23. lokakuuta 2016

Kun hätä on suurin, on Ceausescun pönttö lähin

Huonokuntoinen ruuansulatuselimistöni aiheuttaa matkoilla jännitystä ja voi myös tarjota sen mieleenpainuvimman kokemuksen. Näin taisi käydä Bucharestissa :D

Omatoimisen kaupungilla kiertelyn ja Pokemonien keräämisen (hurraa wi-fi sekä radikaalisti halventunut roaming data) lisäksi olin ostanut meille kommunismikierroksen. Opas perehdytti meidät tehokkaasti itsenäisen Romanian alkuun sekä tietenkin kommunismiin ja Ceausescun mielettömään hallintokauteen, joka kesti 25 vuotta. Kierros päätyi käyntiin Ceausescun kodissa, jota myös kesäpalatsiksi kutsutaan. Vuonna 1984 Bucharestissa kansalaiset saivat sähköä 2 tuntia vuorokaudessa. Kerrostaloissa oli sähköpatterit ja Burcharestissa on talvisin pakkasta -20. Viikon korttiannos maitoa oli litra. Ceausescu itse majaili palatsissaan, jossa oli solariumit, poreallas, iso uima-allas, kampaamotilat ja pienen asunnon verran säilytystilaa pariskunnan vaatteille ja turkiksille. Huoneita talossa oli valtavasti, koska olihan kaikilla lapsillakin siellä omat huoneistonsa. Siellä sitä kelpasi suunnitella päättömia hankkeita, kuten maailman toiseksi suurinta rakennusta.

Kurkataanpas ensin niihin erikoisempiin tiloihin.

Kotikylpylä ja hoitola. Vasemmalla joku sähköimpulsseja käsiin ja jalkoihin antava laite verenkierron parantamiseen. Oikella jonkilainen terveysporeamme.

Kylpyamme

Terveysvaikutteinen höyrykaappi

Solarium

Uima-allas. Ja tietenkin taitelijan käsintekemät mosaiikkiseinät

Jokaisella itseään kunnioittavalla diktaattorilla pitää olla sisäpuutarha.
Siellä on tosi kiva ihailla mosaiikkitaidetta aamukahvia juodessa. Ja kuunnella häkkilintuja.

Kymmenien neliömetrien ja kaappien pukeutumishuone. 
Siis pienen pukeutumishuoneen lisäksi.

Nicolaelta oli jäänyt muutama paita pakettiin ;)

Jos ei jaksa ponnistaa kylpyläosastolle, voi rentoutua kultaisessa kylpyammeessa makuuhuoneen vieressä.

More is more

Osittaisia ulkotiloja 

Näistä ulkotiloista kelpaa ihailla keskellä olevaa puutarhaa

Sisustus oli pääosin Romaniassa tehtyjä huonekaluja.

Tummaa ja raskasta

Kesäpalatsikierroksen loppuvaihella suolistoni ilmoitteli, että se aikoo tehdä hätätyhjennyksen. Oppaamme kertoi, että yleisövessat ovat kierroksen alussa tuloaulassa. Epäilin, että en välttämättä pärjää sinne saakka. Pieni paniikin välähdys kävi myös oppaan silmissä, mutta sitten hän muisti. Saunaosaston vieressä on wc, joka ei ole näyttelytilana ja sitä voisi hyvinkin hätätilanteessa hyödyntää. Niinpä päädyin sitten Ceaucescun saunaosaston vessaan. Jossain vaiheessa pöntöllä alkoi jo naurattamaan tämä historiallinen kokemukseni ;) Matkailu avartaa.

Niin moni on kysynyt, niin kerottakoon heti, että vessassa oli paperia ja pönttö veti. Olin sen verran huojentunut tilanteen onnellisesta päätöksestä, että en ymmärtänyt ottaa itsestäni vessaselfietä ;)

Tässä vaiheessa näytän vielä seesteiseltä Ceasescun palatsin ulkopuolella. 
Suolistokäännöksestä ei ollut vielä aavistustakaan

Että sellainen kierros. Tulihan käytyä Ceausescun pöntöllä.

