19. heinäkuuta 2021

Saariselkä

Viikon pohjoisen reissullamme lensimme ystäväni Sirpan kanssa Ivaloon, josta otimme vuokra-auton allemme ja lähdimme ajelemaan kohti Saariselkää. Samanlaiseen lento+vuokra-auto ratkaisuun päädyimme viime kesänä kun ajoimme Käsivarren Lapin kautta Lofooteille.

Lappi näytti upealta lentokoneesta katsottuna

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Tankavaarassa sijaitseva Kultamuseo. Se oli ihan sympaattinen kohde. Tosin 12€ sisäänpääsymaksu mennee ylihinnoittelun puolelle. Toisaalta mielelläni tuin museota yhden aikuisen lipun hinnan, perheen kanssa 50€ olisi tuntunut liioittelulta. Kultamuseoon pääsee Museokortilla.

Museo esittelee kullankaivuun ja ennenkaikkea huuhdonnan historiaa Suomessa. Lisämaksusta on ilmeisesti mahdollisuus tiettyinä kellonaikona osallistua kullanhuuhdontaan. Sen verran sivistyin, että nyt tiedän, että Suomessakin on koettu useampia kultaryntäyksiä. Ensimmäiset 1800-luvulla ja vilkkain 1950-luvun paikkeilla. Suomessa on ollut aivan näihin päiviin saakka ihmisiä, joiden elinkeino on kullanhuuhdonta. 1980-luvulla kullanhuuhdonta oli suosittu harrastus ja myös kilpailulaji. Ilmeisesti koneellinen kullanhuuhdonta on tulossa elinkaarensa päähän, koska vilkkaimmalla kullan etsintä alueella Lemmenjoella siirtymäajan, joka umpetui viime kesänä, jälkeen koneellinen kullanhuuhdonta ei ole enää sallittua. Sen lopettamista on perusteltu luonnonsuojelulla. Lapiolla ja vaskoolilla ei elantoa saa kasaan. Sinänsä tuntuu oudolta, että joku on näihin päiviin asti elänyt kullanhuuhdonnalla.


Kullanhuuhdontaränni


Söimme Tankavaarassa ja jatkoimme matkaa kohti Saariselkää. Eniten himotti päästä uimaan ja Sirpa yritti googlailla meille sopivaa uimapaikkaa. Sirpan ensimmäisen ehdotusten kanssa samaan aikaan tieltä näkyi joelle, jonka rannalla oli laituri ja kyseessä oli selvästikin joku hotelli. Kaarsimme pihaan ja totesimme tulleemme kuuluisaan Kakslauttasen Arctic centeriin, joka tarjoaa lasi-iglumajoitusta. Sirpa meni sisään vastaanottooon tiedustelemaan, että onko hotellilla mahdollisesti laituri joella ja olisiko sitä mahdollista käyttää. Ulkomaalainen työntekijä oli ollut hetken hämmentynyt, mutta lupasi että saamme uida laiturilta vapaasti. Kiitos Kakslauttaselle! Kyllä raikasti ja piristi oloa.

Revontulibongaus Kakslauttasessa on ollut minun haavelistallani pitkään. Hinnat on suunnattu ulkomaisille turisteille, joille kaamos ja lumi ovat kerran elämässä kokemus. Mutta ehkä vielä joku päivä pääsen johonkin igluun ja toivottavasti silloin myös ilmestyvät revontuletkin.

Joen tosiselta puolelta melkein erottuu Kakslauttasen lasi-iglut

Vesi Kakslauttasen joessa oli siinä 15-asteen paikkeilla


Kakslauttaselta jatkoimme Kiilopäälle, jonka parkkipaikka oli aivan täynnä autoja. Kello alkoi olla 18 ja lämpöä oli edelleen +30. Kiilopäällä reippailu jäi minimiin. Hieman kävimme ihailemassa luontoa ja kauhistelemassa paarmojen määrää.



Muutama kämmekkä kukki vielä suon reunalla. Epäilen tätä punakämmekäksi.

Kävimme vielä katselemassa maisemia Kaunispään huipulla, jossa on myös kiva kahvila ja sen eteen voi ajaa autolla. Maisemat sieltä olivat hyvin vaaramaiset ja muistuttivat meitä enemmän vaikka Vuokatin seutua kuin Tunturi-Lappia.

Kaunispään huipulla

Saariselällä porot olivat liikkeellä ja nekin olivat kuumissaan. Yksi poro oli vilvoittelemassa mökin oven edessä, kun siihen ei paistanut. Kuuma yö oli meilläkin. Minä sain unta vasta, kun kastelelin käsipyyhkeen jääkylmällä vedellä ja laitoin sen päälleni. Samaa tekniikkaa jouduin soveltamaan kaikissa muissa paitsi viimeisessä majapaikassamme.


Reissun paras jälkkäri: lakkapannacotta ja takana Hilla lonkero
 
Minusta Saariselkä on hyvä kesäkohde. Ulkoilureittejä on pilvin pimein, on vuokrapyöriä joka lähtöön ja palvelut pyörivät. Kesämajoitushinnat ovat maltilliset. Matkailijoita on sen verran vähän, että tuntureilla ja reiteillä tuskin on ruuhkaa. Minuun suuremman vaikutuksen tekivät Inari ja Utsjoki, joten kesämatkalle en lähtisi pelkästään Saariselälle. Kirjoittelen seuraavaksi Inarista ja Utsjoesta, jotka tekivät vaikutuksen ja veivät sydämeni. 

