26. heinäkuuta 2015

Hetkessä: Maalausta silitysraudalla


Meille tuli mökille vieraita. Tapasimme heidät Virtain perinnekylässä. Siellä on näin heinäkuussa paljon tapahtumia ja tuona päivänä oli jo vaikeuksia löytää parkkipaikkaa. Kiertelimme perinnekylän nähtävyyksiä ja vähäisiä myyntipisteitä. Minä nauliinnuin Reetan tuvalla paikoilleni. Nainen maalasi silitysraudalla upeita kuvia. Siis silitysraudalla (noh, pienellä askarteluraudalla)! Hullua, mutta upeaa!

Väreinä hän käytti mehiläisvahavärejä. Niillä on pitkä historia, ortodoksit ovat käyttäneet niitä vuosisatoja. Mehiläisvahaa ja luonnosta saatavia pigmenttiaineita. Nykyisissä väreissä on teollisia pigmenttejä. Kokeneen harrastajan ja kouluttajakurssin käyneen käsissä rauta leijaili läpi paperin tuottaen ihania värejä. Näin jo itseni tekemässä samaa. Mehiläisvahamaalausta.


Satu Mattsson pitää työnäytöstä

Nainen alkoi kaupitella minulle tuotteita, mutta hah, enpäs langennutkaan vaan kerroin, että olen harrastanut kaikenlaista kädentaitoa aikaisemmin ja sen olen oppinut, että mitään välineitä ei pidä ostaa ennen kuin pääsee kokeilemaan tai mieluiten kurssille. Äkkiä siinä kävi niin, että minulla oli seuraavaksi päiväksi kurssi varattuna :) Siinä vaiheessa esittäydyimme, taituri on virtalainen Satu Mattsson.

Seuraavana päivänä vietin ihanan reilun kolmituntisen kurssin Satun kanssa kahden. Satulla on pitkä historia erilaisissa askarteluissa ja taidemuodoissa, meillä oli aika monta samaa mennyttä harrastusta :) Satu oli mukava ja oppilaan huomioon ottava opettaja. Hän on käynyt Rovaniemellä kouluttautumassa mehiläisvärimaalauksessa. Minunhan yleensä pitää saada ensin kokeilla ja mokata, ennenkuin aivot kääntyvät ohjeiden vastaanottomoodiin. Satu odotteli kärsivällisesti, että pääsi opettamaan minua :)


Maalailu oli ihanaa. Suorastaan flow-kokemus. Raudan näppärä käsittely vaatii kädenharjoitusta, mutta aloittelijakin voi saada kivoja kuvia aikaiseksi. Aikamoinen mökkireissu, kun tällainen kokemus tuli vastaan!!

Ensimmäinen maalaamani maisema 

Satun kanssa ensimmäinen maalaamani kukka

Kotiin lähdin tietenkin harrastussetin kanssa :)


Mukavaa sunnuntai-iltaa!
Täällä on satanut tauotta koko päivän ja minä aion kohta vaipua flowhun - mehiläisvahamaalaus flowhun :)

19 kommenttia:

 1. Ohhoh en ole tälläisestä kuullutkaan, wau tosi hienoja tuli. Ei parane lapsille tätä postausta näyttää, tai tiedän mitä kinuavat itselleen ja oitis. :)

  Kivaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia. Minäkään en ollut nähnyt enkä kuullut mehiläisvahamaalauksesta aikaisemmin. Jäin hämmästyneenä tapittamaan, että voiko silitysraudalla tosiaan maalata :D Se paljastui aika koukuttavaksi puuhaksi.
   Toivottavasti sinulla on paremmat säät!

   Poista
 2. Wau! Enpä ole koskaan kuullutkaan mehiläisvahamaalauksesta silitysraudalla. Luulen, että minäkin nopeasti hurahtaisin tuollaiseen.

  Täällä Vantaalla on välillä ollut poutakin. Tämä on ollut juuri hyvä päivä käydä läpi kaappeja ja epämääräisiä tavarapinoja. Nyt on taas monta siistiä hyllyä ja kirppiskassi entistä täydempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehiläisvahamaalaus on koukuttavaa puuhaa :) Lopputulosta ei pysty täysin kontrolloimaan, siihen vaikuttaa pigmentti, raudan kuumuus, mehiläisvahan määrä ja raudan liike. Ihan sellaista flow-touhua :)

   Tällaisen sadepäivän minäkin olisin mielelläni uhrannut kodin järjestelyyn. Nyt reissun päällä se onkin pitänyt kuluttaa itseään sisätiloissa huvittaen :) Ei paha sekään vaihtoehto :D

   Poista
 3. No upeita <3 !
  Ihanaa kun on taitavia ja taiteellisia ihmisiä, musta ei varmaan ikinä olisi tuohon, mutta tykkään katsella muiden tuotoksia :)

  t.Nadja/napsahduksia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nadja :)
   Mehiläisvahamaalauksessa on se prosessin oikeastaan hienompi juttu kuin lopputulos :)

   Kiva, kun jätit viestin, niin osaan tulla kurkkaamaan blogiasi.

   Poista
 4. Oho! Enpä oo ikinä kuullutkaan. Js kuvan näkisin ilman selostusta maalaustavasta, niin en kyllä osaisi arvata. Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin mehiläisvahamaalaus on ihan uusi juttu. Ajattelin, että se voisi olla juuri sopivaa puuhaa töiden ja perhe-elämän vastapainoksi :)

   Poista
 5. Aivan mielettömän upeita maalauksia olet saanut aikaiseksi, jo heti ensi yrittämällä! Minäkään en ole kuullut koskaan ennen tämmöisestä. Ajattelin, että mieluusti itsekin kokeilisin, mutta sitten heti seuraavassa käänteessä ajattelin, että mitä niilläkin tekemilläni kuvilla tekisin ja minne ne laittaisin. Meinaatko itse laittaa kuvat seinälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :)
   Tein ensimmäiset työt reilussa postikorttikoossa ja ajattelin jatkossakin tehdä suurimman osan samassa kokoluokassa. Liimailen ne korttipohjiin ja laitan eteenpäin synttärisankareille tai muuksi muistamiseksi. Eipähän jää suurta määrää nurkkiin pyörimään ;) Vastaanottajat säilyttävät niitä aikansa ja lopullisena paikkana on paperinkeräys :) Minulle pääosassa on tekemisen riemu :D
   Ajattelin tosin, että voisin tehdä sarjan maisemia ja kukkia ja laittaa sarjan samoihin kehyksiin ja seinälle.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Hetken aikaa katselin monttu auki, että tuo maalaa silitysraudalla :D

   Poista
 7. Eipä voi kun sano wau! Upeita maalauksia ja hyvin mielnekiintoista :)

  VastaaPoista
 8. Wau, todella upeita töitä. Olen tästä aiemmin kuullut, mutten koskaan kokeillut. Saattaisinpa hurahtaa minäkin, mutta nyt ei paranisi ahtaa askarteluhuoneeseen enää yhtään lisää tavaraa ennen perusteellista siivoamista ja karsimista. Minkälaista paperia oli käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minäkin heti mietin ensimmäisenä, että mihin tarvikkeet mahtuvat. Olin vakaasti sitä mieltä, että uudessa askartelukaapissani olisi vielä mehiläisvahamaalaustarvikkeille sopiva kolo :)

   Paperina käytetään kiiltävää paperia.

   Poista
 9. Nämä on kyllä todella upeita! Näytille vaan tänne niitä enemmänkin! :)

  VastaaPoista