10. toukokuuta 2012

Kenties eksyin

Päätin tehdä yhtenä aamuna pikaisen reissun Tunisin vanhaan kaupunkiin Medinaan. Varustauduin reippaalla mielellä ja kartalla. Valitettavasti suuntavaistoa tai kompassia ei ollut myynnissä.

Olin ajatellut jättää ostoskujat väliin ja käydä lävitse vain nähtävyydet. Heti alkajaisiksi törmäsin erittäin kielitaitoiseen opettajamieheen, joka oli vaihtanut hommansa turistien kierrättämiseen maksusta. Hän oli jo palvelunsa myynyt sille aamulle. Kaveri siinä sanoi, että hän ei ole ikinä nähnyt eurooppalaista naisturistia, joka ei edes puhu ranskaa (saatikka arabiaa), yksin Medinassa. No, nytpä näki :) Mies antoi minulle selvät ohjeet reitikseni. Minulle ei ole suotu suuntavaistoa, joten tiesin, että reissussa on riskinsä.

Moskeijaille oli pakko mennä vähän kauppakujia pitkin. Löysin moskeijan, mutta en sisäänkäyntiä. Yritin kiertää moskeijan toiselle puolelle kauppakujia pitkin. Eksyin. Jatkoi kävelyä. Päätin palata takaisin moskeijan ovettomaan kohtaan. Kuvittelin kääntyneeni sinne suuntaan, josta tulin. Päädyin ihan erilaisille kauppakujille -siellä ei ollut enää turisteja ei matkamuistoja. Myynnissä oli lähinnä kankaita ja vaatteita paikallisille. Yhtäkkiä putkahdin ulos Medinasta, jonnekin paikallisasutuksen keskelle.

Ranskan kieleni koheni huomattavasti pakkotilanteessa. Löysin ystävällisen paikallisen pariskunnan, joka opasti minut oikelle Medinan kujalle ja neuvoi kyselemään aktiivisesti milloin pitää kääntyä pois. Siinä kävellessämme ehdimme keskustelemaan Tunisian vallankumouksesta, turismista ja Suomen säästä. Pääsin moskeijalle ja sisäänkin. Seuraava kohde oli koraanikoulu. Arvaatte varmaan miten kävi? Eksyin.

Päätin lopulta palkata hampaattoman papparaisen oppaakseni Medinasta pois. Kiersimme siinä nopsaan koraanikoululla. Toki papparaisen piti tehdä kaverillekin bisnestä ja maksusta kävin ihailemassa kaverin mattokaupan katolta näkymiä. Oli ne hyvät! Sitten lompsittiin Medinasta ulos. Vastaan tuli taas se opettajaopasmies, joka heti kyseli, että palkkasinko tuon miehen oppaaksi. Vastasin kyllästyneeni jatkuvaan eksymiseen. Kaveria nauratti, hänellä vielä on näkemättä se kieltä puhumaton yksinäinen turistinainen, joka selvittää reitit Medinassa ilman opasta. Yritys on jo nähty :)

Kohde edessä. Voiko tästä vielä eksyä?
Kyllä voi, Medinan kujilla on taivas peitossa

Moskeijan sisäpihalla

Mattokauppiaan kattoterassilla

Nyt on edessä puoli päivää vapaata. Huomenna ihastuttavat 11 tuntia lentomatkaa.

4 kommenttia:

 1. Hyvä että löysit takaisin kuitenkin =) Mua nauratti toi mattokauppiasjuttu, itekin istunut "muutaman" kerran juomassa minttuteetä jossain mattokaupassa =)

  Oonko nyt ihan väärässä jos muistan että Medina tarkoittaa vanhaa kaupunkia? Marokon Fezissä on meinaan aika ihana sellainen, oliskohan jopa yksi vanhimmista säilyneistä? Se on rakennettu laaksoon, ja näyttää ylhäältä käsin ihan labyrintiltä. Me majoituttiin ihan siihen vanhan kaupungin porteille. Yks ilta sitten miehen oli saatava halvaa, mutta oli liian laiska hakeakseen sitä itse. No minäpä reippaana naisena sanoin että voin hakea, kello oli silloin varmaan lähempänä yhdeksää.
  En ollut päässyt vielä labyrinttiin sisään, kun hotellilta juoksi joku perään ja kysyi missä mun mies on. Sanoin että se makaa huoneessa, ja tästä vastauksesta oltiin ihan aidosti järkyttyneitä. Mulle sanottiin etten missään nimessä voi lähteä yksin pimeällä medinaan (mäkään en muuten osaa ranskaa).

