24. marraskuuta 2022

Marraskuun pieniä iloja - ruokaa ja kirjoja

Pimeä vuodenaika on minulle aina raskas, koska pimeys saa oloni väsyneeksi. Olen oppinut, että marraskuussa kannattaa hissutella pieniä juttuja kotona ja aina, kun valoa näkyy, niin sännätä ulos, jos se on suinkin mahdollista. Aika kehnosti ovat ulkoilumahdollisuuteni ja valo osuneet yhteen. Yksi tehovalohoitokeino on vesijuoksu Leppävaaran uimahallissa, siellä on nimittäin todella kirkas valaistus.

Marraskuussa olen panostanut poikien kanssa yhdessä kokkaamiseen. Perheen suosikkiruoka on esikoisen vietnamilaistyyliset kevätrullat. Me kutsumme niitä Vietnamissa syömieni rullien mukaan Hanoi rollseiksi. Hanoi rollsit tehdään kuten kesärullat käyttäen ohuita riisipaperiarkkeja: Kesärullat syödään sellaisenaan tuoreina, mutta Hanoi rullat paistetaan lopuksi pannulla.

Hanoi rollseja pannulla

Hanoi rullat lautasella -NAM!
 
Hanoi rullien täyte (tämä riittää 5 hengelle hyvin):
-400g paistettua kananjauhelihaa, joka on maustettu paprikalla, chilillä, valkosipulijauheella, soijalla ja mustapippurilla
-2-3 porkkanaa raastettuna
-pätkä purjoa suikaloituna
-2 levyä nuudeleita keitettynä ja pätkittynä

Lisäksi:
-salaattia
-riisipaperiarkkeja
 
Riisipaperiarkki kastellaan nopeahkosti vedessä, päälle laitetaan salaatin lehti ja täytteet salaatin päälle. Sitten rullataan. Valmiit rullat paistetaan kullanruskeiksi pannulla öljyssä. Rullien kanssa pitää olla tarkkana, ne eivät saa koskea toisiinsa, koska tarttuvat helposti ja sitten irrottaessa repeävät.
 
Esikoinen rullaa Hanoi rullan

Keskimmäisen ehdotuksesta valmistimme yhdessä kanacouscoussalaattia. Se on helppotekoinen ja onnistuu varmaan alakoululaiselta. 
 
Ainekset (taas 5 hengelle):
-salaattia noin 1,5 pussia
-vajaa kurkku
-pari suippopaprikaa (tavallinenkin käy)
-tomaattia, meillä oli rasiallinen kirsikkatomaatteja
-400g kanasuikaleita paistettuna ja maustettuna
-2dl couscusia keitettyä, keitinveteen yksi kasvisliemikuutio
-osassa reseptejä on ehdotettu jotain makeaa salaattiin lisukkeeksi kuten kuivattuja aprikooseja palasteltuna, minua kiinnostaisi kokeilla viinirypäleitä.

Salaattikastikkeeksi teimme ohjeen mukaisen kermaviili-chilikastikkeen. Kukaan meistä ei pitänyt siitä. Mielestäni kaupan ranskalainen salaattikastike sopi kanacouscussalaatille paremmin. Osassa reseptejä kastikkeeksi on ehdotettu pestoa.

Keskimmäinen pilkkomishommissa

Valmis kanacouscussalaatti sillä kehnolla kermaviilikastikkeella

Kokkailun lisäksi olen lukenut. Tiedän, että olisi pitänyt syödä kevyemmin ja lukemisen sijasta liikkua. Näin marraskuussa pitää väsyneen tehdä sitä, mihin kykenee. Minun suosikkikirjagenre on ehdottomasti dekkarit. Välillä yllän lukemaan "parempaa" kirjallisuutta. Jos lukeminen ei maistu, niin mikään muu ei auta lukuharrastukseen paluussa niin hyvin kuin dekkarit. Nyt marraskuussa olen yrittänyt etsiä myös iloisempaa luettavaa kuin murhat.

Iloisemmassa lukemisessa osuin sattumalta ihastuttavaan kirjaan Kimppakämppä, jonka on kirjoittanut Beth O'Leary. Juoni oli mukavan kepeä, toki lopputulos oli selvillä hyvin nopeasti, mutta reitti sinne oli mukavasti polveileva. Hyvänmielen kirja.


"Hätä kämppiksen keksii! Kustannustoimittaja Tiffy on vailla asuntoa sikamaisen kalliissa Lontoossa. Yöhoitaja Leonilla on yhden makuuhuoneen asunto ja kova tarve rahalle. He päätyvät loistavaan ratkaisuun, jota heidän ystävänsä pitävät hulluna: Tiffy nukkuu sängyssä yöt ja Leon päivät, eikä heidän tarvitse edes tavata toisiaan.
 
Mutta kun yhteiseloon sotkeutuu romanttisia tunteita, menneisyyden traumoja ja vankilassa väärin perustein istuvia veljiä, kämppikset kohtaavat hankalampia haasteita kuin toisen pesemättömät tiskit keittiön altaassa."
 
