassa oli syöty useammankin kerran.

Lupasimme esikoiselle, että minä tai Hra Kepponen emme katso Rogue Onea ilman häntä.
Kukas se olikaan sitten se petturi?

Laskettelukeskuskuljetusruljanssista huolimatta ehdin nipistämään viikosta pienet koloset omalle ajalleni. Kävimme Annan kanssa arki-iltana Kiasmassa, ehdimme vielä katsomaan Meeri Koutaniemen "Pahan jälkeen"-näyttelyn sekä Mona Hatoumin näyttelyn. Minusta tällä kertaa Kiasman anti oli vaisu. Mona Hatoumin teokset eivät puhutelleet eivät edes herättäneet kiinnostusta. Ne oli nopeasti katsottu.

Mona Hatoumin teos

Teos on kootti lasikuulista

Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely oli suppea enkä ole katsonut hänen ja Arman Alizadin saman nimistä tv-sarjaa. Meeri käsittelemät aiheet ovat tärkeitä ja koskettavia. Minusta tarina ja viesti ei välittynyt kuvista. Kuvat olivat jotenkin hyvin henkilökohtaisia ja vaativat sitä, että tarina kuvien takana olisi kerrottu. Näyttely aukesikin aivan eri tavalla, kun Meeri saapui paikalle esittelemään näyttelyään jollekin ryhmälle. Meeri kertoi tarinat kuvien takana peilaten kuvattua tapahtumaa ja henkilöa kulttuuritaustaa vasten. Tarinat olivat hyvin koskettavia.

Pientä hämmennystä aiheutti se, että eräs ryhmästä yritti etenkin Kiasman nuoremmille vierailijoille sanoa, että he eivät saa jäädä kuuntelemaan Meeriä, että heidän on vain vilkaistava valokuvat ja jatkettava matkaa. Ymmärrän harmistuksen, kun ryhmä maksaa tilaisuuden itselleen ja muut pääsevät siivellä nauttimaan siitä. Mutta aika outo yhtälö on sekin, että sisäänpääsylipun maksaneelle henkilölle, joku toinen museovieras yrittää sanella, että missä saa seistä ja kuinka kauan ja saako Meerin edessä olevaa vitriiniä mennä katselemaan. Me yritimme olla mahdollisimman kohteliaita siipeilijöitä ja kuuntelimme Meeria seinämän takaa ;) Hyvin kuului ja ehdimme käydä nappaisemassa pikaiset kuvatkin taitelijasta. Laatu on kehno, koska napsaisimme ne ryhmän takaa.


Meeri Koutaniemi

Kävimme testaamassa Kampin kauppakeskukset 5. krs ravintolamaailmaa. 

Illan kruunasi laskiaispullat. Nam!

Lauantaina kävin ystäväni kanssa leffassa katsomassa vihdoin La La Landin. Tykkäsin todella paljon. Ehdottomasti haluaisin käydä useammin leffassa. Minulla elokuvakäynnit ovat viime vuosina keskittyneet pelkästään dubattuihin animaatioihin. Olisi aika aloittaa aikuisten elokuvien seuraaminen.

Tästä viikosta tulee varmaan myöskin kiireinen, kun yksi isompi kirjallinen työ pitää saada valmiiksi. Olen nimittäin ensi viikolla lomalla. Vähän on sellaista lomanaloitusstressiä nyt jo ilmassa, mutta eiköhän se tästä suttaannu.

Mukavaa alkanutta viikkoa!

19 kommenttia:

 1. Paljonpa on viikkoonne mahtunut! Voi, en muista koska olen viimeksi käynyt leffassa, pitäisikin mennä! Laskiaispullat jäävät tänä vuonna vain haaveeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen käynyt tyyliin yhden kerran vuodessa leffassa katsomassa jotakin muuta kuin suomeksi dubattua animaatiota. Leffakäynti tuo kyllä piristystä arkeen, joten sitä voisin tehdä paljon enemmän.