***

Nicolae Ceausescusta ja kommunismista vielä:
Nicolae kävi koulua vain neljä vuotta, oli köyhistä oloista ja muutti hyvin nuorena Bukarestiin. Liittyi laittomaan kommunistipuolueeseen ja kärsi vankilatuomion. Tutustui vankileirillä tulevaan vaimoonsa Elenaan sekä toisen maailman sodan jälkeiseen kommunistisen Romanian tulevaan ensimmäiseen johtajaan Gheorghiu-Dej. Nicolae toimi ministerinä ja pääsi Gheorghiu-Dej kakkosmieheksi ja valtaan hänen Gheorghiu-Dej kuoltua.

Nicolaen valtakausi alkoi Romanian kannalta hyvin. Hän vastusti Neuvostoliiton ylivaltaa, kieltäytyi osallistumasta Tsekkoslovakin miehitykseen ja solmi suhteet Länsi-Eurooppaan. Häneltä odotettiin uudistuksia ja vapauksia kansalle. Kansalaisten odottamat uudistukset eivät kuitenkaan tapahtuneet vaan Nicolae jatkoi stalinistista politiikkaa ja Securitate valvoi kansaa. Entinen älymystö ja yrittäjät oli jo syösty kurjuuteen, elleivät olleet päässeet hengestään. Käänteentekeväksi muodoistui Ceausescun matkat Kiinaan ja Pohjois-Koreaan, jossa hän sai ajatuksensa uuden yhteiskunnan rakentamisesta ja näppärästi siihen liittyi myös henkilöpalvonta. 

Kansaa pakkoasutettiin, Bukarestin vanhat hienot talot lanattiin betonikerrostalojen tieltä pois. Ihmiset eristettiin omille asuinalueilleen. Ehkäisyä ja aborttia säännösteltiin tiukasti ja samoin avioeroa vaikeutettiin. Tämä johti väestön voimakkaaseen kasvuun. Romanialla oli hyvät länsisuhteet ainoana kommunismimaana ja se sai kansainvälisiä lainoja. Valtionvelan räjähdettyä maassa alkoi tiukka säännöstely. Kansalaisilla oli kaikesta pulaa. Ceausescun perhe tietenkin eli yltäkylläisyydessä. Kansan tyytymättömyys yritettin vaieta. Securitate kuunteli ihmiset puhelut, joka kerrostalossa oli ainakin yksi vakooja. Jos sai kutsun pahamaineisimmasta Securitaten toimistosta tulla kuultavaksi, oli syytä pelätä, että ei enää ikinä palaa. Ulkomaisia lehtiä ei ollut luettavana, tv-kanavat syytivät propagandaa. Rahat tuhlattiin Ceausescun suuruudenhulluihin hankkeisiin kuten Kansan palatsiin, joka on maailman toiseksi suurin rakennus Pentagonin jälkeen. Bukarestissa lanattiin viidennes taloista, joukossa useita merkkirakennuksia. Kodittomaksi joutuville ei annettu edes aikaa muuttaa rauhassa ja ottaa huonekaluja mukaansa. Yleensä niitä ei olisi tarvittu kuitenkaan, koska vaihtarina sai huoneen ja keittiön.

Itä-Euroopan myllerryksessä Ceausescu takertui valtaan eikä tehnyt mitään parannuksia. Timisoaran mellakoissa armeija avasi tulen mielenosoittajia vastaan. Bukarestissa kansa buuasi Nicolaen puheelle, josta nousi mellakka Bukarestissa. Mellakka johti kansanousuun ja Ceausescujen pakoon helikopterilla. Heidät saatiin kiinni ja pikaoikeudenkäynnin päätteeksi teloitettiin joulupäivänä 1989. Muistan hyvin kuinka Suomessakin tapahtuma raportointiin uutisissa ja näytettiin heidän lyhistyneet ruumiinsa. Siihen päättyi yksi synkeä ja julma neljännesvuosisata Ceausescun hallintoa. Tällä hetkellä kommunismi on lailla kielletty Romaniassa. Se puhuttaa kansalaisia paljon, koska moni on sitä mieltä, että kielto sotii kansalaisoikeuksia vastaan.

