8. lokakuuta 2016

Transilvania = vuoristo ja Dracula?

Vietin viikko sitten pitkän viikonlopun Romaniassa. Matka oli hyvin mielenkiintoinen ja erilainenkin verrattuna moneen tunnetumpaan matkakohteeseen. Romaniasta riittää pohdiskeltavaa ja pureskeltavaa vielä pitkään. Aloitan matkapostaukset Romanian suurimmasta matkailuvaltista eli Transilvaniasta.

Transilvania kiinnosti minua ja ystävääni hienon luonnon ja upeiden linnojen takia. Päädyimme ottamaan paikalliselta retkijärjestäjältä yksityisretken. Retki bussilla olisi toki tarjonnut sen etuuden, että korkeammalta olisi nähnyt upeat maisemat vielä paremmin, mutta yksityisretki tarjosi vapauden räätälöidä retkisuunnitelmaa. Järjestelyt olivat sujuvat ja opastus hyvä. Yleisin Transilvanian retki käsittää kaksi linnaa Pelesin ja Draculan linnaksi nimetyn Branin sekä Brasovin kaupungin ja retki vie aikaa noin 12t.

Karpaatien luonto ja maisemat olivat kauniit. Alkava ruska korosti kauneutta entisestään. On helppo uskoa, että Karpaatit ovat ihana vaellus- sekä laskettelukohde. Tunkkaisen Bucharestin jälkeen vuoristoilma tuntui niin raikkaalta. Jos jostain syystä palaisin Romaniaan, niin syy voisi olla Transilvania. Olisi mukava viettää siellä terveellistä ulkoilmaelämää pidempäänkin nauttien maisemista. Jos Burcharestiin olisi suorat lennot ja näppärä kuljetus vaikka Brasoviin, voisin hyvinkin palata vaikka laskettelemaan alueelle.
Ensimmäisenä pidempänä pysähdyskohteena oli Pelesin linna, joka sijaitsee Sinaian pikkukaupungin ulkopuolella. Romania ensimmäinen kuningas Karol I rakensi sen kesäasunnokseen henkilökohtaisilla varoillaan. Rakennustyöt alkoivat 1873 ja kestivät kolmisenkymmentä vuotta. Karol I oli kotoisin Saksasta ja hänet kutsuttiin kuninkaaksi Romaniaan. Karol I oli hyvin pidetty kuningas. Upea Pelesin linna on saksalaistyylinen johtuen kuninkaan taustasta.
Palatsi sisältä on varsinainen puusepän taitojen mallinäyte. Kuvia palatsin upeista yksityiskohdista kertyi nopeasti huikea määrä. Opastettu kierros kesti noin tunnin. Ryhmäkoko oli varmaan yli 40 henkeä ja pulina se mukaista, kun osa turisteista tulkkasi perheelleen englannin kielistä opastusta. Linnan upeus ja kierros kärsi suuresta määrästä turisteja.

Pelesin linnalta matka jatkui keskiaikaiseen Branin linnaan. Branin linnan on Bram Stokerin novellin mukaan Draculan koti. Draculan esikuvana oli Vlad Tepes. Vlad oli Valakia alueen hallitsija 1400-luvun puolivälissä. Siihen aikaan alueella oli hyvin levotonta ja veriset konfliktit seurasivat toisiaan. Vlad kunnostatui taisteluissa, tiukassa kurinpidossa maassaan ja erikoistui uhriensa seivästykseen. Vladin isä oli valittu Lohikäärmeiden ritarikuntaan, joka vannoi puolustavansa kristinukoa etenkin islamilaisia ottomaaneja vastaan. Tästä seurasi isälle liikanimi Dracul ja pojalla puolestaan Dracula. Näistä aineksista Stoker kehitti vampyyritarinansa.Linnan sisäpiha

Aika autenttiseen keskiaikaiseen fiilikseen pääsi kiipeämällä 
tätä käytävää pitkin ensimmäisestä kolmanteen kerrokseen.
Meikäläisen vähän paksuko ahteri sentään vielä mahtui käytävään.
Paloturvallisuusmääräykset lienevät viitteellisiä...