 
Luin Lars Keplerin nimellä kirjoittavan pariskunnan uusimman kirjan Hämähäkki. Muistan vielä, kuinka koukuttava oli ensimmäinen lukemani Keplerin kirja Hypnotisoija. Tämä kirja on koottu vielä mielipuoli Jurekin loppuhöyryille ja se tuntui loppuunkalutulta. Tulihan tuo luettua, mutta tällä kirjalla Kepler on kaukana suosikkidekkarien top-10.


"Hämähäkki väijyy verkossaan. Pakoon et pääse.

Saga Bauer palaa Joona Linnan rinnalle sarjan yhdeksännessä osassa. Vastaansa Joona ja Saga saavat julman sarjamurhaajan, jolla tuntuu olevan heihin kumpaankin pelottava kytkös."

Kuva ja teksti: https://www.tammi.fi/kirja/lars-kepler/hamahakki
 
Lukaisin myös Liza Marklundin uutukaisen Suonsilmä. Ei sekään ollut minusta Marklundin parhaimmistoa. mutta varsin sujuva dekkari kuitenkin. Niin mielenkiintoiseen tilanteeseen henkilöhahmot jäivät kirjan jälkeen, että luen varmasti myös seuraavan osan ja oikeastaan odotankin sitä. Ensimmäisen osan perusteella kirjan etsivä Wiking Stormberg oli hieman liian harmaa, mutta nyt voi seurata mitä tahansa. Kutkuttavaa!
 
 
"Napapiiri-sarjan toinen osa huokuu synkkiä salaisuuksia ja pohjoisen melankoliaa.

Yli 30 vuotta sitten poliisipäällikkö Wiking Stormbergin vaimo Helena katosi Kallmyrenin suohon. Joka vuosi Wiking palaa katoamispaikalle. Olisi ehkä jo aika antaa menneiden viimein vaipua unohduksiin.

Sitten hänen poikansa Markus saa kirjeen, jonka mukaan häntä uhkaisi suuri vaara, jos hän ottaisi vastaan tarjotun ylennyksen. Allekirjoituksena on Helenan keisarinleikkausarpea muistuttava tähti – tapa, jolla tämä kirjeet miehelleen allekirjoitti. Wikingin pelot osoittautuvat aiheellisiksi, ja hänen on saatava viimein vastauksia. Mitä hänen ja Helenan menneisyydessä todella tapahtui, ja mitä on meneillään nyt?"

Kuva ja teksti: https://otava.fi/kirjat/suonsilma/

Millä sinä piristät marraskuuta? 

7 kommenttia:

  1. Kiitos Hanoi rolls-vinkistä! En ole koskaan tehnyt mitään rullia riisipaperista, mutta videolla homma näytti niin helpolta, että ehkä mäkin uskaltaudun kokeilemaan. :-D

    Mulla ei ole mitään marraskuun piristysvinkkejä, koska en oikeastaan kärsi marraskuusta tai pimeydestä yleensäkään. Mulle kevät on paljon vaikeampaa aikaa, kun valoa tulvii ovista ja ikkunoista. Mutta ukkelille pimeys (ja kylmyys) ottaa koville, ja kun marraskuu alkaa, niin heti alkaa suunnittelu, minne pimeyttä voisi paeta. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika helppoa on noita rullia tehdä, eikä kestä kauaa. Tokihan olen vaan vierestä katsellut sitä rullaamista 😆.

      Minun mielestäni paras kaamoksen selätysvinkki on siirtyminen jonnekin aurinkoisempaan kohteeseen ☀️☀️☀️. Minulle viikkokin auttaa paljon. Ehkä joskus tulevaisuudessa on mahdollista pidempään pakoreissuun.

      Poista
  2. Mahtavaa, että pojatkin jaksavat olla mukana ruokatouhuissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on minustakin mukavaa. Osaavat sitten kokata, kun joskus muuttavat omilleen.

      Poista
  3. Ajattelin, että lukaisen pikaisesti vanhoja postauksia taaksepäin, mutta enhän malta kuitenkaan olla kommentoimatta ;)
    Kuuntelin minäkin tuon Kimppakämppä -kirjan. Aluksi oli vähän sekava, kun oli ainakin kuunnellen niin paljon nimiä, että piti koko ajan miettiä, kenestä nyt puhutaan. Sitten se jotenkin lähti lentoon ja oli oikein harmi, kun se loppui. Oli kivasti kirjoitettu.
    Hyvännäköistä ruokaa saitte aikaiseksi! Söisin.
    Aloittaako tuo Marklundin kirja uuden sarjan?

    VastaaPoista
  4. Kimppakämppä oli kiva. Lennolla ehdin hieman aloittamaan saman kirjailijan toista kirjaa. Toivottavasti se olisi yhtä kiva.

    Sion silmä on Marklundin Napapiirisarjan toinen kirja. Sarjasta saattaa tulla erinomainen. Ensimmäinen kirja oli ihan kelpo dekkari, mutta toisen jälkeen lähtöasetelma on mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee sitten varmaan lukulistalle :) eilen hoksasin, että ammattiliitolla on uudemman kerran lahjakorttimahdollisuus ostaa puoleen hintaan B.Beatia. Nyt saa taas kuunnella maaliskuulle asti :)

      Poista