3. toukokuuta 2012

My precious

Ensimmäisen saumurini, perus-Singerin, ostin käytettynä ja hyvin nopeasti sen kanssa alkoi ongelmat langankireyden säätöjen kanssa. Välillä tikki on ollut luokattoman huonoa :( Ostohetkellä halusin maksaa saumurista mahdollisimman vähän, koska en tiennyt kuinka pitkälle ompeluinnostukseni kantaa eikä kotihoidontuella kallista Berninaa olisi pystynytkään hankkimaan.

Singer on tällä hetkellä selvästi huoltoa vaille -ehkäpä siitä olisi vielä tullut ihan käyttökelpoinen peli. Kun aikaa harrastukselle on vähän, en halua käyttää sitä koneen kanssa taisteluun. Haaveissa oli edelleen Bernina. Berninaa olen käyttänyt työväenopistossa. Harvemmin jaksoin Berninaa sen kummemmin säädellä ja jälki oli aina hyvää tai erittäin hyvää. Singeristäni en voi sanoa samaa (mutta siinä onkin kiristyslevyissä vikaa), sen kanssa aikaa säätöihin on kulunut varmaan saman verran aikaa kuin ompeluun.

Sattumalta törmäsin jossain blogissa kirjoitukseen Tallinnasta hankitusta Berninasta. Törmäsin toiseen kirjoitukseen. Ja kolmanteen. Kaikki olivat tyytyväisiä hankintaansa ja erityisesti hintaan. Ajauduin Karnaluksin webbikaupan sivuille. Iski Bernina-kuume. Hintakaan ei ollut enää este. Eikä edes vironkieliset tuote-esittelyt.

Muutama asia mietitytti: takuu ja maksutapa. Takuuasiaan Karnaluksista vastattiin, että maahantatuoja/merkinhaltija hoitaa takuukorjaukset myöskin siinä tapauksessa, että kone on ostettu ulkomaisesta webbikaupasta. Toki ongelmatapauksissa voi kääntyä heidän puoleensa, mutta korjaukseen liittyvät rahtikulut jäävät asiakkaan maksettaviksi. Toisaalta samaiset Berninat kestävät 10-15 vuotta työväenopistojen käyttöä, joten päätin ottaa sen riskin, että vaikka itse vien saumurin Tallinnaan ongelmatapauksessa. Maksutapanana oli ainoastaan pankkisiirto, mikä on ostajan kannalta huomattavasti luottokorttimaksua turvattomampi. Jos en olisi lukenut muiden onnistuneista ostoksista, olisin tässä kohtaa todennut liian riskialttiiksi. Toimitus oli nopea.

My precious

Valitsin toimitustavaksi myyjän tarkastaman saumurin. Kone oli tosiaan valmiiksi langoitettu ja säädetty. Mukana oli eri materiaaleille ommellut koetilkut. Nostin koneen laatikosta, laitoin lankatelineen kiinni ja töpselin seinään ja aloin ompelemaan. Bernina on varsin helppo käyttää, pikkasen olen säätänyt differentiaalia. Muuten olen vaan huristellut. Äänikin on sellainen, että ei häiritse muun perheen television katsomista. Valitsin mallin 800DL, joka on himpun 700 kalliimpi, mutta helpompi langoittaa. Singerin eduksi pitää sanoa, että langoitus on siinä selkeä ja helppo. Toistaiseksi olen erittäin tyytyväinen. Toki yhden Berninan saapuminen on saanut aikaiseksi sen, että himoitsen uutta ompelukonettakin.

Olen kerran joutunut Karnaluksista kysymään koneeseen liittyvää asiaa ja vastaus tuli nopeasti. Heidän kanssaan voi vaihtaa sähköpostia suomeksi. Monelle käsityöharrastajalle Karnaluks on tuttu paikka, josta kannattaa hankkia mm. lankoja. Itseänikin on alkanut kiinnostaa Tallinnan matkailu ja nimenomaa Karnaluks. Jos vielä Tallinnasta löytyisi hyvä askarteluliike Karnaluksia vastaavalla hintalaatusuhteella, olisin jo matkalla tyhjän laukun kera :)

Tänään vietimme Berninan kanssa laatuaikaa. Ostin ihania tähtikankaita ja ensimmäisenä valmistui t-paita esikoisella koossa 134cm.

Mistäköhän saisi vaan lisää tunteja vuorokauteen, jotta ehtisi ommellakin?