   Minä rakastan laskiaispullia ja tuskin pystyisin viettämään helmikuuta ilman niitä. Jopa ulkomailla asuessa on tullut leivottua laskiaispullat :)

   Poista
 2. Aika erikoinen tilanne tuo museonkävijä rajoittamassa toisten liikuskelua :)

  Mä kävin myös miehen kanssa katsomassa La La Landin pari viikkoa sitten, olin jo valmistellut häntä etukäteen, tyyliin "tiedäthän, että se on siis romanttinen musikaali...?" mutta hyvin jaksettiin katsoa. Todettiin kuitenkin, että on ehdottomasti leffateatterissa katsottava elokuva; kotona ei varmaan säväyttäisi ollenkaan niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä porukan vetäjää, joka oli Meerin hommannut Kiasmaan puhumaan, harmitti kun muut museokävijät parveilivat samassa tilassa ;) Melkein saatan samaistua tunteeseen ;) Minä ostin vuosi sitten meidän perheellemme yksityisopastuksen Ilmavoimien museoon ja seurueeseemme tunki joku ulkopuolinen mies, jolla oli runsaasti kysyttävää ja kommentoitavaa, kun kierroksen piti olla sellainen, että meidän pojat jaksaisivat sen mahdollisimman hyvin. Mietin kyllä, että sanonko miehelle, että olen ostanut opastetun kierroksen lapsilleni ja siksi haluan, että lopetat tuon jatkuvan kyselyn :D

   Minusta La La Land oli ajoittain kuin teatterimusikaali. Alun moottoritieramppikohtauksen jälkeen meinasin puhjeta spontaaneihin aploodeihin

   Poista
 3. Nauratti tuo laskettelunopettajan kommentti. :-D Hyvä että pojat kuitenkin lopulta viihtyivät kurssilla ja viikko sujui logistisestikin hyvin.

  Olen kuullut paljon hyvää tuosta Kampin 5. kerroksen ravintolamaailmasta, mutta en ole siellä vielä itse käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskettelunope oli sellainen vanha kettu, että arvasin, hänen jotenkin pistävän pojat heti ruotuun :D Kurssi oli tosi hyvä pojille ja tykkäsivät siitä. Oppilaitakin oli vain 5 per opettaja.

   Minäkin kävin ensimmäistä kertaan Kampin ravintolamaailmassa. Menen varmasti uudelleen. Kiinalainen dumpling paikka jäi kummittelemaan mieleeni.

   Poista
 4. Meillä vietetään hiihtolomaa nyt. Mieskin on lomalla ma-to. Lapset ovat olleet keskenään ja kavereiden kanssa. Heitä ruokitaan kun muistetaan. Me aikuiset ollaan keskitytty muuttoon. Toivottavasti ehditään yhdessä ulkoilemaan joku päivä...

  VastaaPoista
 5. Meillä vietetään hiihtolomaa nyt. Mieskin on lomalla ma-to. Lapset ovat olleet keskenään ja kavereiden kanssa. Heitä ruokitaan kun muistetaan. Me aikuiset ollaan keskitytty muuttoon. Toivottavasti ehditään yhdessä ulkoilemaan joku päivä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä muuttoon! Se on kyllä aina enemmän tai vähemmän koettelemus, koittakaa jaksaa pusertaa.

   Poista
 6. Meillä oli onni onnettomuudessa, kun olin työttömänä ja kotona. Ehdin puuhastella lasten kanssa kaikenmoista, jonka lisäksi lapset pääsivät viloreissulle Himokselle isänsä kanssa.

  Tsemppiä rutistukseen - hyvin se menee!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun pojillasi on ollut varsinainen luksustalviloma, kun ovat saaneet puuhailla kanssasi ja sitten vielä pääsivät laskettelureissulle isänsä kanssa. Ei sen puoleen meidän pojille tulee luksusta talviloman pituuden suhteen. Pojat viettävät ensi viikolla uuden talviloman - olettaen että saavat lomaa koulusta ;)

   Poista
 7. Meillä lapset lomailee tällä viikolla, itsekin sain onneksi lomaviikon tähän kohtaan. Ilmat vaan ei oikein näytä suosivan ulkolajeja, mutta onhan tässä vielä viikossa aikaa...

  Elokuvissa mekin ollaan lähinnä keskitytty noihin dubattuihin versioihin viime vuosina, olisipa kiva käydä katsomassa joku aikuistenkin elokuva.

  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla alkaa olla dubattujen leffojen kiintiö täynnä. Kun vielä saisimme tuon viimeisen hitaan lukijan lukunopeuden sellaiseksi, että hänkin pystyisi lukemaan tekstityksiä, niin meille aukeaisi ihan uusi elokuvamaailma ;)

   Toivottavasti ilmat ovat edes hetkittäin suosineet teitä lomalaisia. Meillä on ollut vaihtelevaa. Pari kertaa olen nähnyt auringonkin pilkistävän, mutta tänään tuli vettä :(

   Mukavaa lomanjatkoa säistä huolimatta!