Linnan makuuhuone. Sisutuksesta ei vastannut Vlad Tepes vaan kuningatar Maria

Linnan tämän hetkinen omistajuus on mielenkiintoinen yksityiskohta. Linna jäi jossain vaiheessa paikallisen aluehallinnon omistukseen ja alkoi ränsistymään. Niinpä se lahjoitettiin kuninkaan käyttöön 1920 ja kuningatar Maria korjautti linnan ja käytti sitä asuntonaan. Linna perityi Marian tyttärelle Ileanalle. Kommunismin aikana kaikki tällainen omaisuus siirtyi valtiolle. Kommunismin romahdettua alkuperäisillä omistajilla oli mahdollisuus vaatia omaisuutta itselleen. Ileanan jälkeläiset USAn Massachusetsista ilmestyivät Romaniaan ja käynnistivät pitkän oikeusprosessin saadakseen linnan itselleen ja voittivat oikeudessa. Linna pantiin välittömästi myyntiin 80 miljoonan hintapyynnöllä. Varteenotettavia tarjouksia ei kuitenkaan tullut, joten perhe restauroi linnan museoksi ja Romanian valtio operoi sitä ja tilittää osan tuloksesta takaisin perheelle. Linnan palauttaminen takaisin Ileanan jälkeläisille on aiheuttanut rankkaa kritiikkiä. Tavallaanhan linna kuului valtiolle ja Maria restauroi sen valtion rahoilla, miksi se olisi hänen jälkeläistensä omaisuutta. 

Mielenkiintoista tulee olemaan myös Pelesin linnan kohtalo. Karol I rakensi sen henkilökohtaisilla varoillaan, jotka hän toi mukanaan Saksasta. Linna on hänen 9-kymppisen romanialaismielisen jälkeläisensä hallussa. Perikunta on pitänyt mielipiteensä linnan tulevaisuudesta salassa. Onko kohta Peleskin myyntilistalla?

Branin pikkukaupungissa oli sadonkorjuujuhlat. Katselimme linnasta käsin juhlameinikiä. Paikalla oli ihmisten lisäksi kymmeniä lampaita ja lehmiäkin. Hirvittävästi ruokakojuja ja musiikki raikasi. Sadonkorjuujuhlilla oli sellainen ikävä vaikutus, että liikenne tukkeutui täysin. Kuljettajamme päätti ajaa kiertoreittiä. Ajelimme aivan hirvittävän pitkän lenkin pieniä kyläteitä pitkin. Saimme mittavan katsauksen Romanian maaseutuun. Väistelimme tiellä vapaana kulkevia hevosia ja lehmiä. Useamman kerran liikenne eteni matelemalla kunnes kaikki autot olivat ohittaneet heinää kuljettavat hevoskärryt. Kylien kohdalla näimme enemmän hevoskärryjä kuin autoja. Tiellä olivat myös hampaattomat mummot, jotka taluttivat narusta lehmää kotia kohti. Rikkaammat mummot hätyyttelivät kahta lehmäänsä kepillä kotia päin. Lehmättömät hampaattomat mummot myivät omenia portin pielessä. Matkalle sattui kyliä, joissa ei selvästikään ollut viemäröintä ja vesi tuli kaivosta. Hiukan epäilytti, että oliko kaikkialla edes sähköä. Rakennukset olivat vaihtelevassa kunnossa eli hyvästä sortumisvaarassa olevaan. Mielenkiintoinen kokemus, vähän kuin olisimme päätyneet mustavalkoisten suomi-filmien maalaiskuvauksiin. 

Kuva lainattu käyttämältämme retkifirmalta http://www.unzipromania.com/

22 kommenttia:

 1. Sinä se löydät aina erikoisia matkakohteita - ja saat vielä jonkun mukaasikin reissuun. :-) Mun täytyy tunnustaa, ettei mulla ollut aiemmin hajuakaan, missä Transilvania on.

  Komeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On onni, että minulla on ihan huippumatkakaveri, joka on hyvin ennakkoluuloton. Meillä toimii matkailu hyvin yhteen. Aamulla lenkkarit jalkaan ja matkaan. Minä otan päivän extrakalorit leivonnaisia ja ystäväni nestemäisessä muodossa :D Illallisen jälkeen kaadutaan suorilta jaloilta sänkyyn.

