6. toukokuuta 2015

Viikon arkiruuat

Jaahas, se on sitten vaihteeksi satunnaisen viikon ruokapostauksen vuoro.

Kokkausflow sekä keittiöinspiraatio ovat olleet viime aikoina kateissa. Siitä huolimatta perhe pitää ruokkia aivan joka päivä :) Ruuan pitäisi valmistua nopeasti, olla maukasta, terveellistä ja säädyllisen hintaistakin vielä. Tässä yhden viikon arkiruuat.

Maanantaina valmistin lihapullia uunissa. Olen laiskistunut niin, että olen siirtynyt paistamaan lihapullat pannun sijasta uunissa, vaikka pannulla paistetut ovat parempia. Plussaa uunissa valmistamiselle tulee toki siitä, että paistamiseen ei kulu rasvaa. Maanantain lihapullasatsista riitti kahdeksi kerraksi.

Lihapullia menossa uuniin. Seassa perinteisesti kermaviiliin sotkettu sipulikeitto

Maanantaina annoksessa kaverina perunamuusia ja höyrytettyjä kasviksia.
Perunamuusi on Oolannin pakastemuusia ja kasvikset pakastepussista. Nopeaa!

Tiistaina minä, Hra Kepponen ja esikoinen söimme pihvit. Nirppanokat söivät makaroonilaatikon tähteitä. Ruuan valmisti Hra Kepponen. Pihvin kaverina oli vihannesriisiä ja uunipunajuuria chevremuruilla kuorrutettuna. Uunipunajuuret valmistuivat nopeasti kaupan esikeitetyistä punajuurista.

Pihvi, vihannesriisiä ja uunipunajuuria

Keskiviikkona söimme loput lihapullat täysjyväspagetin ja tomaattikastikkeen kanssa. Lisukkeena oli salaattia. Ruoka valmistui hetkessä. Mausteinen tomaattikastike teki lihapullista aivan eri ruuan kuin maanantaina.


Torstaina söimme Hra Kepposen valmistamaa lohta. Lisukkeena oli vihannesriisiä ja uunipunajuuria siitä huolimatta. että lapset eivät tykkää kummastakaan. Jopa kaikkea syövä esikoinen nirsoilee uunipunajuurien kanssa :( Kaksi pienintä söivät ruisleipää.

Samat lisukkeet kuin aikaisemmun viikolla

Perjantain ruokana oli helppo ja nopea savuporojuustokeitto. Kaksi nuorinta kieltäytyivät syömästä :( Nirsoilijat saivat tahtonsa lävitse ja herkuttelivat Saarioisten makaroonilaatikolla. Kuvassa keitto näyttää kammottavalta, etenkin kun laitoin sulatejuuston niin isoina paloina liemeen, että en saanutkaan sitä sulamaan kokonaan. Lisää ruokaisuutta liemeen toi soseutettu kukkakaali. Maku oli erinomainen. Keitosta riitti kahteen ateriaan, lauantai-iltana lusikoimme loput.


Savuporojuustokeitto
1,5l vettä
kukkakaali
kasvisliemikuutio
n. 150 sulatejuustoa
loraus kermaa
vaaleaa Maizenaa suurustamiseen
n. 100-150g savupororouhetta
pippuria
rosmariinia

1. Keitä kukkakaali kypsäksi vedessä, jossa on kasvisliemikuutio. Käytä keitinliemi keittoon.
2. Soseuta kukkakaali sauvasekottimella (kannattaa tehdä eri astiassa ilman keitinlientä)
3. Laita sulatejuusto nokareina kiehuvaan keitinliemeen, sekoita hyvin kunnes juusto on sulanut.
4. Lorauta ruokakermaa oman maun mukaan.
5. Suurusta keitto sopivaksi vaalealla Maizenalla
6. Lisää savupororouhe ja anna porista hetki
7. Mausta mustapippurilla ja rosmariinilla. Älä lisää suolaa, savuporo on hyvin suolaista.
Tarjoile ruisleivän ja salaatin kanssa.

Lauantain ruokana oli jättikatkarapupasta. Minä pidin todella paljon, vaikka kastikkeeseen ei ollutkaan lorauttaa valkoviinitilkkaa. Nirsoilijoita varten tein ison vuuan makaroonilaatikkoa.

Kaupan pakastealtaan jättikatkaravun dippipyrstöt ovat minusta erinomaisia

Yksi poikkeama tässä viikossa oli tyypilliseen viikkoon verrattuna: kanaruoka puuttui. Se varmaan johtui siitä, että lihapullista riitti kahteen ateriaan. Muuten lautasella olisi ollut kanapasta tai -pihvit. Jokainen ruoka valmistui puolessa tunnissa, jos ei lasketa mukaan aikaa jonka sipulikeiton turpoamista kermaviilissä vei.

