9. lokakuuta 2013

Torikahvit ja haastekortti


Koko kesän suunnittelin torikahveja. Olin jo luopunut toivosta, kunnes tiistaina pääsin aivan yllättäen torikahveille. Torikahvi ei aivan vastannut alkuperäistä suunnitelmaa, mutta toteutui kuitenkin.

Torille tullessani olo oli hiukan hutera ja paita pikkaisen kylmästä hiestä selästä kostea.

Syynä oloon ei ollut kankkunen vaan aamuinen akuuttiaika hammaslääkärille.

Olin nimittäin aivan varma, että kohta 30v amalgaamipaikkani on falskannut ja alle on tullut juurihoidon vaativa reikä. Kylmä hiki otti vallan siinä vaiheessa, kun istuin hammaslääkärin tuoliin. Paniikki oli aiheeton, koska yllätykseksi kipeä hammas, kuten kaikki viereisetkin, olivat ehjiä.

Niinpä typertyneenä, runsaista hammasröntgeneistä köyhtyneenä ja edelleen hammaskipuisena päätin nauttia hienosta syysaamusta Hakaniemessä torikahvilla. Tässä on samalla ensimmäiset Lumia 1020 ottamani kuvat. Mitään en osannut säätää, paitsi zoomata. Mielestäni ihan kelpo kuvalaatu. Ja hyvää pullaa :)
Sitten siihen haastekorttiin.

Ystäväni aloitti viikonloppuna korttiharrastuksen. Jipii! Olin hänen luonaan askartelemassa. Päivä oli luonnollisesti mitä mainioin ja tuloksena on kortti isänpäivän kunniaksi hra Kepposelle.

Kortilla osallistun Korttisirkuksen haasteeseen nro 7. Haastena on, että kortissa tulee olla eläin.


Kortissa on eläiminä nuo "mä tahdon veivaa veivaa" Madagaskarin kissamakit. Siinä on Hra Kepposen ihan oma kolmikko. Koristeita on poikkeuksellisen runsaasti. Oikeassa yläkulmassa on ystäväni Leonidan kaulakorun palanen, jota olen säästellyt erikoisen tärkeään korttiin :)

Sisäpuolella on vielä mielestäni todella magee yllätys. Visuaalinen ilme on vielä kesken, koska lapset kirjoittavat nimensä värillisille kartonkitageille, jotka liimaan onnittelun alle. Mutta se magee juttu on tuo itsetehty "raaputusarpa"-siis tuo harmaa neliö. Raaputuspinnan alta paljastuu salainen viestini hra Kepposelle.


Ystäväni oli huomannut "raaputusarvan" teko-ohjeet Taika-lehdessä ja päätimme heti kokeilla niiden valmistamista. Ystäväni koeraaputti omansa ja toimi hyvin. Mikäli meillä tänä vuonna on käytössä joulusukka joulukalenterin sijasta, ajattelin valmistaa joulusukkaan ainakin yhden arpasatsin.

Raaputusarvat valmistetaan Taika-lehden ohjeella seuraavasti:
1. Päällystä valitsemasi kuva kontaktimuovilla.
2. Valmista seos askartelumaalista (2/3 osaa) ja astianpesuaineesta (1/3 osaa)
3. Sivele siveltimellä kuvan päälle seosta. Anna kuivua.
4. Lisää kerroksia kunnes kuva on piilossa.


17 kommenttia:

 1. Kepposten kissamakit:) Olispa kiva nähdä kuinka isoja heistä on tullutkaan ja kylläpä kiinnostaa mitä raapuruspinnan alta löytyy:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kun osallistuit Korttisirkuksen haasteeseen! Olipa hieno ohje,tuota täytyy kyllä testata!

  VastaaPoista
 3. Hieno kortti! Satuin ostaan Taika-lehden kanssa ja huomasin raaputushomma-ohjeen..pitäisköhän sitä nyt kokeilla sitte...innostuin nyt vasta kun näin sun kortissa semmosen :)

  VastaaPoista
 4. Kiva ohje raaputuskorttiin! Tuotahan pitää kokeilla :)

  Ja herkullisen näköinen pulla. Meillä on liike ihan torin vieressä, ja tarkoitus oli kesällä käydä aina aamukahvilla torilla. Karu totuus kuitenkin on, että torikahveille lähdettiin vain kerran :)

  VastaaPoista
 5. Annu:
  Pojat ovat kuin ne elokuvan kissamakit. Pienemmät ovat eräänkin kerran leffaa katsoessaan tanssineet telkan edessä "mä tahdon veivaa-veivaa" ja keskimmäisellä riittää energiaa ihan samalla lailla kuin leffassa pahimmillaan.