15 kommenttia:

 1. Minäkin kaipaisin ihan omaa aikaa ompelukoneiden kanssa. Minulla on äitini vanha Bernina saumuri, jolla on varmaan ikää jo 20 vuotta (tai varmaan ylikin), mutta edelleen vaan huristelen sillä säätämättä sitä kovinkaan paljon. Toki huristelen melkoisen vähän mitään nykyisin, mutta kuitenkin.

  Se Karnaluks onkin melkoinen mesta, kannattaa käydä, jos on Tallinnassa käymässä. Siellä on kaikkea mahdollista käsityötarviketta. Olin siellä ensimmäistä kertaa reilu viikko sitten ja menen kyllä toistekin. Minulla oli kaksi lasta mukana, joten kaikeen ei pystynyt keskittymään, mutta pienen pussin lankoja sain napattua mukaan. Yksin reissu olisi voinut tulla paljon kalliimmaksi.

  VastaaPoista
 2. Tää postaus olisi ihan ehdottomasti pitänyt skipata;) nimimerkillä vieläkin ikävä koulun koneita...
  Ompelukoneestakin katkesi juuri kahva - juuh,luit aivan oikein,kahva! Se hankaloittaa kumman paljon ompelemista kun konetta pitää siirtää kahdella kädellä paikasta aa paikkaan bee...täytyy ehkä tutustua tuohon Karnaluksiin...:)

  VastaaPoista
 3. :) Kiitos tästä postauksesta. Minäkin kaipaan lisää tunteja vuorokauteen. Pitää päästä ompelemaan!

  VastaaPoista
 4. Mikäköhän mussa on vikana kun en arvosta omaa Berninaa (ompelukonetta) oikein ollenkaan =)
  Tekee luokattoman huonoa tikkiä, ja sillä tuntuu muutenkin olevan jatkuvasti joku ongelma. Tahtoisin Brotherin tehdaskoneen, sellaisen kunnon metallisen mötikän missä on öljypohjat ja kaikki!

  Kiva kuulla kuitenkin että Bernina on joidenkin mieleen, ehkä meillä asustaa vaan joku maanantaikappale. Mulla on mennyt ihan kaikki ompeluinto oman koneeni kanssa, täytyy ehkä ottaa vielä pari kierrosta kehässä sen kanssa ennenkuin voidaan julistaa sen voittaneen 6-0.

  VastaaPoista
 5. Mä olen niin kateellinen. En niinkään tuosta Berninasta, vaan ompelutaidosta. Kuulun niihin tyyppeihin jotka lyhentävät lahkeet jeesusteipillä ja saumoista otan sisään kätevästi hakaneulalla.
  Mutta jos mulla olisi omepelutaito, olisin kateellinen myös Berninasta :D
  Aivan ihana tähtipaita, mä oon erityisen ihastunut tähtikuoseihin lasten vaatteissa ja vähän muussakin.

  Samaten olen ihastunut tähän sun kepposteluun, mahtava blogi :)

  Iloa viikonloppuun ja rauhallisia ompeluhetkiä :)

  VastaaPoista
 6. Onnea uudelle aarteellesi!

  Hienoa jälkeä näyttää tulevan, tosi kiva tähtipaita!

  Pitääkin pitää mielessä, jos tarvitsee saumuria johonkin. Tiedän minne hilpaisen kylään!

  Minä hankin uuden ompelukoneen pari vuotta sitten mummoni vanhan Evan tilalle. Sekin palveli uskollisesti, eikä ollut edes rikki, kun annoin vaihdossa pois. Minä en tiennyt ompelukoneista mitään, mutta myyjällä oli eri merkkisiä vaihtoehtoja näytillä. Sai myytyä minulle Janomen, josta en ollut koskaan kuullutkaan. Ja on kyllä todella hyvä, sellaista junanvessatyyppiä. Mutta minä ompelenkin kerran vuodessa...

  VastaaPoista
 7. Voi että käynnistit puolisen vuotta uinuneen kone ja saumurikuumeen:)
  Silloin lueskelin minäkin karnaluksista. Lisäksi himoitsen peitetikkiä, ja kirjovaa konetta...
  Mulla on vähän samanlainen ongelma. Löytyy halpa perussaumuri, aina sen kanssa saa tahia, nykyään en viitsi sitä juuri ottaa esille, mutta voi miten paljon nopeampaa olisi sillä vedellä trikoopaitoja ja velourhousuja kuin ompelukoneella. En vaan nykyään viitsi kun juurikin tuon langankireyden kanssa on aina ongelmia, liian löysää tekee, sen vuoksi tulee ommeltuakin paljon vähemmän. Ehkä kun palaan töihin voisi olla rahaa, mutta sitten taas ei aikaa...