12 kommenttia:

  1. No höh, siis niin hyvän näköisiä ruokia, että mä söisin noista jokaista todella hyvällä ruokahalulla!!

    Meillä arkiruoka on yleensä jauhelihaa jauhelihalla. Sitä kun ostetaan costcosta (kohtuu-)edullisesti. Viikonloppuisin tehdään jotain enemmän aikaavievää, mutta kun arkisin tullaan töistä kotiin illalla nälän kiljuessa, niin eipä siinä paljon aleta mitään makaronilaatikkoa valmistamaan. Se on kaikkihetimullenyt eli useimmiten jauhelihakastiketta tai -keittoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on syöty niin paljon jauhelihaa, että minulla alkaa olla kiintiö täynnä. Kastikkeenakaan ei meinaa enää mennä. Makaroonilaatikkoa en pysty enää itse syömään, meillä on ollut sitä 9 vuoden ajan melkein viikottain, lapset syövät vielä tyytyväisenä :D :D

      Aika nopeasti pitää meilläkin saada ruoka arkisin pöytään, jotta perhe ehtii harrastuksiinsa. Usein tulee laitettua niitä samoja ruokia kerta toisensa jälkeen, vaikka jonkun uuden ruuan tekeminen ei veisi sen enempää aikaa.

      Poista
  2. Kiitos inspiksestä, näistä arkiruokapostauksista saa aina itsekin jotain ideoita!

    Nyt täytyy kyllä myöntää, että olen ihan kade että sulla on tollainen gourmet tason kokkaava mies! Niitä on harvoin tarjolla, ainakin oman kokemukseni mukaan :)
    Muista arvostaa :)

    Iloa !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos sait jotain ideoita :)
      Hra Kepposen bravuurit ovat varsin erinomaisia. En osaa itse enää edes paistaa pihviä, kun mies on paistanut ne juuri sopiviksi vuosien ajan. Grilliämme en osaa edes laittaa päälle :D :D
      Työpaikallani on paljon kokkaavia miehiä, yksi rakentaa kesän erikoisuudeksi tandooriuunin, toinen käsittelee itse sujuvasti riistan ja kalan. Välillä tunnen itseni joukossa suorastaan poropeukaloksi heidän joukossaan.

      Poista
  3. Ihanaa, että mieskin kokkaa!!
    Meillä mennään tuolla lihapullalinjalla myös usein. Ensin muusin kanssa ja sitten pasta-ateriassa. Punajuuret vaikuttavat tosi herkuilta. Minulle uusi juttu, samoin kuin tuo katkarapupasta. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hra Kepponen tekee lähes kaikkia kotitöitä, muutenhan elämä olisi ihan mahdottoman vaikeaa, koska minulla on välillä iltatöitä ja työmatkoja.
      Suosittelen kokeilemaan uunipunajuuria, ne ovat todella herkullisia. Kaikkien punajuuriruokien kuningas on tämä
      http://pikkukepponen.blogspot.fi/2014/04/kotiruokaa-ja-fine-diningia.html
      ja itse reseptin löydät täältä
      http://haltiakummi.blogspot.fi/2013/05/kesan-paras-punajuuri-ja-salaatti.html

      Poista
  4. Onpas teillä ollut herkut! Tuli nälkä, vaikka just äsken söin kaalilaatikkoa. Se oli pahaa ja mautonta, vaikka (tai juuri siksi että) itse tein. :-D

    Kiitos ideoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaalilaatikko on herkkua! Minulla ei vaan ole oikein touchia sen tekoon eikä kunnon ohjettakaan. Pitäisi varmaan alkaa vaan kokeilemaan sen tekemistä.

      Poista
  5. Sama vika rahikaisella...lihapullat nykyään uunissa...tosin ei ne kyllä oo lihapullia enää, en meinaan jaksa ees palleroita tehdä vaan heitän uunivuokaan ja se on sitten joku enemmän murekkeen olonen...lapset onneks on älynny että samalta maistuu eikä tuu enää nurinoita (samalla kermaviili/sipulikeitto-systeemillä)kun piti olla lihapullia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on vielä tarkkaa, että miltä ruoka näyttää. Siksi pitää tehdä pallerot ja ne eivät myöskään saa olla liian isoja, koska sekin vaikuttaa makuun :D

      Poista
  6. Aah hyviä ruokia, söisin kaikkia ilomielin tässä heti ja nyt. <3

    VastaaPoista