19. toukokuuta 2016

Maailman paras koulutusinnovaatio

Maailma on aika monimutkainen paikka ja moni asia on minun lapsuudestani muuttunut monta astetta abstraktimmaksi. Laskut tulevat verkkopankkiin ja ostokset hoidetaan kortilla. Aikuisten työpäivät voivat koostua suurimmaksi osaksi hyvin abstrakteista asioita eikä mitään konkreettista synny työpäivässä. Minun on aika vaikea kertoa muualla alalla työskenteleville ystävilleni, että mitä teen työkseni saatikka sitten lapsilleni.

On tuloveroa, pääomaveroa, arvonlisäveroa, kiinteistöveroa. On yhtiövastiketta, vuokraa, sähkölaskua, sähkönsiirtolaskua. Vaikuttaminen on aina ollut aika abstraktia, koska se tapahtuu toivomalla, että oma ehdokas tai puolue tulee valituksi ja että he muistavat vielä lupauksensa. Oma vaaliehdokas löytynee yhä useimmiten vaalikoneen kautta ja kohta tarvitsee jo vaalikoneen sopivan vaalikoneen valitsemiseksi. Koulutusmahdollisuudetkin aina vaan lisääntyvät. On peruskoulua, kymmenittäin erilaisia keskiasteen oppilaitoksia, ammatikorkeaa ja korkeakouluja. Kyllä siinä on peruskoululaisen pää monta kertaa pyörällä, kun hän yrittää hahmottaa nyky-yhteiskuntaa.

Pääsin tutustumaan pintapuolisesti maailmalla palkittuun suomalaiseen koulutusinnovaatioon Yrityskylään, joka tekee yhteiskuntaa konkreettisemmaksi koululaisille. Koululaiset osallistuvat miniyhteiskuntasimulaatioon työntekijöinä, vaikuttajina ja kuluttajina. He oppivat että millaisia työtehtäviä on, kuinka haetaan töitä, mitä niissä vaaditaan. Yrityskylä opettaa ymmärtämään rahan arvoa, koska työstä saadaan palkkaa ja sitä käytetään yrityskylässä. Osa oppilaista hoitaa myös yrityksen taloutta. Äänestämistäkin harjoitellaan valitsemalla lopuksi parhaan asiakaspalvelun tarjonnut yritys. Koulutuspaketti sisältää opettajan koulutusta, oppimateriaalin 10 oppitunnille sekä yrityskyläpäivän, se on suunnattu peruskoulun kuudenluokkalaisille.

Pääsin kurkkaamaan oppilaiden Yrityskyläpäivän loppuun ja jututin heitä juuri kun päivän viimeinen työvuoro oli alkamaisillaan. Peliin liittyy tietokoneohjelma, jonka avulla hoidetaan esim. rahaliikennettä ja työvuoroja. Ruokakaupassa oli kaksi poikaa hommissa. Toinen oli myyjä ja toinen oli konttoristi. Konttoristi juuri päätteli työvuoroaan ja selitti asiantuntevasti hoitaneensa palkat ja hankinnat ja juuri katseli, että mikä oli työvuoron päätteeksi kaupan tulos. Hyvä myynti :)

Puhelinoperaattorin myymälässä sen sijaan oltiin kovasti jännittyneitä. He olivat joutuneet ottamaan yritystoimintaansa varten lainaa ja kovasti näytti siltä, että rahat eivät tule riittämään lainanlyhennykseen juuri päättyvässä työvuorossa. Tytöt siellä pohtivat kovasti, että kuinka voisivat lisätä myyntiä ja osasivat harmitella sitä, että miksi he eivät voi kesken työvuoroa muuttaa tuotteiden hinnoittelua ja miksi ei voisi? Lääkärifirmassa oli asiakkaita riittänyt erittäin hyvin. Tulos olisi reilusti plussalla, jos kaikki olisivat maksaneet laskunsa. Siellä siis mietittiin perintää.

Lapset olivat todella innostuneita. Suusta pulppusi sanoja kuten lainanlyhennys, palkanmaksu, liikevoitto. Ihan tuosta noin vaan.

Kurkistelu Yrityskylään oli minulle positiivisella tavalla silmiä avaava. Tuollainen opetuskokonaisuus on aivan loistava. Se tarjoaa perustiedot ja sen jälkeen niitä kokeillaan simulaatiolla. Upea tapa oppia. Ehkä minunkin pitäisi vielä opiskella lisää, jotta pääsisin kokemaan uudenlaista oppimista sen ulkoa pänttäyksen sijasta, jolloista oppiminen on minun aikanani ollut.