  On se sinänsä järkyttävää, että noin kuukauden päästä meidän vauva täyttää 5v.


  Nanna:
  Oli ilo osallistua. Kannattaa kokeilla noiden raaputusarpojen tekoa. Jos olisin viitseliäs, niin tekisin tekniikalla jouluksi kalenterin. Mutta taitaa laiskuun voittaa ;)

  VastaaPoista
 6. No jestas, aika hauska tuo raaputusarpa. Mutta mitäs sun hampaalle nyt sit kuuluu, jos ei mitään tarvitse tehdä ja silti on kipeä?

  VastaaPoista
 7. Sanna-Mari:
  Kiitos :)
  Raaputusarpa on helppo tehdä ja minusta hauska idea. Lapset varmasti raaputtelevat noita innoissaan. Ajattelin, että joskus voisi tehdä nimpparikortit lapsille ja antaa pienen rahalahjan. Rahalahjan summa paljastuisi kun raaputtaa kolme samaa numeroa esille :)


  Vauhtivekaroiden äiti:
  Kiitos :)
  Kannattaa kokeilla.
  Ymmärrän hyvin, että aamukahvit jäivät kertaan. Aamulla pitää kuitenkin suorittaa miljoona asiaa ja siihen väliin voi olla hyvin hankala mahduttaa vielä aamukahvit. Enkä tiedä onko loma-aamuna kiva mennä työpaikan viereen kahville, vaikka työpaikkana olisi ihana oma myymälä. Siinähän on sellainen riski, että erehtyy vahingossa hoitamaan jonkun pikkujutun töissä ja siinä menikin puoli päivää.

  VastaaPoista
 8. Roz:
  Kiitos :)
  Hampaan tilanne jäi hiukan arvoitukseksi. Sen yhden hampaan ienrajassa oli reilusti hammaskiveä ja ien oli hiukan vetäytynyt siltä kohdalta ja kipeä. Hammaslääkäri arvioi, että kipu johtuu siitä vajaasta millistä paljastunutta hampaan kaulaa ja hiukan tulehtuneesta ikenestä. Hammaskivi on rapsuteltu pois ja jos ei ien parane pitää ottaa antibioottikuuri.

  Jotenkin on hankala uskoa, että tuollainen aiheuttaisi oireet, jossa kipu tuntuu poskiontelossa saakka. Laskusta tuli huikea, koska varmuuden vuoksi kuvattiin kaikki hampaat ja leukaluut ja vielä yksittäiskuvat ylhäältä koko toiselta puolelta. Kaikki aivan ehjää.

  Sen lisäksi olen taas yöllä narskutellut hampaitani :(

  VastaaPoista
 9. Voi, sulla on todella kiva blogi :)!! tosi hieno :)! ja mahtavia juttuja löytyy :) Kiitos kun kävit katsomassa blogiani :)!

  VastaaPoista
 10. Wou, onpas tosi hieno kortti!! Ja ymmärrän täysin tuon makien symboliikan :D :D Enpäs ollut huomannutkaan taika-lehdessä tuollaista raaputusarpa-ohjetta, kiva kun vinkkasit!

  Ja vaikkei pitänyt, niin pakkohan se on tuota hammaslääkäriäkin kommentoida :) Itselläni on hyvinkin reikiintyvä hammaskivi, ja jollei nyt ihan etummaisia lasketa, niin kaikki hampaani on paikattu, monelta syrjältä ja välistä ja takaata ja kaikkialta. Jessus se on kallista lystiä. Isoin ongelma mulle kun on tuo leukalukko, niin todellakin olen etsinyt ja metsästänyt, ja vihdoin löytänyt ihanan hammaslääkärin! :) Kolme edellistä kertaa kun olen käynyt, niin olen siihen tuoliin nukahtanut :D Tai no, viimeksi en nukahtanut, en meinaan kerinnyt - poikkeuksellisesti minulla ei ollut ainuttakaan reikää :O Se olisi kanssa ehdottomasti ollut torikahvien paikka! :)

  VastaaPoista
 11. Henna:
  Kiitos ihanasta palautteestasi :) Kiva kun noiden haasteiden kautta löytyy uusia blogeja.


