4. kesäkuuta 2016

Kukkahattutäti käy paheksumassa Tallinnan turisteja

Siitä huolimatta, että en ole risteilyihminen lainkaan, lähdin ystäväni Annan kanssa viime lauantaina piipahtamaan Tallinnassa. Minun tulee harvoin käytyä Tallinnassa, vaikka tykkään ihan hirmuisesti vanhasta kaupungista. Tallinna on kaunis, siellä on hyviä museoita ja näyttelyitä sekä paljon erinomaisia ruokaravintoloita hyvällä hinta-laatusuhteella.

Päivän toinen aamupala aurinkokannella

Tallinnan häiritsevin ominaisuus on muut turistit. Suurin osa häiritsevistä turisteista on valitettavasti suomalaisia. Suomalaiset turistit tekivä parhaansa häiritäkseen ruokailuamme. Istuimme ruokaravintolan terassilla kolmen aikaan lauantai-iltapäivänä kuunnellen suomalaista lähemmäs 60v koostuvaa, reippaasti päihtynyttä, seuruetta. Keskustelu kävi siinä selkäni takana huutaen, välillä suorastaan korvia vihlovasti huutaen. Käynnissä oli sellainen rehentelyvaihe "Tilataas lisää juomaa!" Seurueen kunniaksi pitää sanoa, että keskustelun aiheet olivat sivistyneet eikä niissä käsiteltyä eritteitä, krapulaa tai kännipanoja.
Seurueelle tarjoilu ei ollut helppoa.
Herrasmies tilasi rouvalle:" Iso lasi viiniä... wine"
Tarjoilija: "Would you like to have red, white or rose wine"
Herrasmies: "Ihan sama. Se juo kaikkea. Wine! I wanna WINE!"

Huokaisin helpotuksesta, kun porukka lopulta lähti selkäni takaa huutamasta. Ruokailumme ei kuitenkaan jatkunut rauhallisissa merkeissä, koska viereemme tuli kaksi suomalaista 30+ miestä. Aterian sijasta he nauttivat valkovenäläiset ja kaksi Jäegermeister snapsia per nenä. Se mitä olimme eläkehuutajien osalta menettäneet keskustelunaiheissa tuli melkein paikattua kaksikon toimesta. Saimme kattavan kertauksen kännihoidoista ja krapuloista, jokaista lausetta pilkutettiin hokemalla vittua.

En ymmärrä tuollaista hauskanpitoa, kielenkäyttöä enkä sitä hirveää alkoholilla läträämistä jo alkuiltapäivästä. Paheksun!

Meno oli kuitenkin minusta siistiytynyt 12 vuoden takaisesta kesäristeilykokemuksesta, jolloin tuijotin suu auki satamassa olevia humalaisia suomalaisia keski-ikäisiä ja eläkeläisiä, jotka joivat aamukymmeneltä Viru Valgeeta suoraan pullon suusta.

Meillä oli Annan kanssa kaikesta huolimatta tosi kiva päivä. Tarkenimme syödä laivan aurinkokannella kevyen kuohariaamiaisen, kuvailimme aina yhtä upeaa Suomenlinnaa ja minä kuvailin Annan selfietuokion, tutustuimme Viru-keskuksen todella sympaattiseen kirjakauppaan ja olisimme löytäneet kivoja ostoksiakin sieltä, söimme todella hyvää ruokaa ja kuljeskelimme vanhan kaupungin tunnelmallisia kujia. Aurinko paistoi mukavasti koko päivän.

Alla päivän kuvasaldoa. Ensin yksi Helsingin top-3 kohteista, eli SuomenlinnaAnna selfie-puuhissa

Viru keskuksen kirjakaupassa, nimeltä Rahva Raamat, on paljon kaikenlaista pientä kivaa

Kirjaimen muotoiset muistikirjat, joiden selkämys on kuin tavallinen kirja. Cool!

Virolainen moderni arkkitehtuuri on hienoa

Pakko oli ottaa toinenkin viini, että kestän muita turisteja :D

Söimme ravintola Spotissa. Ruoka oli todella hyvää. Erinomainen hinta-laatusuhde.
Valitsin kuhaa, parsaa, maa-artisokkaperunapyreetä


Sitten söpöstelykuvat Raatihuoneen torilta:
ja vielä muutama katunäkymä:

Ravintolan sisäänkäynti - olisi halunnut kokeilla paikkaa


Melkein sanon, että Tallinnassa pitäisi käydä useamminkin. Ehkäpä seuraavaksi kohteeksi pitäisi valita joku muu alue, jolle peruspäihtyneet turistit eivät hakeudu... ja joku ihan muu päivä kuin lauantai. 

