14. lokakuuta 2018

Maailman kilteintä koiraa ei enää ole

Olen blogiini kirjoittanut, että appivanhempien koira Xantippa eli Tippa eli Tipsu on ollut viimeisen vuoden aikana hyvin paljon meillä, johtuen appivanhempieni heikentyneestä terveydestä ja anopin muutosta hoivakotiin.

Tippa on ollut olennainen osa poikiemme elämää. Muistan, kuinka koira tuli anopilleni, kun minä olin hyvin tuhdisti raskaana. Koiranpentu makoili pullean vauvamahani päällä ja esikoinen potkutteli mahan sisäpuolella. Pojat ovat kaivanneet Tippaa ja halunneet hänet omaksi koirakseen. Tänä vuonna voisi sanoa haaveen toteutuneen.

Tippa oli maailman ihmisyställisin koira. Hän heittäytyi toiveikkaana kenen tahansa tuntemattomankin jalkoihin kerjäämään rapsutuksia. Pienempänä Tipalta saattoi tulla ilopisut, kun saavuimme maalaismummolaan. Pienenkin poissaolon jälkeen Tippa oli kohtaamisesta niin riemuissaan. Tippa on ollut hyvin pitkämielinen ja kärsivällinen poikien kanssa ja jos hän sai liian kovakouraista kohtelua, Tippa pakeni sohvan alle piiloon. Tippa on ollut uskollinen tekemään etätöitä kotona kanssani. Hän on kannustanut minua makaamalla jalkaterieni päällä. Tippa haluaa olla perheyhteydessä ja on osoittanut sitä nukkumalla sänkymme alla.

Tippa täytti kesällä 14 vuotta. Kaikenlaista sairautta ehti jo tuohon ikään kertyä, mutta Tippa on ollut pitkään todella reipas.  Tällä viikolla Tipan kunto alkoi huonontua ja veimme Tipan eläinlääkäriin. Vasta siellä tajusimme, että eläinlääkärillekin häntää heiluttavan ystävämme tilanne oli muuttunut pahaksi. Valitettavasti hoitoyritykset eivät tuottaneet toivottua tulosta ja Tipan oli aika lähteä.

Tervehdysasento - sekä omalle väelle että vieraille

Ilman lupaa valkoisella sohvalla

Tipsu oli myös autoilunaisia

Tipsu suhtautui vesiturvallisuuteen hyvin vakavasti. Aina oli valvoja paikalla.
Myöskään vieraita ei jätetty valvomatta, kuvassa työkaverini Sirpa meloo maalaismummolassa.

Lapset tykkäsivät välillä nukkua Tipan kanssa alakerrassa. Tällä kertaa Tippa valtasi koko patjan.


Hyvästi uskollinen ystävämme.

Keskimmäinen totesi, että hänen lapsuutensa taisi päättyä nyt. Ei ole enää Tippaa ja appi on ilmeisesti löytänyt ostajan Virtojen kesämökille, joten kohta ei ole sitäkään. Lapsuuden kesien parhaat jutut ovat nyt päättyneet. Tulee uusia muistoja, uusi kivoja paikkoja, mutta kyllä molemmat säilyvät sydämissämme. Etenkin Tipsu.

20 kommenttia:

  1. Tais sai hiiret pesuvettä - niin kauniisti kirjoitit Tipsun elämästä ❤
    Uskon, että siellä sateenkaaren tuolla puolen, missä se sitten onkaan, on kaikki ystäviä keskenään, ja vastikään sinne lähtenyt Tyttö -kissa auttaa Tipsua kotiutumaan.
    Ja keskimmäiselle terveisiä: älä kasva liian aikuiseksi, vaan pidä aina pieni pala lapsuutta ja lapsellisuutta taskussasi.
    Talvella laske mäkeä ja tee lumienkeleitä, kesällä hyppää pommilla laiturilta järveen, heittäydy nurmikolle selällesi katselemaan pilviä - miltä ne näyttävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikistä luopuminen on kova paikka ja tämä tuli niin yllättäen vastaan. Lapsille se on vielä kovempi paikka, vaikka vuolaiten kyynelehtinyt perheenjäsen taidankin tällä kertaa olla minä.

      Erinomaiset ohjeet keskimmäiselle. Toivon, että hän säilyttäisi juurikin tuollaisen lapsenmielisyyden ripauksen myös aikuisena.