   On nämä kohdevalinnat olleet sen verran erikoisia, että en viitsi aina edes mainita koko reissua puolituttaville. Keskustelu saattaa lipsahtaa siihen, että saan sata syytä matkustaa vaikkapa Pariisiin (joka on toki aivan ihana) :D :D

   Poista
 2. Onpa kyllä ollut todellinen aikamatka taaksepäin! Hienolta näyttää vuoristo ja linnat. Romania olisi kyllä mielenkiintoinen kohde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Transilvanian luonto on kaunista. Alueella on useita kansallispuistoja sekä runsaasti merkittyjä patikointireittejä. Luonto/ulkoiluihmiselle varmasti kiva kohde. En tiedä, että minkä verran siellä mahtaisi bongata eläimiä. Olettaisin, että runsaasti koska asumatonta aluetta on niin runsaasti.

   Oppaamme näytti kuvia Brasovista lähtevästä gondolihissistä ja rinteistä, jotka nekin vaikuttivat varsin hyviltä. Lasketteluturistien määrä on kuulemma vähäistä, joten hintataso on suunnattu paikallisille. Tässä heti pihi nainen laskee mahdollisen säästön, kun päivälippu maksaa päälle 30€ per nenä ja meitä on viisi.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus. Hienoja rakennuksia.

  VastaaPoista
 4. Upeat maisemat ja mielenkiintoista historiaa! Harmi ettet tainnut huomata sujauttaa tuliaisten joukkoon pientä romanialaista orpokoiraa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna :)
   Harmillista ettei tullut mieleen tuollaiset tuliaiset. Omaan kotiin en kuitenkaan ehkä olisi allergian pahenemisen pelossa uskaltanut pientä orpokoiraa ottaa, mutta olisihan sellainen mennyt kassissa jonnekkin rakastavaan kotiin :) Rapsutuksia Honeylle!

   Poista
 5. Vau miten eksoottinen lomailukohde! Arvelinkin että siellä on oikeasti joku Dracula-linna. Näkyikö vampyyritarinat muuten matkamuistomyymälöissä tms?
  Aivan ihana on tuo makuuhuonekin linnassa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Draculateema näkyi viereisessä Branin kylässä. Melkein kaikkeen saattoi lisätä eteen Draculan :) Oli tietysti Dracula viiniä, kahvimukeja, kuulakärkikyniä, lumisadepulloja, t-paitoja jne. Jos olisimme yöpyneet Branin kyläsessä olisin ostanut illaksi sellaisen valkosipulikuosisen t-paidan ja tietysti sen Dracula-punkun.

   Draculatuotteistuksen huipentuma oli kyllä Dracula Camping. Minusta se ei kuulosta lainkaan houkuttelevalta :)

   Branin linnassa on Halloweeninä teema-kierroksiä myös pimeän aikaan. Se voisi olla vinkeä kokemus.

   Poista
 6. Wau mikä reissu taas! Upeita maisemia ja hieno linnareissu. Minulle kyllä tuli ahtaan paikan ahdistus, kun näin tuon kapean käytäväkuvan. Ihan varmasti olisin saanut siellä kohtauksen! Hui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli varsin mielenkiintoinen ja Transilvania sen kohokohta. Rappuset eivät olleet kyllä leveydellä pilatut. Mutta itseasiassa ne olivat yllättävän tilavat verrattuna Boeingin hätäuloskäyntiin :D :D Istuimme lennolla exit rivillä ja aloin järkyttyneenä katsomaan, että kuinka pieni se hätäuloskäyntiaukko oikein onkaan. Siinä matkaseuralleni purnasin, että jos peppu mahtuu penkkiin, niin minusta pepun pitäisi kyllä mahtua hätäuloskäynnistäkin ulos! Aloin miettimään, että jos sitä hätäuloskäyntiä tarvitsisi käyttää, niin kuollaan kaikki, kun Kepposkan persaus jää oviaukkoon kiinni. Kaveri lupasi työntää :D :D

   Poista
 7. Upean näköinen paikka. Kyllä maailmassa on paljon nähtävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmassa on niin paljon kaikenlaista hienoa ja mielenkiintoista. Harmi vaan ettei samassa suhteessa ole rahaa ja aikaa käytettävissä.

   Poista
 8. Eipä arvannut aikoinaan Dracul, miten nimi jäi elämään. Huikean kaunista ja mitkä maisemat. Tuo makuuhuonekin on niin kotoisa ja kutsuva, että viihtyisin siellä ehdottomasti.

  Kivaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bram Stoker kehitteli satunnaisista aineksista ajankohtaan nähden aivan hurjan fantasiakeitoksen :) Eipä arvannut Vlad, että mihin hän inspiroi kirjailijaa :D

   Poista
 9. Kiitos kattavista Romania-raporteista. Tuo kommunisti-kierros kuulosti hauskalta, eli menee listalle. Käytiin esim Liettuassa KGB-museossa ja oli kyllä mielenkiintoista; ja tietysti karmaisevaa että omana aikanani on sellaista tapahtunut ihan naapurimaassa.

  Transilvania suunnitelma vain vahvistui. Saako kysellä, että minkä verran kustansi privaattiretki? Ja minkä niminen järjestäjä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut Timo, että kommenttisi oli joutunut tuonne roskapostien joukkoon ja huomasin sen odottavan hyväksyntää vasta nyt.

   Kommunismikierros oli minusta erittäin mielenkiintoinen. Sen ostimme https://interestingtimes.ro/ Heillä on muitakin vähän tavanomaisesta poikkeavia turistikierroksia. Opas oli bukarestilainen nainen, joka oli kokenyt kommunismiajan lapsuuden ja nuoruuden.

   Transilvanian retkifirmamme oli https://www.unzipromania.com/
   Retken hinta näyttää olevan heidän webbisivuillaan 195€ kahdelta hengeltä. Siihen tuli päälle vielä sisäänpääsymaksu ainakin Pelesin linnaan, todennäköisesti myös Braniin. Hintataso oli minusta aika sama noilla yksityisretkien myyjillä. Palvelu ja opastus olivat hyvät. Sitä kyllä mietimme, että turistibussissa olisi voinut olla sellainen etuus, että korkeammalta bussista näkee maisemat vielä paremmin. Nyt välillä vuoristoteiden turvakaiteet osuivat ajoittain maisemien eteen.

   Liikenne ei vaikuttanut mitenkään pahalta, joten vuokra-auto on myös ihan sopiva vaihtoehto, etenkin jos yöpyy Transilvaniassa. Meillä oli vain pitkä viikonloppu Romaniassa, eikä käynyt mielessä että Transilvaniassa olisi ollut ihana olla yötä jossain vuoristohotellissa, joten 12t retkipäivä itse ajaen kuulosti aivan liian raskaalta.

   Poista
  2. Moi, eipä mitään. Reissu on tosiaan vasta pääsiäisenä, joten tässä ehtii vielä hyvin tutkiskella tuotakin. Kiitos noista tiedoista!

   Usein taksiretkillä voi pyytää kuskia pysähtymään kuvaustauolle niissä hienoimmissa paikoissa, mikä taas itse ajaen on vähän huterampaa kun on ensin pysähdellyt ok-paikoissa, niin sitten sen hienoimman ohi ajaa kun rupeaa olemaan jo kiire. ^^

   Poista
  3. Meidän Transilvanian järjestäjä kyllä tiesi hyvät kuvauspaikat jo valmiiksi, kun sanoimme, että haluamme ottaa maisemakuvia :)

   Jos haluaa tehdä päivän retken Transilvaniaan, niin varmaan kannattaa ottaa joku valmis paketti ellei sitten ole erityisen innokas autoilija. Meillä meni retkeen muistaakseni 13t. Sellainen päivä on ainakin meille turhan raskas, vaikka ajaisimme puoliksi.

   Poista
  4. Saapa nähdä miten meidän Romanian reissun käy... :-/ AirBerlin on vähentänyt lentoja Bukarestiin ja meiltä se viimeinen väli peruttiin nyt. Näin lähellä on korvaavat lennot jo aika kalliita, Finski heitti pallon vaan Berliiniin ja sinne ei meinaa saada yhteyttä.

   Poista
  5. Onpa kurjaa :( Toivottavasti pääsette reissuun! Mikään ei kyllä ole niin hanurista, kuin tuollaisesta syystä loman väliin jääminen :(

   Juuri luin, että romanialainen halpalentoyhtiö aloittaa ensi kesänä ympärivuotiset suorat lennot Helsingistä Bukarestiin. Aloin miettimään, että kuinkahan luotettavasti se lentää ja uskaltaako kyytiin. Edullisilla lennoilla Brasov olisi varsin houkutteleva perhelaskettelukohde. Siellä kun kolme yötä maksaisi vähemmän kuin yksi yö Itävallassa :)

   Poista