  Haltiakummi:
  Kiitos :)
  Ei muuta kuin raaputusarpahommiin siellä :)

  Minulla myös reikiintyy hampaat säännöllisesti. Ennen reikiintyi enemmänkin, mutta noi käyttämäni ksylitol-pastillit ovat auttaneet tilanteeseen.

  Minä olen välillä käyttänyt kunnallista hammashoitoa, mutta sinne pääseminen on aina hidasta. Pari vuotta sitten sain ostopalveluna yhden paikkauksen. Siitä reklamoiminen oli ongelmallista. Paikka oli liian korkea, eikä kukaan tuntunut olevan vastuussa korjauksesta (siis 5min homma kaikkiaan).

  Minä en ole vielä löytänyt todella hyvää hammaslääkäriä. Kysymys on vaan siitä, että onko paita kosteusasteesta :( Katsotaan nyt miten tämän lääkärin kanssa yhteistyö sujuu. Valitsin uuden hammaslääkäri aseman, koska mainostivat aktiivisesti laserin käyttöä. Harmi vaan, että laser sopii huonosti vanhojen paikkojen poistoon, joka on minulla se yleisin paikkauksen tarve :(

  VastaaPoista
 12. Täälläkin hampilääkäri on kammotuksen kohde! Toivotaan, että kiven rapsuttelut auttavat, vaikka hassulta kuulostaakin..

  VastaaPoista
 13. Pohdiskelija:
  Hammaslääkäri on kyllä minulle varsin vastenmielinen paikka :( Toivottavasti hammas paranee ja särky loppuu. Mielelläni rajoittaisin tulevan rahankantamisen siihen yllätysreiän paikkaamiseen.

  VastaaPoista
 14. Sä oot kyllä nyt niin tehokas! Ehkä mun pitäisi kanssa jo suoda vähän ajatuksia isänpäivälle, ja joululle.

  VastaaPoista
 15. Vera:
  Nyt on syksy niitannut tehot minusta pihalle täydellisesti :( Tyypillinen lokakuuväsyangst iski.

  Toivottavasti voit jo paremmin. Sinun ei nyt kuulukaan olla tehokas, vaan huolehtia itsestäsi ja kasvatella rauhassa vauvaa.

  VastaaPoista
 16. Hyvä, sait sen kännyn toimintaan! Ja torikahvihetket ovat aina kivoja...

  Minä olen onnistuneesti käyttänyt julkista hammashuoltoa, mutta minulla hampilääkärireissun syynä on lähes aina vain tarkastus ja hammaskiven poisto. Ajanvarauskin on onnistunut usein ihan parin viikon päähänkin, kumma kyllä.

  Tuo kortti on kyllä tosi osuva ja mielestäni erityisen hieno. Perheen pikkumakit. :) Hassua, että, kun näin kuvan ja tuon pyörylän palasen, mietin, että näyttää ihan tosi tutulta, mutta ajattelin, että se on joku Timpan askartelutavara tai sitten olet stanssannut sen, mutta että ihan mun korun raatoni... :)

  Toinen uskomaton juttu on muuten, että en siis oikeasti ole koskaan tajunnut, että se pikkuisin Kepponen oikeasti on syntynyt samana vuonna kuin Pikkusisko! Minä kun muistan piccolo-Kepposen aina sellaisena about kolmevuotiaana suloisena otuksena, vaikka onkin ihan yhtä "iso" kuin oma viisivuotiaani... Hassua.

  VastaaPoista
 17. Leonida:
  Minäkin kävin viimeksi kunnallisessa hammashuollossa ja sillä kertaa se toimi aivan mainiosti. Tosin täytyy sanoa, että hammaslääkäri viime viikolla kunnallisen tekemän muovipaikan reunaa, että huonosti tehty ja väitti hiukan lyhentävänsä sitä, jotta hammasvälin puhdistaminen olisi helpompaa.

  Olen tosiaan säästellyt sitä korunpalaasi. Paristi olen jo ollut aikeissa käyttää sen, mutta onneksi säästin. Nyt se on kiinni juuri oikeassa kortissa :) Että kiitos palasesta!

  Kuopus on vielä 4v kuukauden verran. Pienempänähän se ero alku- ja loppuvuoden lasten välillä tuntuu enemmän. Mutta on hän jo iso poika ja venynyt aivan hurjasti pituutta. Olo on välillä aika haikea, koska mun vauva täyttää kohta 5 vuotta. Kahden vuoden päästä meillä on pelkästään koululaisia -ihanaa ja ihan kamalaa :)

  VastaaPoista