  VastaaPoista
 8. PikkuSanna: työväenopistolla on pari yli 15v vanhaa Berninan saumuria vielä ns. varalta saatavilla (ettei tarvitse jonotella). Ihan hyvin pelittävät edelleenkin, joten helppo uskoa, että kotikäytössä ollut kone toimii edelleenkin moiteettomasti. Omalleni ajattelin ainakin 10v käyttöikää.

  Olen käynyt Tallinnassa viimeksi vuonna 2004 eikä ennen Karnaluksista kuulemista ole mieli tehnyt uudestaan (vaikka kiva reissu olikin). Nyt on alkanut vähän himottaa kesäretki Tallinnaan: pari tuntia Karnaluksissa, joku jalkahoito ja hyvä illallinen päälle.

  Niinu: Jos haluat pitää rahoistasi kiinni, suosittelen välttelemään Karnaluksia :)

  Laura: Kiitos kommentistasi. Olisi kyllä ihanaa, jos olisi enemmän aikaa ompelulle. Itse huomaan, että vähäiset taidot rapistuvat, kun niitä ei pääse käyttämään :(

  VastaaPoista
 9. Vera: Mulla on pari vuotta vanha Elnan ompelukone ja Bernina pesee sen ihan mennen tullen. Mulla ei ikinä työväenopistolla ollut omgelmia Berninan kanssa. Kuulostaa oudolta, että sulla Bernina kiukuttelee. Mullehan Bernina on tässäkin se haave :)

  Hande: Kiitos kommentistasi Hande.
  Jeesus-teippi toimii hyvin pikaisena lahkeiden lyhennys menetelmänä. Olen minkäkin kokeillut sitä. Varoituksen sanana voin sanoa, että liukkaissa sekoitekankaissa se voi pettää ja on hiukan noloa, kun puntista vilkkuu teipin pätkä kesken työpäivän ;) Koska mä olen peruslaiska, usein käännän suorien housujen lahkeet sillä silitettävällä nauhalla (palttausnauha?). Itse muuten aloitin ompelemaan vasta pari vuotta sitten työväenopistonkurssilla. Viimeksi olin ommellut 80-luvulla peruskoulussa. Se mikä tuntui silloin kovin vaikealta, olikin yllättäen helppoa. Suosittelen kokeilemaan.

  Leonida: tervetuloa saumuroimaan :)

  En ole ikinä itse Janomella ommellut, mutta moni niitä on kehunut. Tuntuu siltä, että ennen nuo koneet tehtiin kestämään ihan eri lailla. Mulla on vieläkin 90-luvun alusta oleva pyykkikone - ei kertaakaan mitään vikaa. Samaiselta vuodelta ollut kahvinkeitinkin keitti erinomaista kahvia, kunnes lasipannu tippui vahingossa. Ja nykyään tuntuu, että laitteen käyttöikä on 5v ;(

  Hanna: Huono kone tappaa tehokkaasti innostuksen tehdä mitään. Ainakin minulla. Saumuri on kyllä noissa lastenvaatteissa todella nopea. Vielä nopeampi olisi jos olisi peitetikki kaverina. Minäkin olen siis peitetikistä haaveillut :)

  Toistaiseksi peitetikkihaaveet ovat jäässä ja olen vaivan säästämiseksi alkanut ompelemaan alakäänteet ja hihansuut suoraan ompelukoneen taso-ompeleella. Tietenkin mun koneessa on varsin vähäinen valikoima. Mutta on nopeaa ja ihan kivannäköistäkin vielä. En edes enää ompele saumurilla reunan huolittelua, kun olen todennut että ei purkaannu mihinkään. Enää ainoa työläsvaihe on kaulus, jos se aikoo kantata. Siinäkin välillä isken vaan resoria saumurilla, joskus leveää ja välillä kapeaa.