Minä aloitin seuraavan lomapätkäni, joka on ensimmäistä pidempi. En tiedä, että miten tässä kävi taas näin, mutta lomaohjelmaa on kertynyt jo vähän liikaakiin. Olen harkinnut soittavani pomolle, että voisinko olla päivän tai kaksi lomalla pidemään, jotta saisin pari päivää aikaa pyhitettyä erikoisosaamiselleni eli laiskana makaamiselle.

Kivaa alkanutta viikkoa!



12 kommenttia:

  1. Voi että! Pääsispä Lappiin!

    Mä tykkäsin kanssa Saariselästä, mutta harmillisesti oli ihan kaameat ilmat, kun olin Saariselällä. Mikähän siinä onkin, että mun Lapin-matkoilla on aina kaamea ilma (yksi kesä oli +3, ja sain jännittää, tuleeko lunta), mutta sulla näyttää olevan ilmat aina priimaa. :-D Paitsi että 30 astetta on kyllä jo liian kuuma, varsinkin jos yhdistää liikunnalliset harrasteet + hyttyset/paarmat/mitä näitä nyt on.

    Mukavaa loman jatkoa! Toivottavasti ehdit myös makoilemaan hetken. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä on hyviä ilmoija riittänyt Lapissakin. Jopa tosiaan liiankin hyviä :D Meitä ei ihan hirveästi harmittanut, kun kävelyt jäivät tekemättä. Uitiin sitten senkin edestä, ainakin kahdesti päivässä ja yleensä vielä kahdessa eri paikassakin.

      Minulla kävi viime vuonnakin hyvä tuuri säiden kanssa. En tiedä uskaltaako tässä enää matkustaa kesällä Lappiin, ettei vaan tule säiden ja muiden juttujen kanssa pettymystä ;)

      On kyllä raskasta tämä lomailu :D Viikon olen vetänyt tiukalla aikataululla, joka päivä ohjelmaa. Suurimmaksi osaksi huvittelunumeroita, mutta alkaahan se käydä kohta työstä sekin ;)

      Poista
  2. Upeita lomakuvia <3 Saariselkä on mahtava paikka - paljon nähtävää ja koettavaa. Teimme tuolta kesällä Saariselkä-Kirkkoniemi-Pykeija -roadtripin. Tuo lakkapannacotta on varmasti unelmaisen ihana jälkkäri <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän alkuperäiseen matkasuunnitelmaan kuului myös Pykeija. Olisimme menneet siellä kunigasravustusretkelle. Olin jo luvannut, että osallistun tuon vitsauksesi muuttuneet kuningasravun hävittämiseen syömällä sitä hirvittävän määrän. Harmillisesti se jäi meiltä nyt väliin. Mutta haave listalla on edelleen Pykeija tai sitten Kirkkoniemi.

      Poista
  3. Hieno on Lapin luonto, tuolla kyllä sielu niin sanotusti lepää :) Ihana tuollainen lomailumuoto <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapissa on kyllä niin kaunista ja siellä todella sekä silmä että sielu lepäävät.

      Minulla ei ole mitään muuta positiivista sanottavaa korona-ajasta (se on ollut aika raskasta), mutta sinä aikana löysin kesäisen Lapin taian. Nyt uskon, että tulen palaamaan pohjoiseen tulevaisuudessakin, vaikka pääsisikin ulkomaille.

      Poista
  4. Ai miten kuulostaa hienolta. Kyllähän tuossa reissussanne on ollut paljon huikeita juttuja. Mulle riittää jo porojen näkeminen saatuja tuo kullan oiveikas huuhdonta...en kyllä itse ehkä edes tunnistaisi oikeita asioita. Kokemuksen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lappi kyllä tarjosi kauneutta ja elämyksiä roppakaupalla. Oli kyllä onnea taas säiden kanssa ja kannatti lähteä. Lapin hulluushan tässä alkaa vaivaamaan kohta hyvin pahasti. Laskeskelin, että 12kk sisään olin ollut 4 viikkoa pohjoisessa. Jännittävää nähdä, että miten usein palaan Lappiin sen jälkeen kun matkailu joskus ihan oikeasti aukeaa ja sairastumisriskit ja kaikenmaailman karanteenit poistuvat. Tällä hetkellä uskon, että haluan pohjoiseen kuitenkin.

      Poista
    2. Voi mahdoton...nyt vasta huomasin, miten puhelin on taas halunnut vääntää sanojani. Aina pitäisi lukea perästä, ehtikö puhelin taas taikoa omiaan 😮 Joskus se muuttaa niin paljon, että teksti voi jopa kauhistuttaa...uuh.

      Poista
    3. Ihmisaivot kyllä korjaa tehokkaasti puhelimen virheitä :D

      Poista
  5. Voi tuota porokuvaa ! ;D
    Tuo jälkkärikin kelpaisi. Poro ei siis kelpaisi, mutta kuva oli kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porolla meinasi iskeä pieni paniikki, kun lähestyin sitä ja se oli tuolla lailla motitettuna. Sitten näytti, että paniikki vaihtuukin kohta kiukkuun ja meikäläinenkin tajusi pakittaa :D Oli sillä ressukalla varmaan kuuma.

      Syötiin monta erinomaista ruokaa Lapissa. Moni ison kaupungin hyvä ravintola jää Lapin eväille kakkoseksi.

      Poista