Olen usein miettinyt, että miten ihmeessä siirtämään lapsilleni tiedon siitä, miten yhteiskunta toimii ja miten siinä pitää toimia. Olen miettinyt myös, että milloin on hyvä aika. Olen miettinyt, että murrosikäistä ei kiinnosta eikä ala-asteikäinen välttämättä ymmärrä, että kuinka niissä muutamassa vuodessa täysi-ikäisyyden kynnyksellä pystyn selittämään yhteiskunnan toimintaa riittävän hyvin pojilleni, jotta joka asiaa ei tarvitsisi oppia erehdyksen kautta tyyliin luottohäiriömerkintä, ulosotto tai jääminen koulutuksen ulkopuolelle. Yrityskylä todisti sen, että ala-asteikäisetkin pystyvät hyvin omaksumaan yhteiskunnan toimintalogiikkaa. Parasta aika aloittaa on tiedonsiirtäminen on siis jo nyt, kohta 12v varmasti alkaa ymmärtämään yhteiskunnan rakenteita ja mekanismeja.

Lisätietoja http://yrityskyla.fi/

Alla muutamia tunnelmakuvia Espoon Yrityskylästä.


Pankista oli neuvoteltu lainaa yritystä varten 

Kaupalla oli hyvä kassa, ruudun takana istuu konttoristi

Jaahas, yrityksen päivä miinuksella :(

Yrityskylässä toimii espoolaisia yrityksiä ja uutisia toimitaa Länsiväylä

22 kommenttia:

  1. Aivan huippuhieno juttu :) Itse en osaisi moniakaan noista asioista lapselle selittää / opettaa. Onkohan meidän suunnalla tuollaista vai onko vain Espoossa, täytyykin tutkia asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kattava määrä 6. luokkalaisista vierailee Yrityskylässä ja niitä on pitkin maata, tosin pohjoisin on Oulussa. Valitettavasti tuokin on tietenkin kustannuskysymys osalle kunnista/kouluista, koska vierailu maksaa 25€ per lapsi + ruokakulut ja kuljetukset. Itse aion olla aktiivinen sen suhteen, että lapsieni alakoulusta tehtäisiin tuonne vierailu.

      Minä aion laittaa agendalle, että yritän selittää lapsille jonkun yhteiskunnan rakenteen toimintoineen vaikka kerran kuussa.

      Poista
  2. Ihan mahtava juttu! Ensin tuli mieleen, että onkohan tuo suunnattu hieman liian nuorille, mutta ilmeisesti ei, kun lapset itsekin ovat noin innoissaan. Nykyajan nuoret ovat varmasti paljon viisaampia kuin luulenkaan. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ajattelin ensin, että riittääkö 6. luokkalaisen kypsyys ja tietotaso näiden asioiden käsittelyyn, mutta vaikuttaa siltä, että ajankohta on juuri oikea. Yläkoululaisille on tullut uusi moduuli, jossa opitaan ymmärtämään globaalia maailmantaloutta.

      Poista
  3. Huikea idea, tuotahan täytyisi koululla markkinoida!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa. Ymmärsin niin, että aika moni kunta tukee koululaisten osallistumista tuonne ja kustantaa vierailun pääsymaksun. Loppu lienee kiinni koulun ja opettajien aktiivisuudesta.

      Poista
  4. Meidän esikoinen pääsi alkukeväästä Yrityskylään ja se oli ihan huippu juttu. Valmistelivat vierailua jo koululla, oli juttua yrityksistä, veroista jne., tekivät työhakemukset, oli työhaastattelut ja sitten heidät valittiin töihin heille sopiviin paikkoihin Yrityskylään. Yrityskylässä tekivät töitä yhden päivän. Ja siitä on puhuttu paljon. Ihan huippu juttu tuo Yrityskylä! Toivon, että kuopuskin pääsee sinne parin vuoden päästä.

    Meille vanhemmille tuo Yrityskylä ei maksanut mitään, en tiedä mitä kautta koulu rahoitti sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että esikoisesi on päässyt osallistumaan Yrityskylään. Sehän tosiaan pitää sisällään 10 oppituntia, joissa opiskellaan käsitteitä ja suureksi osaksi ihan käytännön kautta kuten juuri työn hakemisen kautta.

      Ymmärsin niin, että osa kunnista rahoittaa koululaisten vierailun Yrityskylässä. Se ei minulle selvinnyt, että kuinka hyvin koulut ja opettajan käyttävät tätä mahdollisuutta.