  VastaaPoista
 10. Moikka! Itsellä on harkinnassa päivittää saumuri uuteen, ja ajattelin juurikin berninan 800DL tai 700D saumurin tilaamista(/hakemista) virosta. Mietityttää vain tuo takuu juttu, osaisitko yhtään kertoa kuinka takuuhuolto mahd. käytännössä toteutetaan jos jotain vikaa ilmenee? Keneen otetaan yhteyttä?

  VastaaPoista
 11. Moi Rosa,
  Takuuasia ei ole minulle mitenkään selvä. Kuluttajavirasto sanoo sivuillaan seuraavaa

  "Voinko teettää tuotteen takuukorjauksen suomalaisen maahantuojan huollossa, jos olen ostanut tuotteen jostain muusta EU-maasta, esim. verkkokaupasta tai lomamatkalla?

  Tarkista ensin takuuehdot. Niissä mainitaan tuotteen takuuhuoltopisteet. Jos suomalaista huoltopistettä ei ole mainittu, käänny suomalaisen maahantuojan puoleen.

  Jos EU-alueelta ostetun tuotteen takuukorjaus ei hoidu maahantuojan kautta, tee valitus tuotteen valmistajalle. Jos tuotteella on valmistajan takuu, valmistajan on huolehdittava siitä, että sen yhdessä jäsenvaltioissa myöntämä takuu on voimassa myös muissa jäsenvaltioissa.

  Voit lakisääteisiin oikeuksiisi vedoten kohdistaa reklamaatiosi aina myös myyjälle. Jos tuotteessa on myyjän vastuulle kuuluva virhe, voit ensin vaatia myyjää korjaamaan tai vaihtamaan tuotteen. EU-alueella myyjällä on aina virhevastuu tuotteen virheistä, jotka olivat tavarassa jo ostohetkellä.

  Jos vika ilmenee 6 kuukauden kuluessa ostohetkestä, sen katsotaan ilman eri selvityksiä olleen tuotteesta jo ostettaessa. Myyjän vastuu virheestä kattaa myös tavaran huoltoon toimittamisesta aiheutuvat kuljetuskustannukset."

  Tuon perusteella tulkitsen, että koneen valmistaja oli Bernina on vastuussa takuusta. Ottaisin ensimmäiseksi yhteyttä

  Maahantuoja:
  Berner Osakeyhtiö
  Puhelin 020 791 4437

  Sieltähän asiaa voi tietenkin tiedustella jo etukäteen.

  Maahantuoja ei varmaan puhku palveluhalua näiden ulkomaalaisista webbikaupoista ostettujen koneiden takuukorjauksiin. Koska heidän intressissään on se, että koneet myydään suomalaisten jälleenmyyjien kautta eikä puolta halvemmalla Virosta. On mahdollista, että heidän kanssaan tulee erimielisyys siitä, kuka takuukorjauksen hoitaa.

  Myyjä on aina tietenkin vastuussa. Koneen voi lähettää Karnaluksille. Heidän mielestään ostajan kustannuksella, ilmeisesti EU-säädösten mukaan kustannuksista vastaa myyjä.

  Mä keskityn toivomaan, että koneeni ei takuuta kaipaa. Siksi otin kontrollitud toimituksen, jossa Karnaluksissa ovat avanneet laatikon, säätäneet ja koekäyttäneet saumurin.

  VastaaPoista
 12. Voi kiitos tosi paljon vastauksesta! :) Täytyy toivoa ettei mitään vikaa sitten ilmene, ja eipä tuonne rapakon toiselle puolelle tosiaan ole pitkä matka jos asia ei täällä ratkea :)

  VastaaPoista
 13. Rosa: Toivotaan, että Berninat olisivat niin hyviä, että takuuta ei tarvitse :)

  Siinä 800DL on muuten käyttöohjeessa puute. Taisi olla siepparinlangoitus, jossa näyttävät 700DL manuaalisen langoituksen ohjetta.

  VastaaPoista
 14. Oletko edelleen ollut tyytyväinen ostokseesi? Olen tässä jokusen viikon hinkunut saumuria ja kovasti olen pohtinut rohkenenko tilata tuolta Karnaluksista vai kävelenkö vain naapurikaupungin liikkeesen ja maksan enemmän...

  VastaaPoista
 15. Jade: Olen ehtinyt ompelemaan saumurillani liian vähän. Mitään ongelmia ei ole ollut toistaiseksi. Isotäti tilasi pari kuukautta takaperin samanlaisen saumurin Karnaluksista ja toimitus meni hyvin jakone toimii.

  VastaaPoista