17. helmikuuta 2015

Ruokayllätys

Välillä tulee vastaan aivan käsittämättömiä raaka-aineyhdistelmiä. Kuten lämmin jugurtti-pinaatti-yrtti-riisikeitto. Joku on ollut aika ennakkoluuloton yhdistelijä kyseistä ruokaa kehitellessään :D

Dovga

Bakussa toimistohotellin vaatimattomassa lounasruokalassa oli joka päivä lounaan lisukkeena kyseistä keittoa nimeltään dovga (tai dovgha). Tajusin heti kiertää sen kauempaa, sekä ulkonäkö että tuoksu eivät houkutelleet.

Puolalainen matkaseurani puolestaan innostui kovasti dovgasta, jolloin minäkin oli pakotettu kohteliaisuudesta maistamaan. Puolalainen totesi, että hänelle ei ikinä ole tullut mieleen, että jugurtti-pinaattikeittoa voisi tarjota kuumana (no hei kenelle olisi??). Lapsuudessa hänen äitinsä teki vastaavaa kylmänä. Hänen mielestään keitto toimii yhtä hyvin kuumana ja kylmänä.

Oikeastaan olen samaa mieltä hänen kanssaan. Minun helppo uskoa, että keitto on aivan yhtä pahaa kylmänä kuin kuumana. Lusikoin suurimman osan keitosta kohteliaasti. Sitä pystyi syömään, mutta se maistui aivan käsittämättömän oudolta. Keitto on azerbaijanilainen perinneherkku. Sen valmistaminen ei ilmeisesti käy aivan käden käänteessä, koska keittoa pitää alkuvaiheessa hämmentää jatkuvasti, (yli 30min) jotta siitä ei tule klimppistä.

Mikäli aloit tuntea suurta vetoa jugurtti-pinaatti-riisi-yrttikeittoon, niin tässä pari reseptilinkkiä:
azerbaijanilainen versio
persialainen versio

***

Ruokayllätyksen lisäksi vielä muutama kuva azerbaijanilaisesta ruuasta. Ensin lounasruokalan tarjoomuksista:

Kanaa kahdella tavalla

Herkullinen kanatortilla ja rutikuivaksi paistettu kalapala

Yhtenä iltana söimme Bakun vanhan kaupungin (turisti)ravintolassa azerbaijanilaisen illallisen. Puitteet olivat erikoiset. Ravintola oli vanhassa, matalassa kivirakennuksessa.


Ravintolassa oli teesali ja sitten erillisiä "kabinetteja" illastamiseen. Tuli rätisi takassa kutsuvasti.



Pienen ehkäpä tarkoituksellisen väärinkäsityksen seurauksena olimme tilanneet melkein kaikki listalta löytyneet alkupalat. Tällöin puolalainen partnerin edustaja muisti kaverinsa vitsailleen, että vain azerit onnistuvat myymään appelsiineja kibbutsille :) Noh, päätimme olla kinaamatta asiasta ja maistella paljon kaikenlaista kasviksista keitettyyn kieleen, jonka kohdalla puolalainen huokaili, että melkein yhtä hyvää kuin äidin tekemä. Kiva ilta ja hyvää ruokaa.

Juustoja, paikallinen versio viininlehtikääryleistä (nam!), pikkelöityjä kasviksia, 
salaattia ja lihavalikoima, jossa etualalla isot palaset kieltä.

Pääruoka

Sitten vielä kuriositeettina kuva aamupalalta sianlihattomista tuotteista

Kuvassa on kanabratwurst ja kahta eri nautasalamia. Erinomaisia kaikki, etenkin bratwurst :)

Maan hygieniataso on hyvä, joten Bakussa voi huoletta maistella erinomaisia kakkuja ja jäätelöä.

Marmorisuklaamoussekakku. Taivaallista :)

En voi enää juoda juuri mitään tuoremehuja ja olen tottunut siihen, että aamuni alkaa vedellä tai maidolla. Mehuja on välillä ikävä. Hämmästyksekseni löysin Bakusta minulle sopivan tuoremehun: kirsikkamehu.


Azerbaijanilaisesta ruuasta jäi positiivinen kuva. En matkustaisi inne kulinaristimatkalle, mutta ruokailu ei ole ongelma. Niin ja toki suosittelen maistamaan dovgaa ;)

8 kommenttia:

  1. Yyh, no ei hokuttelisi minuakaan tuo jogurttikeitto. Lämmin jogurtti kuulostaa...noh, hieman liian eksoottiselta. :-) Muuten ruoat näyttävät kyllä houkuttelevilta, paitsi tuo kieli. Olen kieltä joskus pakon edessä (kokkikoulussa) maistanut, ja jotenkin inhottaa syödä sellaista, joka on ollut jo jonkun toisen suussa. ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jugurttikeitto ei ollut minun makuuni, etenkään lämpimänä. Muuten ruuat olivat hyviä. Itselleni kieli ei tuota vaikeuksia ja jopa pidän siitä. Oman mummoni herkkua oli erilaiset kielileikkeet ja aladoobi, jossa oli kieltä. Melkein iski minullekin nostalgiset fiilikset ;)

      Poista
  2. Kyllä asia on niin, että kaikenlainen jogurtti pitää tarjoilla kylmänä. Olisin kuitenkin voinut maistaa, vaikka uskon luonnehdintaasi mausta ja hajusta :)

    Oliko tuo suklaakakku sellaista kunnollista, oikein makeaa ja tuhtia? Näyttää ainakin ihanalta. Juuri eräänä päivänä totesin eräälle vierailijalle Koreassa hänen ihastellessaan juusto- ja suklaakakkuja vitriinissä, että jeps, näyttää houkuttelevilta ja maistuu vaahtomuovilta. Musta tuntuu, että olen tullut niin skeptiseksi kaikenlaisten leivonnaisten suhteen Koreassa, etten enää usko minkään maistuvan sellaiselle kunnolliselle, makealle ja paksulle, täyteläiselle kakulle.. Oioi nyt tuli kauhea makeannälkä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en oikein innostu noista jugurttiruuista edes kylmänä, Jugurttina marjojen tai myslin kanssa :) Marinoinnissa se toimii. Tsatsiki menee, mutta ei ole minusta herkkua. Joten en ollut otollista maaperää kyseiselle ruualle.

      Suklaakakku oli erinomaista. Siinä oli sellainen ohuehko tummasuklainen pohja ja sen päällä kahdesta eri mousesta tehtyjä marmorikuvioita. Japanin ajoilta muistan tuon herkkuongelman. Siellä melkein kaikkiin leivonnaisiin oli ujutettu punapaputahnaa, josta en pidä. Onneksi minulla oli ranskalainen leipomo lähellä ja siellä ei raiskattu leivonnaisia punapavuilla :)

      Poista
  3. Anoppini tekee taivaallista turkkilaista jogurttikeittoa, joka maustetaan mintulla.. Nnam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jugurtti kuulunee olennaisena osana turkkilaiseen keittiöön. Minulle turkkilaisen keittiön parasta antia on baklava ja halva.

      Poista
  4. Jogurttia käytän paljon patoihin, kanasta tulee niin pehmeää ja suussa sulavaa jogurttimarinadissa. :) Nam nuo ruuat näyttävät hyvältä, keiton kohdalla olisin kenties tuoksutellut ennen suuhun laittamista. ;)

    Aurinkoista päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin jugurtti sopii hyvin kanan marinointiin. Muuten en sitä käytä "pääruokien" laittamiseen, jälkkäreihin kyllä. Keittoon en sitä laittaisi ;)

      Täällä paistaa ihanasti :) Mukavaa päivää!

      Poista