28 kommenttia:

 1. Olisikin kiva käydä siellä pitkästä aikaa mutta se vaara siinä on että alkoholisoituu kun pitää ottaa kestääkseen muita turisteja;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinnan matkailu ei ole vaaratonta ;) Laivamatkustuksesta puhumattakaan. Risteilyemäntä totesi osuvasti, että nyt alkaa karaoke. Vaihtoehtoina on vaihtaa tanssiravintolaan tai ostaa lisää juotavaa :D :D

   Poista
 2. Minä kävin juuri perjantaina, siis eilen tuolla. Menomatka meni kokoustaessa ja paluumatka laivan parfumeriassa, tavakaupassa ja sitten siellä, missä on kaiken maailman krääsää ja vaatteita. Ei löytynyt itselleni kuin huulipuna. Kävin Kumussa, vihdoinkin, ja Kadriorgin palatsissa. Upeaa taidetta molemmissa. Masu täytettiin ravintola Crussa. En ole ihan varma, oliko hintansa väärti, leipä oli ainakin superhyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kadriorgin palatsissa olen halunnut pidempään käydä, mutta en ole vielä ehtinyt. Pitänee joku kerta lähteä ihan tuota varten reissuun. Ja jos pysyn siellä palatsin alueella, niin todennäköisesti vältyn kokonaan päiväkänniörveltäjiltäkin :)

   Poista
  2. No siellä ei niitä näkynyt, jotta suosittelen :). Kumma kyllä, me emme törmänneet niihin edes illalla :O.

   Poista
  3. Kadriorg voisi olla sitten seuraava Tallinnan kohteeni :)

   Poista
 3. Paljos noilla muistikirjoilla oli hintaa? T. Kohta sinne menossa, toinen paheksuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pahus. En enää muista. En nimittäin ostanut muistikirjaa, kun se ei mahtunut käsilaukkuuni. En muista oli vähän alle vai vähän yli 15€.

   Poista
 4. Olen ihan samaa mieltä, että Tallinnassa pitäisi käydä useammin. Siellä olisi vaikka kuinka paljon nähtävää, hyvää ruokaa, ja lähelläkin se on. Mutta jotenkin ei vain tule lähdetyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Tallinnassa voisi käydä useamminkin, hieno kohde noin lähellä.

   Pitäisiköhän meidän molempien Satu alkaa juomaan kotioloissa enemmän, jos tulisi sitten käytyä Tallinnassa useammin, kun saisi samalla juomatäydennyksen?? ;) :D

   Poista
 5. Tallinna on kiva kaupunki. Pitäisi käydä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Minä käyn varmasti ensi kesänäkin ja en todellakaan lauantaina.

   Poista
 6. Hehe, mä istun juuri laivassa matkalla Tallinnaan :) juhlitaan miehen kanssa vuosipäivää ja mennään illalla katsomaan Queenia ja Adam Lambertia.

  Me ei oltu käyty koskaan aiemmin yhdessä Tallinnassa mutta tämä on nyt toka yhteinen reissu sinne parin kuukauden sisään. Tehtiin perhereissu tuossa pari kk sitten mutta keli oli silloin tosi kehno. Pyörittiin Kalamajassa silloin ja ajateltiin suunnata sinne tälläkin kertaa, josko keli tosiaan olisi vähän parempi.... Ihania toreja ja kauppahalleja. Ja tosi kaunis kaupunginosa.
  Tuo kirjakauppa täytyy käydä tsekkaamassa!

  Mun virolainen kaveri suositteli Saaremaata, jos haluaa tehdä vähän pidemmän reissun Viroon. Ei ole kuulemma ihan niin turistirysä kuin esim Pärnu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa reissua teille! Luin eilen Hesarista Queenin ja Adamin arvostelun ja sitä kehuttiin kovasti. Teille tulee huippuilta! Minunkin pitäisi muistaa, että Tallinna on myös kelpo vaihtoehto konserttireissulle.

   Minä olen haaveillut Saaremaasta, vaikka se on lähellä ja sinne olisi helppo mennä, on se edelleen haavelistalla. Pärnun turistirysän aiomme yhden yön yöpymisellä katsastaa tänä kesänä. Viimeksi kun kävin siellä, niin se oli osa Neuvostoliittoa :D

   Poista
 7. Meillä on tälle kesälle suunnitteilla Viron reissu, Tallinnassa ja Haapsalussa olisi tarkoitus käydä. Tallinnassa ollaan käyty tosi monena kesänä ja se on myös kiva perhekohde. Täytyy painaa mieleen nuo muistikirjat, tuollainen olisi kiva saada itselle.

  Aurinkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pojat eivät ole ikinä käyneet Tallinnassa, vaikka Lennusadam on vierailtavien museoiden listan kärkipäässä. Täytyy yrittää korjata vahinko :)

   Poista
 8. Tallinnassa TODELLAKIN pitäisi käydä useammin, mulla on varmaan jo 2 vuotta (!! noloa) viime kerrasta. EHkäpä kesäkuussa?

  UPEAT kuvat.

  Missä suomalainen on "vapaalla", siellä känniläiset. Aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Minullakin oli edellisestä Tallinnan reissusta yli kaksi vuotta ja senkin teimme talvella. Silloin ei ollut örveltäjistä haittaa :)

   Olen onnistunut olemaan näkemättä suomalaista alkoholin käyttöä pitkään, se ei tule normaalikuvioissani vastaan, joten tuo Tallinna on sen suhteen raju kokemus :(

   Poista
 9. Meillä on edellisestä Tallinnan matkasta jo useampi vuosi aikaa, ja olemmekin ajatelleet heinäkuussa mennä käymään, ainakin päiväseltään. Juurikin nuo kännituristit jotenkin himmaavat aina tuota matkustusintoa, etenkin kun on lapsi mukana. V-sanaa viljellään nykyään ihan turhan paljon eli ihan saa kukkahattutädit todellakin paheksua huonoa käytöstä.

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on ihan kamalaa kuunnella, kun aikuiset miehet hokevat joka välissä v:tä. Saattaa minultakin lipsahtaa kaikenlaista kirosanaa, mutta tuo tauton hokeminen nostaa ainakin minun vereenpaineeni. Kukkahattutädin tekisi mieli pyytää noita tyyppejä siistimään kielenkäyttönsä...

   Kiitos samoin - mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 10. Ihan aiheesta pahastut. Minäkin vedin viime kesänä herneen nokkaan Tallinnassa, kun niin monet turistit olivat "sitä lajia". Muutenhan vanha kaupunki on oikein viihtyisä ja sinne tekisi mieli melkein joka kesä käymään.
  Kivat muistikirjat. Heti tuli mieleen pari ystävää, joille tuollainen olisi sopiva pikku lahja. Pitää muistaa kauppa, jos Tallinnaan taas päädyn kukkahatussani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa ei ainakaan päässyt syyttämään, että huonosti käyttäytyvä porukka olisi nuoria aikuisia. Näyttää sujuvan örvellys ihan kaiken ikäisiltä :( Tallinna ja risteileminen olisi mukavampaa, jos matkailijoilla juominen pysyisi enemmän kohtuudessa.

   Poista
 11. Justiinsa samat fiilarit ja se, että monet suomalaiset menevät jopa ylimielisinä Viron puolelle elvistelemään. Jos katsoo Tallinnaa ja miten nopeasti on kehittynyt itsenäistymisen myötä ja miten itse asiassa on jo kansaivälisemmän oloinen, kuin Helsinki. Toki ovat ottaneet paljon varmasti mallia meiltä ja muilta pohjoismailta ja toki tyhjältä pöydältä on kenties helpompaa olla täydellisesti ajan hermolla, mutta kuitenkin. Juu meno on onneksi rauhoittunut kymmenessä vuodessa, välillä on saanut todella hävetä olla suomalainen. <3 Kivaa, että meilläkin Tallinna, Riika, Jurmala tietenkin ja Tukholma reissu tulossa, kyseissä maissa on aina ilo käydä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinna on tosiaan harpponut kehityksessä isoin loikin. Hyvä niin.

   Saisi vielä jatkua Tallinnan menon siistiytyminen. Meillä on myös edessä Riika ja Jurmala ja Liettuan Nida. Tallinnan ajattelin sivuuttaa ja käydä siellä joskus ihan erikseen lasten kanssa. Meidän pojat eivät ole ikinä käyneet Tallinnassa eikä koko Virossa.

   Poista
 12. Kaunis kaupunki. Paljon olisi nähtävää ja koettavaa siellä. Onneksi kuvistakin voi fiilistellä vähän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinna on varsin söpö ja hyvin erilainen kuin suomalaiset kaupungit.

   Poista
 13. Kivoja kuvia. Välillä saa kyllä hävetä silmät päästä, jos törmää humalaiseen porukkaan jossain. Huhhuh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Minua ärsyttää tuollaiset mökäporukat paljon. Sen kerran, kun pääsen kaverin kanssa syömään hyvin ja nauttimaan elämästä, en haluaisi kuunnella kenenkään hokevan v-sanaa vieressäni tauotta ja kertova kännitoilailuistaan :(

   Poista