Oppaallamme oli paljon henkilökohtaisia tarinoita kerrottavana. Hän on jonottanut 7 tuntia jugurttia, joka sitten loppui kesken. Jonottanut päästäkseen "näyteikkuna"tavarataloon, joka täytettiin tavaralla valtiovierailujen ajaksi, jotta vierailija näki, kuinka paljon kaikkea oli romanialaisten saatavilla. Valtiovierailun jälkeen kansalaiset pääsivät ostoksille tavaratallon, sieltä ostettiin ihan mitä vaan, mitä käsiinsä sai. Sitten myöhemmin yritettiin vaihtaa tarpeetonta tarpeelliseen. Oppaamme lapsuusmuistoihin liittyi suklaakeksit. Ne olivat todella harvinaist herkkua ja sellaisen saaminen oli todellinen merkkipäivä. Keksitkit ovat uudistuotannossa ja saimme oppaalta kyseiset herkut. Neuvostosuklaaseen verrattuna nuo keksit olivat todella herkullisia. Minä toin omani kotiin syötäväksi, ei kelvannut meidän pojille :)




Kansan palatsi

Minusta kommunismikierros oli mielenkiintoisinta Bukarestissa. Mitäs pidit? Lähtisitkö tuollaiselle kierrokselle?

40 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoista, mutta varsin suuruudenhullu mies. Usein mietin, että miten tällaiset diktatuurit ovat saaneet hallita päättömästi kansaa ja miten ovat aivopesseet koko kansan (Hitler, Mussolini, Hussein, Pinochet, Marcos, Lenin, Gaddafi, Idi Amin ..)

    Menisin ilman muuta tuollaiselle kierrokselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ceausesculla lähti mopo keulimaan pahasti :(

      Kansa oli peloiteltu väkivallalla ja kuolemalla. Varmasti moni aluksi yrittikin kapinoida ja päätyi vankilaan tai kuolleeksi. Romanian kommunismihallinto oli erittäin julma, uhriarviot Romaniasta vaihtelevat puolesta miljoonasta miljoonaan murhattuun kommunismihallinnon aikana. Neuvostoliiton kommunismin uhrit lasketaan kymmenissä miljoonissa, arviot vaihtelevat 20 miljoonasta jopa 80 miljoonaan.

      Sitä olen miettinyt, että miten noiden hirmujohtajien koko lähipiiri oli niin lojaalia. Olisi voinut uskoa, että joku lähipiiristä olisi voinut valita tiekseen myös diktaattorin murhayrityksen. Sen sijaan he tottelivat ja toteuttivat ääretöntä julmuutta.

      On sitä jotenkin mahdotonta tajuta, että tuollaiset hallinnot ovat saaneet jatkaa vuosikymmeniä :(

      Poista
  2. Kylläpä oli mielenkiintoinen kierros, kiitos siitä! Hei olit blogissani kysellyt tunikoiden kaavaa. Nuo tunikat on tehty ilman kaavaa, käytin mallina vain yhtä vanhaa trikoista tunikaa. Mukavaa viikonalkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Oletpa taitava, kun olet onnistunut noin hyvin tekemään tunikoita vanhan tunikan perusteella. Minäkin olen miettinyt sitä, mutta tunikoissani on aina muotoleikkaukset rinnan kohdalla, että ole osannut arvioida niitä lainkaan.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  3. Aivan huippuhauska matkapostaus 😂

    VastaaPoista
  4. muistan sen ylimääräisen uutislähetyksen sieltä joululta -89. Vanhemmat lähtivät johonkin konserttiin ja käskivät nauhoittaa lähetyksen, kun sitä mainostettiin, eivätkä silloin vielä tienneet, mitä oli tapahtunut. Oli jotenkin todella poikkeuksellista kai, että joulupäivänä lähetettiin uutiset?

