24. toukokuuta 2015

Päivä Montenegrossa: Kotor ja Budva

Ostimme Dubrovnikista valmiin koko päivän retken Montenegroon. Kahden retkifirman otannalla valinta oli helppo ja osoittautui varsin onnistuneeksi. Aikaisin aamulla lähdimme kohti Kroatian naapurimaata Montenegroa ja Kotorin lahtea. Odotukseni olivat korkealla, koska kuvien perusteella oli odotettavissa upeita maisemia.


Kotorin lahti muistuttaa vuonoa, mutta wikipedia kertoo sen olevan tulivuoritoiminnan takia meren alle uponnut jokilaakso. Kotorin lahti on Unescon maailmanperintökohde. Sen rannalla on suloisia pikkukyliä. Merivesi on älyttömän kirkasta ja vuoret ympärillä jyrkät ja korkeat. Huikean kaunis paikka!!Pikkubussimme teki pari pysähdystä, jotta pääsimme valokuvaamaan maisemia ja nauttimaan ihanasta auringonpaisteesta. Ensimmäinen varsinainen pysähtymispaikkamme oli Kotorin kaupungin vanha osa. Kotorin vanha kaupunki oli juurikin niin suloinen kuin kuvittelin. Olen heikkona pittoreskeihin vanhoihin kyliin, merimaisemaan ja vuoriin ja nämä kaikki yhdistyvät Kotorissa.

Ensimmäiseksi lähdimme kävelemään ylös vanhaa venetsialaisten rakentamaa linnamuuria pitkin ja ihailemaan kaupunkia ylhäältä käsin. Muuria olisi riittänyt käveltäväksi muutama kilometri, mutta tyydyimme näkymiin alempaa. En tiedä olisiko maisemat ylempää pystyneet olemaan yhtään kauniimmat.

Linnamuuri

Kotorissa kävi aikamoinen kuhina, koska kaupungin edustalla oli parkissa iso risteilyalus. Vanha kaupunki on täynnä kutsuvia pikkukahviloita ja baareja. Myös ostosmahdollisuudet ovat hyvät: ihania pieniä kenkä-, laukku- ja vaatekauppoja.

Elämäni ensimmäistä kertaa minulta kerjättiin ruokaa, josta olin jo syönyt osan. Loput leipomon suosittelemista paikallisista suolaisista voitaikinapiiraastaimme päätyivät kadulla vastaan tulleen romaninaisen ja hänen pienen lapsensa ruuaksi. Oloni oli pitkään hämmentynyt tapahtuneesta.Kotorista matkamme jatkui Budvaan. Budvassa on käynnissä kiihkeä rakennusbuumi. Venäläiset ovat löytäneet Budvan upeat, pitkät hiekkarannat ja Moskovasta tuleekin läpi vuoden vähintään kolme lentoa Budvaan. Venäläisten varakkuus oli näytillä Budvan venesatamassa. Veneiden perusteella olisimme voineet yhtä hyvin olla Monacossa, luksusjahtien määrä tosin oli huomattavasti pienempi. Laadusta tarkoille varakkaille venäläisille varmasti löytyy kelvollinen hotelli, ajoimme hotellin ohitse, jossa on kuvattu Bond-leffaa Casino Royale. Sievän satama-alueen ja ihanien hiekkarantojen lisäksi Budvassakin on varsin kaunis vanhakaupunki lukuisine pienine kauppoineen ja ravintoloineen.
Budvassa söimme kivassa ravintolassa satamassa. Hintataso oli varsin kohdallaan, paikallinen erinomainen punaviini maksoi 1€ per 12cl ja ruoka-annoksista suurin osa alle kympin. Maan hintataso on toistaiseksi hyvin edullinen ja käytössä on euro.

Montenegro tarjoaa myös todellista luksusmatkailua. Sveti Stefanin upea saari rantoineen on täysin yksityiskäytössä. Sieltä voi vuokrata itselleen vaikka suloisen villan. Hinnat ovat varmasti tähtitieteelliset, koska saari on euroopan jet setin ja poliittisen kerman suosiossa. 50€ voi ostaa itselleen päiväpassin saaren edustalla olevalle hiekkarannalle.


Montenegro on minusta varsin kiinnostava matkakohde. Siellä voi yhdistää leppoisaa rantalomaa ihanilla hiekkarannoilla, retkiä hienoihin kansallispuistoihin, suloisia vanhoja historiallisia kaupunkeja luostareineen ja edullista lomailua. Nettisurffailun perusteella aivan huikeilta paikoilta vaikuttavat luonnonpuistot Durmitor ja Skadar Lake. Apollomatkat myy pakettimatkoja Budvan alueelle, lento Dubrovnikiin ja sieltä reilun parin tunnin bussimatka Budvaan. Tuotevalikoimaan ei näytä kuuluvat lainkaan retkiä.

8 kommenttia:

 1. Hengästyttävän upeita kuvia! Tahtoo tuonne. Höh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin tekisi mieli mennä uudestaan ja käydä maan luonnonpuistoissa "patikoimassa" ja välissä vähän lepuuttaa aurinkotuolissa.

   Poista
 2. Oi oi onpa kaunista! Lucky you!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä niin kaunista :) Kisaa ihan tasavertaisesti Amalfin ja Rivieran kanssa kauneudesta.

   Poista
 3. Henkeä salpaa nuo upeat maisemat. Niin kaunista ja erilaista mihin olen mm. Italian ja Espanjan reissuilla tottunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat olivat kyllä upeat. Minulle tuli Kotorin lahdesta mieleen Italian Gardajärvi. En tosin ole siellä käynyt, mutta kuvien perusteella noissa kahdessa on jotain samaa :)

   Poista