   Poista
 8. Mä aina ihailen miten te saatte järkättyä noi lomat niin hienosti, vaikka se melkoista palapeliä onkin! :) Taaskin saitte pojille monenlaista aktiviteettia rakennettua lomaksi :)

  Mä olen nyt viime vuosien aikana ihan tietoisesti yrittänyt lisätä leffassa käyntiä - sekä lasten kanssa, että aikuisseurassa. La La Landin kävin katsomassa myös toissa vkl, oli kyllä ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loma-ajat ovat vielä toistaiseksi aikamoista sumplimista. Onneksi pystymme tekemään molemmat paljon etätöitä ja käyttämään liukumia. Pojilla oli mukavan urheilullinen talviloma ja taidot karttuivat viiden päivän aikana hurjasti.

   Minä aion lisätä niiden aikuisten elokuvien katsomista. Nykyisellään ei tule katsottua leffateatterissa kuin yksi aikuisten leffa vuodessa :(

   Poista
 9. IHana kun lapset pääsivät rinteeseen lomalla. Meillä ne jankuttavat siitä lähes joka päivä ja loma on vasta ensi viikolla.
  Kerran näin tuon Meerin valokuvanäyttelyn ja voi elämä kuinka koskettava oli. olen muutenkin aina valmis adoptoimaan kaikki kaltoinkohdellut lapset niin saatikka tuon silpomis näyttelyn jälkeen, olisin voinut siltä seisomalta pelastaa ihan jokaisen lapsen meille asumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi teidän lapsilla ei ole enää pitkä aika talvilomaan! Kohta pääsee rinteeseen :)

   Meerin aiheet ovat raskaita ja hyvin koskettavia. Minulla meni erityisesti tunteisiin Meerin kertomus happohyökkäyksen kohteeksi joutuneesta äidistä ja tyttärestä. Anoppi painosti poikansa tekemään happohyökkäyksen, jotta hän pääsisi vaimostaan eroon ja voisi avioitua uudestaan ja uusi vaimo synnyttäisi poikalapsia. Niinpä isä sitten tappoi tyttärensä ja vammautti lopullisesti vaimonsa ja toisen tyttärensä.

   Poista
 10. Lomien kanssa on kyllä säätöä. Tuskin oli talvilomasta päästy, kun piti jo alkaa järjestellä kesälomaa.

  Meillä esikoisella on jo omat menonsa, eikä hän kaipaa kaitsemista. Tokaluokkalainenkin pärjää hyvin yksin kotona, mutta ei tietenkään voi olla kesällä viikkoja itsekseen. Kuopuksenkin 8 viikon päiväkotilomassa on aikamoinen järkkääminen...

  Käytännössä tokaluokkalainen on kesän aluksi viikon puolipäiväisellä sirkusleirillä ja kuopus vielä sen viikon päiväkodissa. Kesäkuun toisen ja elokuunen ensimmäisen viikon hoitavat isovanhemmat. Sitten juniori palaa päikkyyn ja isommat saavat viettää keskenään viimeiset päivät ennen koulun alkua 10.8.

  Välissä lomailemme puolison kanssa molemmat neljä viikkoa niin että kaksi keskimmäistä ovat koko perheen yhteistä lomaa.

  Mielestäni tämä on ihan ok systeemi. Onni, että meillä on kahdet isovanhemmat, jotka voivat vielä tuollaisen viikon hoitosetin ottaa hoitaakseen. Ja sekin on onni, että meillä puolison kanssa on mahdollisuus noinkin pitkiin lomiin. Aikoinaan teimme pitkään määräaikaisuuksia kumpikin, ja silloin olimme paljon pahemmassa pulassa lasten kesälomien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta tosiaan alkaa kesälomien sumpliminen ja päiväleiriviikkojen varauspäivien kyttääminen, että varmasti on aamulla ensimmäisten joukossa. Aikamoista sumplintaa se on ollut, nyt on ehkä vähän rennompi olo, koska esikoinen ei tarvitse mitään hoitoa ja hänen osaltaan riittää vaan etsiä vaikka vaan yksi kiva viikko. Pienemmät pitää saada ainakin 3 viikoksi päiväleirille.

   Meillä on yleensä ollut 3 vkoa koko perheen yhteistä lomaa ja kumpikin on ollut sen lisäksi viikon lasten kanssa yksikseen.

   Aika usein olen miettinyt, että kuinka hankalaa on niillä vanhemmilla, joilla vuosiloma ei osu koulujen loma-ajalle lainkaan :(

   Lapsista on yleensä ihanaa päästä kesälomalla isovanhemmille. Meillä sitä mahdollisuutta ei ole tällä hetkellä kuin esikoisella. Hän on niin rauhallinen ja iso.

   Poista