    Ja muistan sen teini-ikäisen järkytykseni, kun nuo Romanian kauheudet alkoivat toden teolla paljastua lännessä. Vieläkin kääntää vatsassa :(

    Vaikka tuo palatsi on komea, en tiedä, pystyisinkö vierailemaan siellä. (tämänkin postauksen luin hyvin pinnallisesti; tavallisen ihmisen inhimillinen ahdinko tekee niin pahaa.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli varmaan koko maalle järkytys, mutta jotenkin asia myös esitettiin siten, että paha sai palkkansa. Muistan kuinka koulussakin keskusteltiin siitä, että oliko teloitus oikeutettua vai ei. Ceausescujen kohtalo kyllä vaivaa vieläkin hiukan romanialaisia, teloitukset eivät kuulu eurooppalaiseen oikeuskulttuuriin eikä -käsitykseen. Asiasta on kuulemma kaksi yleistä spekulaatiota, että miksi tuohon ratkaisuun päädyttiin. Toisen mukaan armeija pelkäsi, että Ceausescu pysyy vallassa ilman kuolemantuomiota ja tekee massiivisen puhdistuksen armeijan (sekä kansan keskuudessa), joten he halusivat lopullisen ratkaisun nopeasti. Toisen spekulaation mukaan Ceausescun lähipiiri halusi päästä käsiksi samalla Ceausescun piilottamiin varoihin kun valta vaihtuu. Kuulostaa tosi raadolliselta, että vallanvaihdosta vauhditti halu päästä varkaisille :(

      Minusta Ceausescun koti oli sinänsä aika neutraali rakennus, vaikka se olikin julman diktaattorin asunto. Minusta on ajatuksia herättävää käydä tuollaisessa paikassa ja miettiä, että miten valta voikaa korruptoida ihmisen ja rapauttaa kaiken moraalin.

      Poista
  5. Jestas! Näitä katsellessa ei tosiaankaan voikaan muuta todeta, kuin "More is more". <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi sanoa millekkään ei, jos voi sanoa, että haluan sen nyt ;)

      Poista
  6. Romanian vaiheet ovat jääneet itseltä vähän muiden maiden jalkoihin, joten tämä postaus oli todella kiinnostava. Menisin ehdottomasti itsekin tuollaiselle kierrokselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romanian vaiheet olivat varmaan vielä raskaammat kuin usean muun Varsovan liittoon kuuluneen maan juurikin Ceausescun diktatuurin takia :(

      Poista
  7. Supermielenkiitoinen postaus! Yleensä blogien kaupunkilomapostauksissa syödään macaroneja Pariisissa tai juodaan iltapäiväteetä Lontoossa ties kuinka monetta kertaa. Nostan hattua, että matkustat muuallekin ja jaat siitä mielenkiintoisia matkapostauksia. Tämä oli sekä hauska että informatiivinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Heh, ne Ladureen macaronsit maistuvat muuten todella hyviltä :D Minä tykkään Pariisista, Lontooseen minulla on sellainen viha-rakkaus-suhde. Tykkään silti enemmän nähdä uusia paikkoja sen sijaan, että palaisin aina samaan uudestaan.

      Poista
  8. Mielenkiintoinen postaus ja aihe. Muistan jotenkin tuon historian vaiheen ja ne kauheudet, joista uutisoitiin (kylmiä väreitä...)

    Harva turisti on varmaan päässyt noin erikoiseen vessaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Minä olin lukiolainen, kun kommunismi romahti ja tilannetta seurattiin silloin koulussa eri oppiaineissa viikottain. Jäi hyvin mieleen, paremmin kuin derivointi ;)

      Poista
  9. Mielenkiintoinen postaus, kyllä minä voisin ja haluaisin käydä tuolla. Monesti olen miettinyt, että miten ihmeessä nämä diktaattorit onnistuvat saamaan niin paljon valtaa, miten se suuri enemmistö ei uskalla puolustautua, niin monta kysymystä herää aina tällaisia lukiessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romaniassa kommunismihallinnon uhriksi joutui 0,5-1 miljoonaa kansalaista, joten kyllä niitä vastustajia oli ainakin aluksi. Kun riittävän moni lähipiiristä kuolee, loput oppivat noudattamaan ohjeita. Sehän on aivan karmeaa. Sitä vaan mietin, että koska järjestelmä nojautui armeijaan ja poliisiin, niin eikö sieltä löytynyt riittävää kapinahenkeä? Ehkä siellä ajateltiin, että ei riitä pistää kuulaa Ceausescun kalloon, koska hänen paikalleen nousee seuraava julmuri tai Neuvostoliitto tekee intervention. Kauheita aikoja Euroopassa. Nyt samankaltaisia eletään sitten etelämpänä ja tilanne lienee sen verran kaoottinen, että ei aina tiedä, että kuka on vihollinen :(

      Poista
  10. No olisi ainakin erilainen kierros! Mielenkiintoinen postaus ja pitkästä aikaa kävin muutenkin lueskelemassa, jotenkin kiireisenä nuo pienet tytöt pitäneet.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Oli vähän erilainen reissu muutenkin. Ei jäänyt kaipuuta, että menisin heti takaisin, mutta hurjan mielenkiintoinen ja silmiä avaava matka.