      Poista
  5. Tämä on tosi mielenkiintoinen postaus. Pidän blogistasi paljon ja erityisesti niistä jutuista, kun kirjoitat mielipiteistäsi ja kouluun liittyvistä asioita.

    VastaaPoista
  6. Huippujuttu! Mulle jäi yläasteen ja lukion yhteiskuntaopista mieleen lähinnä se, että inhosin opettajaa, joka oli suoraan sanoen sovinistinen k***pää. Harmillista, koska itse asiat olivat/ovat kiinnostavia. Ope vaan tappoi aika monen tytön mielenkiinnon heti alkumetreillä :(

    Meidän 7-vee kyselee välillä kaikenlaista yhteiskunnallista, kuten että miten valitaan presidentti, ketkä päättävät Suomen asioista, miten ministerit valitaan jne. Muutamaan kertaan olen joutunut turvautumaan googleen, kun en ole osannut suoralta kädeltä antaa vastausta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen elämyksellinen oikean maailman simulaatio oppiminen on varmasti paljon antoisampaa kuin yhteiskuntaopin kirjan tavaaminen. Minusta koulussa yhteiskuntaoppi oli todella mielenkiintoista ja onneksi opettajakin oli ainakin lukiossa hyvä.

      Meillä usein joudumme googlailemaan asioita, joita pojat keksivät kysyä. Etenkin avaruuteen ja fysiikkaan liittyvät kysymykset ovat osoittautuneet minulle aivan liian vaikeiksi vastattaviksi ilman Googlea :)

      Poista
  7. Ihan mahtavaa, että tuollainen paikka on keksitty! Hyvä Suomi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrityskylästä on tullut jo suorastaan vientituote. Ruotsissa aukeaa samanlainen :)

      Poista
  8. Mielenkiintoista. Ja varmasti hyvällä tavalla nuorien silmiä avaavaa.

    VastaaPoista
  9. Meillä mies on sillä lailla opettajamainen, että jaksaa selittää juurta jaksaen lapsille näitä asioita. Toki vuosien pankkihommissa, vaikka olikin sijoituspuolta, niin näistä asioita itsekin osaisin kertoa, mutta mies osaa paremmin. Elämä on myös hyvä opettaja eli konkreettiset jutut joita joutuu tekemään ja oppimaan itse. Mieletön tuo paikka kyllä, ihan mahtava!

    Kivaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Yrityskylä oli aivan huippupaikka!

      Elämä toki opettaa sitä kautta, kun joutuu itse hoitamaan asioita. Toivoisin tosin pystyväni antamaan pojille sellaisen tieto- ja taitotason, että ainakaan se ei olisi syynä oman talouden ulosottoon ryssimiseen tai vaikka aivan järkyttävään ruokavalioon jämähtämisen. Samalla haluaisin kasvattaa kiinnostusta yhteiskunnan toimintoja kohtaan ja kannustaa käyttämään niitä vaikuttamisen mahdollisuuksia, joita jokaisella kansalaisella on.

      Kiitos samoin - kivaa viikonloppua!

      Poista
  10. Olipa kiva lukea tämä. :)
    Olen tuosta yrityskylästä lukenut ja mielestäni se on aivan huippu juttu! Toivottavasti omatkin muksut pääsee tuonne joskus oppimaan. Nyky-yhteiskunnassa vaan pitää osata toimia pärjätäkseen, ainakin se on osa niitä elämäntaitoja jotka tulisi jo nuorena oppia, ainakin ymmärtää niiden olemassa olo.

    Itse olen näyttänyt koululaisille jopa Arman Alizadin valittuja dokkareita reality checkkinä siihen että elämä ei ole vain se pieni sektori asioita jotka he nyt näkevät.

    Hieno keksintö ja toteutus kyllä vaikuttaisi tuo Yrityskylä olevan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrityskylä vaikutti aivan loistavalta oppimispaketilta. Ei ole ihme, että se on saanut maailmalla palkintoja mm. yhtenä vuotena juurikin tuon maailman paras koulutusinnovaatiopalkinnon.

      Nyky-yhteiskunta tarjoaa niin paljon vaihtoehtoja, että ilman tietoa ja ymmärrystä on helppo valita ne huonoimman vaihtoehdot, jotka saattavat hetkellisesti tuntua kovin houkuttelevilta.

      Poista
  11. Ihan mahtava juttu. Olen joskus kuullut paikasta, mutta en ole tutustunut asiaan tarkemmin.

    VastaaPoista