      Poista
  2. voi :(

    nuo on kovia luopumisen ja kasvamisen paikkoja. (meidän laumasta lähti yksi kissa perjantaina kissataivaaseen)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikistä luopuminen on raskasta sekä aikuisille että lapsille. Surua on ollut teilläkin :(

      Poista
  3. Hän on ollut suuri persoona. <3 Näitä on niin surullista lukea, miksi eläinten pitää elää niin vähän aikaa. Meidän Osku-kissakin oli vasta pentu ja nyt on vanha papparainen.

    Sydämellistä uutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tippa oli varsinainen perhekoira ja kaikkien ihmisten ystävä. Koiran ja kissankin elinajan odote on jotenkin hankala. Ne elävät niin pitkään, että vuosien syvä kiintymys ehtii kasvamaan lemmikin ja omistajan välille, mutta sitten kuitenkin niin vähän aikaa, että luopumisen tuska ja suru tulevat liian nopeasti vastaan.

      Mukavia päiviä Osku-papparaiselle! Ja sinulle tietysti myös!

      Poista
  4. Voi Tipsua. :-( Lepää rauhassa, suloinen koiruus. Ikävä on teillä varmasti kova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ikävä Tippaa, tuntuu niin oudolta, kun ei enää kuulu kynsien rapinaa. Toisaalta meillä on tosi hyvät muistot Tipasta. Tipsu oli luonteeltaan todella hieno koira.

      Poista
  5. Voi Tipsua... Kurjaa, että häntä ei enää ole. Lapsuuden muistojen ja tärkeiden juttujen menettäminen kyllä kirpaisee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikistä luopuminen on surullista, lapsille se voi olla usein ensimmäinen konkreettinen kokemus elämän rajallisuudesta. Kyllä se hetkellisesti vaikuttaa lapsen ajatusmaailmaan. Ikävä on meillä aikuisillakin Tippaa.

      Poista
  6. Vaikka luopuminen rakkaasta koiraystävästä on raskasta, on rakkautta myös antaa toisen mennä. Ihanat viimeiset ajat Tippa varmasti viettänyt teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tipalla oli kiva olla meidän kanssa, koska ihmisrakastaja-perhekoiralla oli iso lauma ympärillä ja paljon rapsuttajia. Poikien kaveritkin tykkäsivät rapsutella Tippaa, jopa se koiria pelkäävä poikakin oppi rapsuttelemaan Tipsua. Vaikeaa oli, kun lähtö tuli niin yllättäen eteen, emme osanneet varautua pahimpaan.

      Poista
  7. Lemmikistä luopuminen on aina vaikeaa vaikka tietää että toisen aika on täyttynyt, ihanat muistot teillä karvakorvasta <3 Osanottoni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tippa oli jo vanha koira, mutta silti lähtö tuli yllättäen. Emme osanneet lainkaan varautua siihen. Meillä jäi ihanat muistot Tipasta, hän oli niin ystävällinen ja lempeä luonteinen.

      Poista
  8. Voi Tippaa ja tätä tekstiä! Itkuhan se tuli täälläkin. Lemmikistä luopuminen on aina niin surullista ja sitten pitää vielä kestää se lasten suru siihen päälle. Halaukset teille kaikille! Haikeaa on myös tuo lapsuuden päättyminen, jospa se vielä vähän kuitenkin jatkuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikistä luopuminen on surullista :( mutta kyllä ne tuovat niin paljon iloa elämään.

      Nopeasti se lapsuus tuntuu tässä ajassa loppuvan. Osalla alkaa esiteineily jo ala-asteen lopussa ja sitten se elämä vasta rajoittuneeksi muuttuukin, kun melkein kaikki noloa tai vähintään pelätä, että onko tämä nyt noloa. Saisi lapsuus jatkua pidempäänkin.

      Poista
  9. Oi suru! Mulle tuli kyynel silmään tuosta "mun lapsuus loppui"-lauseesta. Sydäntä särkee.
    Haleja teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos virtuaalihaleista. Onhan se tuollaiselle alakoululaiselle kova paikka, kun lapsuuden tärkeistä asioista pitää luopua. Toisaalta on noilla lapsilla vielä elämässä kaikkea muutakin ilon aihetta, mutta koira oli tärkeä. Etenkin kun pojat saivat vihdoin hänet melkein kokonaan omakseen.

      Poista