      Poista
  11. :-D :-D Ja minä kun niin odotin sitä vessaselfietä! :-D Mutta ymmärrän, että valokuva ottaminen ei ollut ehkä ihan ensimmäisenä mielessä. :-)

    Johan oli prameat paikat. Enemmän on tosiaankin joskus enemmän. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin niin kovasti helpottonut tilanteen siististä ratkeamisesta että unohtui selfie :D :D :D

      Poista
  12. Ihan super mielenkiintoinen postaus- mullakin on muistissa mikä järkytys oli kun ne kauheudet selvisivät suurelle yleisölle. *puistattaa vieläkin*

    Välillä kyllä miettii, että miten näitä hulluja diktaattoreja oikein pääsee palleilleeen?? Tämäkin taisi aluksi näyttää hyviä puoliaan itsestään ja ahenus tuli todenteolla esiin vasta myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Kyllä ne kommunismihallinnon kauheudet jättivät selvän muistijäljen ainakin suomalaisiin, kun Neuvostoliiton naapureina oltiin. Olisihan toinen maailmansota voinut päättyä Suomen osalta miljoona kertaa kurjemminkin.

      Poista
  13. Mielenkiintoinen postaus. Reps...vessaselfie =D.

    VastaaPoista
  14. PS. sulle on tunnustus mun blogissa :)

    VastaaPoista
  15. Vau miten mielenkiintoista, taatusti lähtisin! Kääk onneksi pääsit ajoissa vessaan, olisi kyllä aikamoinen tilanne jos sattuisi vahinko.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huono kuntoinen ruuansulatuselimistö on hankala matkakaveri, koko ajan saa olla varpaillaan. Vuosi sitten Perussa ja Ecuadorissa päädyin vetäisemään viikon kevyen paaston banaanilla ja vaalealla leivällä. Käyhän se mielessä, että mitäs sitten, jos vessaa ei löydykään...
      Kiitos samoin, mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  16. Jopas oli lukaali. Onneksi pääsit nopeasti vessaan. Kamala tunne varmasti, jos tietäisi vessan olevan kaukana ja sinne pitäisi päästä heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ceausescu oli kyllä ihan more is more tyyppi, kaikki mitä vaan saattoi toivoa päätyi hänen kotiinsa :(

      Kyllähän tuo kehno ruuansulatus aiheuttaa pientä lisästressiä etenkin reissussa. Sitä oppii hyvin nopeasti bongailemaan kaikki vessamahdollisuudet sekä vatsan oireillessa syömään hyvin varovaisesti.

      Poista
  17. Apua, tiedän ton huonon mahan kanssa matkustelun tai ylipäätään sen kanssa elon. Eikä riitä että meidän perheessä mulla on maha surkea kuin junan vessa vaan perästä huonon mahansa kanssa tulee 9vee tyttäreni jolle ei ole suostuttu tekemään tutkimuksia. Eihän sitä nyt lasta kannate tutkia suvussa jossa on crohnin tautia sekä colitis ulcerosaa, lapsi joka ei ole kiinteää kakkaa tehnyt 9vuoden aikana kertaakaan. Tutkiminen on ihan yliarvostettua ;)

    No mutta aika reilu meininki tuo mitä kerroit, muutama tunti sähköä päivässä. Melkoista Hitleriä siellä eletty.
    Ihana blogi sinulla <3 terkuin Suortuva blogin Nanni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kurjaa, kun lapsesi ei ole päässyt tutkimuksiin. Kyllähän sukurasitteen takia pitäisi rajata vakavammat taudit pois aika nopeastikin.

