16. huhtikuuta 2018

Alakerta ennen ja nyt

Viime syksynä aloitimme alakerran uudistamisen vaihtamalla huonekaluja. Projekti on edelleen kesken. Olohuone kaipaa mattoa ja uusi tv-taso on aivan välttämättömyys. Haaveissa on myös biotakka ja keittiöönkin haluaisin saada lisää valkoista ruskean puun kaveriksi. Tällä hetkellä ei vaan aika riitä, mutta toivottavasti valoisina kesäiltoina minulla riittää aikaa ja energiaa jatkaa projektia.

Reunaehtoja projektissa oli ja on paljon. Keskiruskean, puisen astiakaapin halusin säilyttää, koska se on ehdottomasti tarpeellinen ja myös mieluinen huonekalu. Ruskeasta Boknäs-kirjahyllystä luopumista harkitsin hyvin pitkään. Sekin on kuitenkin täynnä tavaraa, josta en pystynytkään kaikesta luopumaan, joten hyllykin sai jäädä. Toiveenani oli, että pitkästä aikaa saisin esille Japanista hankkimani seinäkäärömaalaukset. Hiukan elättelin toivetta myös sen suhteen, että myöskin Japanista ostettu sohvapöytäkin löytäisi taas paikkansa olohuoneesta.

Aikamoinen kompromissihan näistä toiveista ja tarpeista tuli, mutta monelta osin lopputulos on oikein mieluinen.

Ruokailutilassa on siis uusi valkoinen pöytä ja 6 tuolia. Ainoalla seinällä on japanilaiset maalaukset. Verhojen uudistamista olen harkinnut, lähinnä siitä syystä että toisessa on kaakaotahroja, jotka eivät lähde pesussa. Valaisimena on Prahasta 1990-luvulla ostettu moderni kristallikruunu. Olen haaveillut sen vaihtamisesta vähäeleisempään, mutta valaisimellakin on tunnearvoa.

Kuvat ovat kehnonlaisia, mutta tältä meillä näyttää nyt ja tältä meillä näytti ennen.


Ihastui tuohon pukkijalkaan, vaikka ostopäätöksen tein helpon jatkettavuuden ansiosta

Pöytä in action joulukuun pimeydessä

Se täytyy todeta, että valkoinen pöytä on kuvausalustana ruskeaa miljoona kertaa parempi.
Lisäksi värilliset lasit ja lautaset toimivat valkoisella paremmin.

Tuoleja tarvitsemme lisää. Ajatuksena on hankkia pinottavat muovituolit, joita voi käyttää ja säilyttää ruokailutilan viereisellä lasiterassilla. Olen mietiskellyt, että edulliset tuolit Ikeasta vaiko laadukkaammalta vaikuttavat tuoli Vepsäläiseltä. 

Vaikka vaaleus, raikkaus ja selkeys ei ehkä tule kuvissa niinkään selvästi esille, on ero vanhaan huomattava. Pidän pöydästä ja maalauksista todella paljon.

Aikaisemmin ruokailutilassa maalausten paikalla oli astiakaappi. Ruokapöytä oli myöskin keskiruskea. Vanha pöytäkin oli minulle hyvin mieleinen. Vanhan pöydän jatkolevyn ainoa säilytyspaikka oli yläkerrassa sängyn alla, joten jatkolevy oli pöydässä aina. Koska jalat olivat pöydän päissä, pöytä taipui ajan saatossa lievälle notkolle. Pöytä ilman jatkolevyä oli taas perheellemme liian pieni. Niinpä notkolle painunut pöytä päätyi kierrätykseen. 

Tämän kätevän jatkomekanismin takia valitsin kyseisen pöydän. Plussaa kestävästä mdf-pinnoitteesta

Ruokailutila ennen. Pöydän ääressä on vieraita varten nostettu puusohva lasiterassilta

Nyt ja ennen

Jos ruokapöydän valitsimme puhtaasti käytännöllisyyden perusteella, niin sohvan valitsimme telkkarin katselumukavuuden perusteella. Kävimme katsomassa montaa käytännöllista ja kaunista sohvaa. Kriteereinä oli mukavan telkan tuijotuksen lisäksi täysin irroitettavat ja vesipestävät päällysteet, kevyt siirrettävyys ja ehdottomasti väri, joka ei ole arka. Missään tapauksessa en enää halunnut myöskään untuvatyynyjä.

Ostamamme valkoinen nahkasohva ei todellakaan vastannut kriteerejä. Sohvassa selkänoja taipuu taaksepäin ja meillä jalat saa nostaa rennosti sohvapöydälle telkkaa katsoessa. Sohva oli hyvä kompromissi keveän ulkonäön ja istumismukavuuden osalta. Koska sohvassa on korkea selkänoja, emme uskaltaneet ostaa sitä missään armollisemmassa värissä, vaan valkoinen oli oikeastaan ainoa vaihtoehto.

Farkuista tarttuu väriä sohvaan ja meidän käytössämme se pitää puhdistaa kuukausittain. Puhdistus ja suojaus on helppoa ja nopeaa, mutta eihän valintamme aivan vaivaton ole.

Pojat halusivat ikuistaa Pizza Raxin pallotkin

Astiakaappi löysi uuden paikkansa olohuoneen puolelta. Sen paikalta pieni vitriini siirtyi portaiden luokse. Isossa vitriinikaapissa, etenkin sen päällä, on tavaroita, joita suunnittelen sijoitettavaksi muualle. Olohuoneeseen tuli sohvan lisäksi myös uusi valkoinen nojatuoli ja rahi. Aivan ihana löhötä. Meitä mietitytti kovasti, että riittääkö 4 istumapaikkaa meille olohuoneessa. Toistaiseksi emme ole kertaakaan olleet kaikki yhtäaikaa katsomassa telkkaria. 


