7. kesäkuuta 2012

Maitohappoviikot ja lomasuunnittelua

Kyllä huomaa, että käynnissä on taas puolivuosittaiset maitohappoviikot. Yleensä joululomaa edeltävät maitohappoviikot on pahemmat, nyt on nämä kesälomaa edeltävät ylittää joulun. Töissä on ruuhkaa, koska kaikki haluavat selvittää pöytänsä ennen lomaa: "Puolen vuoden rästit pois". Viimetingan kuningattarena syyllistyn tuohon samaan - aina entistä näyttävämmin suorituksin mm. matkalaskuja ...kröhöm... viime vuodelta.

Asiakkaiden mielestä on näppärää laittaa tarjouspyynnöt vetämään ennen kesälomia ja palata sitten levänneenä vertailemaan niitä. Pari sellaista maitohappoviikoille ja nopeimmatkin ravurit alkavat hyytyä - puhumattakaan tällaisesta vanhasta kehäraakista, joka on hyytynyt takakaarteeseen jo pelkästään siviilielämän synttäri- ja kevätjuhlakurimuksella. Soppaan kun nakkaa sitkeän flunssan kurkkukipuineen, niin jopa kehäraakkia itseäänkin hirvittää, että pääseekö maaliin lainkaan.
Olen miettinyt uutta toimintamallia. En anna rästien kertyä ja ennakoin. Hyvin nopeasti aloin etsiä helpompaa ratkaisua, nimittäin uutta lomailustrategiaa. Jos alkaisin jäämään lomalle totuttua aikaa myöhemmin (olen siis niitä onnekkaita, jotka voivat valita lomansa ajankohdan melkein joka vuosi). Toisiko lisäviikko tai kaksi apua lomalle valmistautumispaineeseen? Vai vitkuttaisinko vaan hommien aloittamista? Toimisiko yksi viikko heti kesäkuun alusta ja sitten 3 viikkoa heinä-elokuun vaihteeseen? Jos tuon yhden viikon voisi viettää etelän hiekkarannalla, niin uskoisin sen olevan unelmaratkaisu.


Tilanne ei ole vielä katastrofaalinen. Uskon selviäväni lomalle heinäkuun alussa suht kunniallisesti. Näyttää siltä, että jotain rästiä jäänee, mutta tuskin sellaista, että kenellekään tulee oikeasti paha mieli. Mikäpä tämän sepustuksen pohjimmiltaan kirvoitti? Se, että meillä on miehen kanssa ensimmäistä kertaa yli 6 vuoteen useampi päivä lomaa lapsista. Kauan odotettu!


Tarkoituksena oli lähteä ulkomaanreissuun kahdestaan. Syödä hyvin ja nautiskella luontonähtävyyksistä. Minä rakastan lomamatkoja ja niiden suunnittelua. Olen niin maitohapoilla, että en vaan jaksa järjestää lomamatkaa enkä kestä ajatusta pakkaamisesta. Enkä oikeastaan mistään aktiivisesta tekemisestä aikataulun mukaan.

Meidän lomasuunnitelmana on tällä hetkellä maata kotona ja katsoa telkkaa. Siis tällä lomalla, jota olen yli 6 vuotta odottanut. Lähes kaikki, joille olen kertonut lomasuunnitelmastamme, pitävät sitä jonkinasteisena haaskauksena. Keskustelu jatkuu tyylii  "Loma menee kuin huomaamatta ohitse noin..." "Pitäisihän siihen parisuhteeseen vähän enemmän panostaa..." "Lomasta kotisohvalla ei jää mitään muisteltavaa..."

Totta tuokin puoli. Mutta aina ei jaksa.

Toki kesäinen pääkaupunkiseutu tarjoaa vaikka mitä mahdollisuuksia. En silti olisi yllättynyt, vaikka  lyhyt kuvaus lomasta jälkikäteen olisi: "rillattiin mulle kämpinkiä ja miehelle kapanossia, katottiin telkkaa, luettiin kirjoja ja kiroiltiin hyttysten määrää".

Jos ei voi downshiftata elämäänsä, niin lomansa (tai ainakin osan) voi ;)
Kuvat Tunisiasta Sidi Bousaidista.

6 kommenttia:

 1. Parina viime kesänä rahaa on ollut niin vähän, että olemme viettäneet koko loman kotosalla. Käymme rannalla, kirjastossa, puistoissa ja ilmaisissa tai edullisissa tapahtumissa. Linnanmäellä käynti on kesän ainoa isompi meno. Tänä kesänä rahaa on enemmän, mutta suunnitelmat samat eli leppoisaa yhdessäoloa kotona. Meistä se on ihanan rentoa.

  VastaaPoista
 2. Pöh, kyllä se on joskus loma hyvä viettää ihan vaan siinä kotisohvallakin (olkoonki ensimmäinen kuuteen vuoteen). Pääasiahan vissiin on rentoua ja seurakin taitaa olla parasta mahdollista, niin sillonhan se on ihan sama missä rentoutuu. Luultavastihan te ette jaksa koko viikkoo siinä sohvalla maata vaan keksitte jotain kivaa pientä siinä kotiympyröissä ja lähempänä :)

  VastaaPoista
 3. AnonyymI: Me vietämme ison osan lomasta kotona, vaikka meillä olisi mahdollisuus käyttää mökkiä. Lasten kanssa on helppo lomailla kotona, on kaikki omat tavarat ja lelut. Ehkä suurin syy kotilomailuun on lasten matkapahoinvointi autossa. Jokaisella on ollut se pienenä ja se vielä vaivaa kuopusta. Oksentelevien ja tappelevien lasten kanssa autoilu ei vaan sovi mun hermoille.

  Sanna-Mari: Kuten anonyymille jo kommentoinkin, niin kotilomailu on tuttu juttu meille lasten kanssa. Miehen kanssa kahdestaan lomaillessa olemme yleensä matkustelleet tai tehneet jotain muuta tavallisesta arkiympyröistämme poikkeavaa.

  Hyvä seura ja rentoutuminen tosiaan onnistuu melkein missä vaan. Meillä kotona olokaan ei haittaa, koska me osataan ummistaa silmät täysin ympärillä olevilta tekemättömiltä töiltä :)

  Siis kotiympyröissä ja lähempänä ;)

  VastaaPoista
 4. Meillä oli viime kesänä miehen kanssa eka yhteinen viikonloppu kahteen vuoteen. En mäkään jaksanut tehdä oikein yhtään mitään. Lapset jäi mummin hoiviin kotiin, joten ei voitu omalla sohvalla makaa. No eka ilta mentiin kavereille grillaamaan tohon muutaman kilsan päähän. Tokana päivänä melkein mentiin etnofestareille, mutta päädyttiinkin 1,5km päähän miehen äidin saunarakennukseen. Hurjan jännä viikonloppu ;)

  VastaaPoista
 5. Vera: Kivaltahan tuo teidän viikonloppu kuulosti ja siinä oli tekemistäkin :)

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa hyviltä suunnitelmilta :)

  VastaaPoista