      Nuorempana kuvittelin vatsani kestävän mitä vaan. Enpä olisi sitten uskonut, että saan sen lopullisesti huonoon kuntoon ibuprofeiinilla. Vitkutin leikkaustani, enkä jälkikäteen ymmärrä oikein miksi ja söin paljon särkylääkkeitä sillä seurauksella, että akuutti vatsakatarri muuttuu krooniseksi. Selkärangan omaava ihminen pärjäisi vaivan kanssa paremmin, silloin kun vatsa on hyvä, niin minun tulee sorruttua kiellettyihin ruokiin.

      Elämä Romaniassa on kyllä ollut raskasta. On sillä ollut jotain positiiviakin seuraamuksia. Ystäväni aviomies on kotoisin Romaniasta ja emme ole ikinä tavannut niin kätevää kaveria. Hän kokkaa, säilöö, hoitaa puutarhaa, remontoi, korjaa vaatteet, huonekalut ja melkein mitä vaan. Selityksenä on aina, että jos opiskeluvuosina Romaniassa halusi syödä, pukeutua tai asua, niin kaikkea piti osata tehdä itse. Ja omat lapset vinkuvat, että tee äiti minulle voileipä ja laita tällä kertaa juusto kinkun alle :D

      Kiva, kun jätit kommentin, niin löydän tieni sinun blogiisi.

      Poista
    2. No olen täysin samaa mieltä mutta ei ne mielellään lapselle skopiaa tee, toki voisivat ajatella myös sitä etten mielelläni sellaista lapsella tahdokaan tehtävän.
      Itsellä tää maha petti tuossa olisiko 5-6 vuotta sitten. Alkuun tuntui että sekoan lopullisesti, mahakipujen lisäksi pääkoppa alkoi olemaan todella surkeassa kunnossa jatkuvien kipujen takia. Kunnes kaikki tutkimukset oli tehty ja kirurgi totesi että ainoastaan ruokatottumukset uusiksi. Kahvi, alkoholi ja moni moni muu. Alkoholittomuuteen olen tottunut mutta kahvihammasta tahtoo tuon tuostakin kolottaa. Pääkoppakin parani kun maha alkoi helppaamaan. Arvaa vaan kun pieni lapsi tulee näiden vaivojen kanssa perässä :(
      Tervetuloa blogiini ja oletkin siellä jo vieraillut <3
      Tykästyin niin blogistasi että tulin vakkari lukijaksi.

      Poista
    3. Ymmärteekseni lapsille tähtystykset tehdään nukutuksessa, tai ainakin näin tuntemalleni chronin tautia sairastavalle on tehty.

      Minulle kahvittomuus ottaa myös todella koville. Kun maha on hyvässä kunnossa, se kestää kahvia kupin päivässä, kunhan sitä ei juo tyhään vatsaan. Ilman alkoholia pärjää todella paljon helpommin :) Aamut tuntuvat välillä aika ankeilta, kun kahvin lisäksi kaikki sitruksia ja omenaa sisältävät mehut ovat ikuisessa kiellossa. Olen opetellut uudestaan juomaan maitoa, kun ainoa juomavaihtoehtoni vesi alkoi aamuisin tympimään.

      Löysin tosiaan blogiisi ja tykkäsin :)

      Poista
  18. Täälläkin yksi huonovatsainen. Reissuilla sitä stressaan usein, kun jonnekin pitäisi lähteä. Olipa muuten mielenkiintoinen kierros ja aikamoinen lukaali.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos vatsa on huonossa kunnossa, niin kyllähän se reissuilla stressaa. Varsinkin jos on pitkiä siirtymiä edessä :(

      Poista
  19. Kiitos todella mielenkiintoisesta postauksesta ja hienoista kuvista - vaikka se vessa selfie jäikin ottamatta! :D
    Allergisena, ja allergisten lasten äitinä tiedän kyllä ne tilanteet kun on syöty sopimatonta ja sitten on kiire..mutta aina niistä on jotenkin selvitty. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Nuo vatsayllätykset aiheuttavat kyllä verenpaineen nousua ja välillä sydämen tykytyksiä. Meilläkin on onneksi niistä selvitty tähän saakka, mutta jännittäähän se aina milloin tulee ensimmäinen huonommin päättyvä tapaus ;)

      Poista