Tilan uudelle nojatuolille luovutti Biedermeir-sohva. Se on Hra Kepposen isoisän perintöä ja oli meille hyvin rakas. Se siirtyi toistaiseksi takaisin Hra Kepposen lapsuudenkotiin. Ikkunan edusta on tällä hetkellä tyhjää täynnä ja harkitsen siihen jotain matalaa säilytyskalustetta.

Biedermeir-sohva ja vanha valkoinen kangassohva 

Olohuone in action, Halloween-bileet 

Ajattelin että projekti valmistuisi juhannukseksi, mutta tällä vauhdilla valmistuminen on hyvällä onnella jouluksi. Tai juhannukseksi 2019. Samalla olen perannut olohuoneen ja keittiönkin tavaroita ja kierrätykseen menevät kassit eivät tunnu loppuvan millään.

14 kommenttia:

 1. Kivalta näyttää nyt..ja ennenkin:) On se jännä miten nuo valkoiset huonekalut tuo niin paljon avaruutta jotekin mukanaan:) Olen aina vähän haaveillut valkoisesta sohvasta, mutta tuota haavetta en ole koskaan raaskinut toteuttaa kun meidän perheessä on sellaisia sottapyttyjä edelleen ettei ne kauaa valkoisina varmasti pysyisi..ehkä joskus sitten kun viimeinenkin murmeli on lentänyt pesästä:) Tuollainen jatkopala pöytä on hurjan kätevä! Olipa hauskoja kuvia nuo alimmaiset..yhdessä kuvassa taitaa olla joulupukin odotus menossa kun niin tarkasti ikkunasta ulos katsotaan:)♥ Ihanaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kyllä avartaa ja saa raikastaa tilaa etenkin pimeimpinä kuukausina. Me olemme myös ihan hirveitä sottapyttyjä ja valkoinen kangassohva oli tuhoon tuomittu yritys 😂😂😂 ainakin toistaiseksi tuntuu siltä että nahkasohva on paljon helpompi. Puhdistusaineet toimivat ja homma on nopea tehdä 👍 kunhan vaan saa aikaiseksi.

   Jatkopala pöydän sisällä on superkätevä!
   Kivaa viikkoa!

   Poista
 2. Pakko todeta, että muutos raikasti tilaa kummasti! Valkoiset kalusteet luovat tietynlaista keveyttä. Iso astiakaappikin sopii hyvin valkoisten kalusteiden seuraksi ja tuo sitä pientä kontrastia, kun kaikki kalusteet eivät ole valkoisia. Varatuoleiksi hankkisin helposti pinottavia halpistuoleja. Turha kalliita tuoleja on säilyttää varastossa pinossa vain hetkellistä käyttöä odottamassa. Mukavaa tiistaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin saa olla muutakin väriä kuin pelkkää valkoista. Se on makuuni liian steriiliä ja aivan liian haasteellista pitää puhtaana 😂😂😂

   Minäkin olen miettinyt halvempia tuoleja. Ikean malli kun ei maksa juuri mitään 👍 mietin vaan että onkohan se muovi sellaista että ei yhtään hylji likaa. Fiksu tekisi kokeen yhdellä tuolilla
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 3. Hyvältä näyttää ja kyllä tuo vaalea väri tuo valoa ja avaruutta ihan eri tavalla kuin tumma.

  Kivaa päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🌹
   Talven pimeydessä etenkin huomasi vaalean värin tuoman valoisuuden 👍

   Poista
 4. Vaaleat huonekalut tuo kyllä paljon valoa ja tilan tunnetta. Meille on tulossa ikkunaremontti alkukesästä, jolloin tummanruskeat ikkunanpielet vaihtuvat valkoisiin ja odotan tämän vaalentavan paljon kotiamme.

  Meilläkin on tosi vanhat sohvat, ne ovat siniset ja ne olisi kiva vaihtaa vaaleisiin nyt kun pojatkin ovat isompia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin noina vuoden pimeimpinä kuukausina valkoinen väri on kyllä kiva. Varmasti ikkunapokien vaihto valkoisiin lisää valoisuutta ja jotenkin pokat sulautuvat seiniin eivätkä pomppaa sieltä esille.

   Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 5. Tykkään kyllä ihan hitsisti molemmista, mutta niin totta tuokin, että kaikki näyttää paremmalta valkoisella pöydällä. Hieno muutos ja varmaan freesasi olotilaa. Koska vaikka vanhakin olisi yes, joskus haluaa vaan freesata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on kyllä kattaukselle paras alusta - valokuvaukseskta puhumattakaan :) En varmaan olisi raskinut luopua vanhasta pöydästä ellei se olisi ollut niin pahasti mutkalla. Ja olihan siinä poikien jälkiä vuosien varrella kertynyt ihan riittävästi. Kivalta tuntui freesaus :)

   Poista
 6. Todella onnistunut muutos! Ruokailutilan ilme jotenkin keveni todella paljon. Mutta valkoinen sohva kuulostaa todella pelottavalta. :-D Minä tuskin uskaltaisin edes istua sille. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Valkoinen kyllä avarsi ja tosiaan kevensi ruokailutilaa.

   Me olemme sottapyttyjä ja se valkoinen sohva on meillä ihan kulutukseen :) Helposti on lika ja farkkujen irtoväri lähtenyt siitä pois, kunhan vaan aina joku viitseliäs jaksaisi näyttää rättiä ja puhdistusainetta sohvalle. Saisit istua siis sille vaikka kuinka värikkäässä kurtassa :)

   Poista