9. elokuuta 2016

Balttian kierros osa 4

Vihoviimeinen postaus Balttian reissusta eli jotain jokaisesta maasta :)

Kun ajoimme Riiasta kohti Klaipedaan kävimme matkalla poikkeamassa Ristikukkulalla. Jos ajaa Siauliain ohitse ei tarvitse paljoakaan poiketa päätieltä vierraillakseen Ristikukkulalla.

Paikka on peltojen keskellä oleva pieni kukkula, joka on aivan täynnä ristejä. Se on saanut alkunsa jo 1800-luvun loppupuolella. Neuvostovallan aikana kukkula oli tunnettu siitä, että liettualaiset protestoivat viemällä sinne ristejä. Neuvostoliittoa se ärsytti niin paljon, että ristit käytiin tasaisin väliajoin jyräämässä maansiirtokoneella. Ja niitä tuli aina vaan uudestaan. Nykyisin paikalla on vähintään 100 000 ristiä. Tunnetuin ristin tuoja on paavi Johannes Paavali II, joka vieraili paikalla 1993.
Ristikukkulalla oli paljon hääpareja


Paluumatkalla Kuurinkynnäältä jäimme yöksi pieneen kaupunkiin nimeltään Bauska. Bauska on siitä erikoinen paikka, että sen läheisyydessä sijaitsee kaksikin eri linnaa ja iso kartano. Meidän retkikohteemme oli niistä se kaikkein tunnetuin eli Rundalen palatsi. Rakennuttajalta, herttualta, ei ole käteisvaroja puuttunut 1700-luvun puolivälissä. Kesäasunnoksi rakennettu palatsi on hakenut vaikutteita Versaillesista ja sisustusta ja tauluja on shoppailtu pitkin Eurooppaa. Minä pidin paikasta paljon. Vielä enemmän olisin pitänyt, jos siellä olisi englanniksi opastettuja kierroksia. Hra Kepponen aina välillä referoi parhaita paloja saksalaisen turistioppaan opastuksesta.

Sisätiloista kuvia kertyi helposti kymmeniä, koska kierrettäviä huoneita on paljon. Kuopus alkoi lopussa jo väsähtää palatsiin. Vanhemmat pojat jaksoivat hyvin ja esikoisen hupia oli sala/piilo-ovien bongaus. Minä tykkäsin kovasti, kannattaa ehdottomasti vierailla, jos sattuu matkan varrelle tai tehdä vähän pitempikin poikkeama.

Lisätietoja: http://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/rundalen-linna-ja-museo


Juhlasali


Valkoinen sali, jossa voi pyörähdellä vaikka häätanssin

Herttuan makuuhuone


Aasialainen posliinikokoelma


Jokaiseen barokkipalatsiin kuuluu olennaisena osana muotopuutarha, niin myös Rundaleen.

Rundalen linnalta jatkoimme matkaa Viroon ja Pärnuun. Pärnu on suloinen kylpyläkaupunki, jossa on mukavasti säilytetty vanhoja puuhuviloita. Ranta on ihanteellinen lasten vesileikkeihin. Niin paljon olimme jo ehtineet kokemaan reissun aikana, että Pärnu jäi niiden kokemusten varjoon. 


Auringonlasku oli hurmaava Pärnussakin

Kyllä kelpaisi lomahuoneisto vaikka tästä villasta

Pärnussa saimme seuraavan oppitunnin balttian rappukäytävistä. Käytävän lattia oli paljaalla alkuperäisellä betonilla, joka oli varmasti minua vanhempi. Ulko-ovi kuului asukkaan omaan varusteluun, joten luonnollisesti jokainen oli valinnut makunsa mukaisen. Sisältä löytyi viimeisen päälle remontoitu asunto ilmalämpöpumppuineen ja porealtaineen. Jos emme olisi saaneet Riiassa esimaku rappukäytävistä olisin todennäköisesti kääntynyt alaovelta saman tien pois. Harmi ettei tullut kuvattua rappukäytävää. Viihdyimme asunnossa erinomaisesti, siellä oli hiljaista ja rauhallista.


Lomalla pitää nauttia :) 

Ennen laivamatkaa kotiin ehdimme vielä käymään poikien kanssa Lennusadamissa. Kävimme siellä Hra Kepposen kanssa reilu kaksi vuotta sitten ja ihastuimme paikkaan. Vihdoin pojatkin pääsivät vierailemaan siellä. Vaikka meillä alkoi jo olla todellista elämysähkyä, niin Lennusadam vetosi koko porukkaan. Siellä oli niin rauhallista, että pojat pääsivät kokeilemaan lentosimulaattorin ja kauko-ohjattavat laivatkin.Sukellusvene Lembitin uusi miehistö

Reissu oli erittäin antoisa. Balttialla on paljon tarjottavaa matkailijalle. Viron Saaremaa polttelee edelleen.

Balttian kierrokset jutut:

8 kommenttia:

 1. Muotopuutarhat (kin) on ihania! Kyllä tuossa teehuoneessa aamiaista kelpaisi nauttia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkiva puutarha olisi ihana, mutta meikäläinen valitettavasti tarvitsisi sitä varten puutarhurin. Ainoa kukoistava oli tänäkin kesänä voikukka :D

   Poista
 2. Oi, Lennusadam, siellä mun on pitänyt käydä jo pitkään, mutta toistaiseksi on vielä jäänyt. No ehtiihän sitä kai.

  Tuo Ristikukkula on kyllä huikea paikka! Tuolla palatsissa olisi saattanut minunkin keskittyminen herpaantua, sen verran paljon näyttää paikalla kokoa olevan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristikukkula on mielenkiintoinen paikka, samoin Lennusadam. Lennusadamiin on helppo poiketa vaikka Tallinnan risteilyn yhteydessä. Minulle tuo Tallinnassa poikkeaminen on vaikea juttu, ei vaan tule käytyä, vaikka sinne pääsee edullisesti ja nopeasti.

   Poista
 3. Ristikukkula näyttää upealta paikalta! Hienot kuvat!
  Ja Lennusadam näyttää myös kivalta.
  Kyllä olisi kiva käydä...
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristikukkula oli mielenkiintoinen paikka. Olisin voinut vaellella siellä leppoisassa kesätuulessa vaikka kuinka kauan, mutta poikieni innostus laantui aika nopeasti ;) Ehdin onneksi kiertämään koko alueen.

   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 4. Näitä on ollut ilo lukea. Ristikukkulalla en ole käynytkään, mutta Rundalen linnassa kylläkin.

  Riiassa on tullut nähtyä rönttiä rappukäytäviä, mutta myös todella upeita ja siistejä.

  Lennusadam oli niin kiva paikka, että siellä olisimme voineet viihtyä pidempäänkin. :)

  Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Jos ajoreitti kulkee Siauliain ohitse, niin kannattaa tehdä muutaman kilometrin poikkeama Ristikukkulalle. Meillä jäi Balttiassa siistit rappukäytävät näkemättä kokonaan.

   Lennusadam on hieno paikka. Kahden vierailun jälkeen meillä on kokonaan näkemättä rakennuksen ulkopuolella olevat laivat. Seuraavan kerran aloitamme niistä.

   Kiitos samoin - mukavaa viikonloppua!

   Poista