  No lähdin kuitenkin ja mies jäi huutelemaan perääni. Kun olin päässyt sinne halvakauppiaan luokse, niin perässä oli jo pari muutakin nuorta miestä jotka tulivat kertomaan etten saa kävellä yksin. Lähetin nekin pois ja sanoin että osaan kyllä käydä yksin ostoksilla =)

  Halvareissun aikana multa yritettiin varastaa puhelin, mutta sain varkaan kiinni itse teosta ja nostin äänekkään metelin. Tästäkin sain noottia myöhemmin, kuulemma varas on niin alhainen otus muslimimaissa, että saattaa lyödä puukolla sitä joka hänet varkaaksi paljastaa.

  Siitä Intiasta kysyit myös. Intia on aika monipuolinen reissukohde, sinnehän pääsee ihan luksus rantalomalle tai sitten halvalla reppureissaamaan. Lasten kanssakin siellä on varmasti helppo olla, koska Intialaiset rakastavat lapsia =) Hirmusesti ei ole vaan sellaisia aktiveetteja, enemmän on nähtävää kyllä aikuisille. Isoja kaupunkeja kehoitan välttämään, niissä vaan haisee pahalle ja on todella kaoottista. Pienet kylät taas ovat aivan mahtavia! Ihmiset ovat pääsääntöisesti ystävällisiä, mutta monet yrittävät kyllä hyötyä turistista rahallisesti.
  Oliko jotain tiettyä asiaa mistä olit kiinnostunut?

  VastaaPoista
 2. Antoisa päivä sinulla. :D
  Jos Intiaan eksyisin lasten kanssa, polisivat Goa ja Etelä-Intian teeplantaasien alue (KAUNISTA) sellainen sopiva kohde.

  VastaaPoista
 3. Sä olet aikamoinen rohkea seikkailija :) Ja aika mahti elämä sulla. Ajattele, matkoja ja eksymisiä ja kiinnostavia töitä.

  VastaaPoista
 4. Vera: Medina on vanhaa kaupunkia ja yleensä niissä on ne ostoskujat soukit.

  Mä en olisi uskaltanut lähteä pimeän aikaan yksin ostoskujille. Olisin kuitenkin eksynyt pahemman kerran. Mutta hyvä, että mies sai halvaa :)

  En ole ikinä käynyt Intiassa ja olen miettinyt, että pitäisiköhän uskaltautua (sillä edellytyksellä, että pääsisin miehen kanssa kahdestaan). Rantalomalle tuskin haluaisin, mutta olisi kiva nähdä temppeleitä tai peräti Taj Mahal.

  zirk: Minä en uskaltaisi Intiaan vielä poikien kanssa. Joku olisi kuitenkin sairaalassa tiputuksessa jonkun mahataudin takia tai sitten jalka paketissa auton (tai aasin) alle juostuaan. Mutta ehkä sitten, kun lapset kasvaa.

  Pinkki: Joskus on töissäkin hohdokkaammat hetket. Muuten se on aika arkista puurtamista. Hohdokkaiden hetkien varjopuoli on se, että olen kaiken työn ulkopuolisen ajan yksin. Tänään oli taas hohto kaukana, kun matka kotiin kesti 13 tuntia. Ja *keleen Pariisin lentokenttä. Finnair lentää terminaalista, jossa on kaksi baaria, lehtikauppa ja pieni viinamyymälä. Siinähän sitten odottelin tunteja - olin suunnitellut shoppausta, ruokaa ja viiniä. Olisin kiskonut paremman tekemisen puutteessa päiväkännit, mutta enpä viitsinyt ryhtyä puuhaan baarin lämpimällä viinillä.

  VastaaPoista