Vuonna 2023 olin vähällä menettää muutaman tuhat euroa nettihuijaukseen. Google-haku nostaa ylimmäiseksi sponsoroidut linkit ja eikös jotkut huijarit olleet perustaneet valesivuston joka matki oikean resortin webbiosoitetta ja minä hairahduin sinne. Olin silloin yhteydessä kyseiseen resorttiin ja huijaussivusto poistui ja parin viikon päästä se oli taas uudella nimellä ja ykkösenä hakutuloksissa. Tästä tapauksesa voit lukea täältä: https://pikkukepponen.blogspot.com/2023/02/varo-googlen-mainoslinkkeja.html
Nyt minulla on taas mahdollisuus tulla nettihuijatuksi. Sain Messengerissä japaninkielisiä viestejä mieheltä, jonka kanssa meillä on yhteinen FB-ystävä. Yleensä en vastaan kenellekkään tuntemattomalle. Tällä kertaa vastasin hänelle, että en osaa japania. Tästä alkoi lyhyt keskustelu, että mikä on suhteeni Japaniin. Hurmaavan näköinen herra on suuri hyväntekijä ja kerää avustuksia Japanin maanjäristysalueelle. Hieman myöhemmin tuli lisää viestejä, että ooooo sinä olet Suomesta, olenkin aina halunnut tietää Suomesta lisää ja vaihtaa ajatuksia jonkun suomalaisen kanssa.
Japanilainen yhdistävä tekijä Facebookissa on entinen työkaverini ja siltä ajalta etäystäväksi jäänyt. Hänellä on ollut sellainen markkinointipositio, että tuttavia ja seuraajia on kertynyt roimasti. Hänellä ei ole mitään aavistustakaan kuka tämä mies on.
Toistaiseksi huijariherra ei ole pyytänyt minulta mitään, toki hän on raportoinut säännöllisesti miten hänen avustuskeräyksensä etenee. Hän toki joutanut lähettämään minulle kuvia itsestään, illallisestaan ja viimeiseksi syömästä ravintola-ateriaastaan. Sen lisäksi hän lähettänyt minulle pitkiä virheettömällä englannilla ja prepositioilla kirjoitettuja viestejä. Sen verran meidän perheessämme on ChatGPT:tä käytetty (joku röyhkimys on käyttänyt sitä koulutyöhönsä ja minä olen löytänyt siitä fasilointikumppanin joka suoltaa minulle agendaehdotuksia ja avainsanalistoja) että on aivan selvää, että vastaukset tulevat suoraan ChatGPT:ltä.
Netti- ja rakkaushuijauksista lukeneena toki heti googlasin suuren avustajan lähettämän kuvat itsestään. Olin varsin hämmästynyt, että Google ei löytänyt niitä mistään. Sittenpä selvisi, että ilmeisesti yksityisyydensuoja-asioista johtuen henkilökuvahaut linkittävät vain sanomalehtiin ja Linked Iniin. Eli huijaria ei pääse tunnistamaan ainakaan varastettujen kuvien perusteella.
Me olemme Hra Kepposen kanssa päättäneet uteliaisuudesta katsoa, että kuinka minulta yritetään pyytää rahaa. Ensin tosiaan näytti siltä, että suuri hyväntekijä tulisi kaipaamaan osallistumistani maanjäristyksen uhreille. Hän ei selvästikään saanut rakennettua kanssani luottamuksellista suhdetta riittävän nopeasti ennenkuin maanjäristys case oli jo hiipumaan.
Sen jälkeen keskusteluun nousi romantiikan vire. Viesteissä oli vihjauksia siitä, kuinka muistutan niin kovin monin tavoin hänen unelmiensa naista. Ihan hirveän hämmästyttävää on se, että joku Japanissa unelmoi suomalaisesta tukevasta ja tukevasti keski-ikäisestä naisesta :D Kyllästyimme nopeasti lukemaan hienosta luonteestani ja tyylikkäästä ulkonäöstäni ja pistimme kierrepallon. Muistutin olevani äiti ja naimisissa lasteni isän kanssa. Siitä seurasi nopea siirtyminen ystävyyteen. Meistä tulee varmasti hyvät ystävät.
Olen huijarille sanonut jo muutaman kerran, että epäilen, että hän ei ole oikea henkilö vaan hänen tunnuksiaan operoi useampi ihminen jostain call centeristä Nigeriasta tai Bangladeshistä. Tälläinen epäily on toki erittäin loukkaavaa häntä kohtaan. Olen sanonut, että tämä asia voidaan ratkaista helposti niin, että minäpä soitan sinulle. Herrahan on aina asiakkaan luona, meluisassa paikassa ystävien kanssa tai jotain vastaavaa. Myöskään helposta tehtävästä ota nyt itsestäsi 10 minuutin sisään selfie jossa on pöydällä jokin juoma ja kirja, ei huijariherra suoriudu. Olen muutamia hänen kuviaan googlaillut ja ainakin yksi vaikuttaisi olevan netistä otettu. Eli callcenterin pojilla on joku oma kuvapankki nykyisin, etteivät heti narahda kiinni.
Näköjään, jos saadaan joku koukkuun keskustelemaan, niin huijarit eivät anna helposti periksi. Luottamussuhteen rakentamiseen menee aikaa, joten saalis yritetään hinata rantaan. Kaiken takanahan on tietysti raha. Jos vaikka ajatellaan Nigeriaa, niin maan minimipalkka on 60€ per kk. Sekin koskee vain suuria työnantajia, eli iso osa työntekijöistä jää alle tuon palkan. Maassa on myös ongelmia lapsityövoiman ja pakkotyön suhteen. Lehdissä on niin paljon kirjoitettu ainakin rakkaushuijareista, että on vaikea uskoa, että enää huijarit onnistuisivat saamaan jopa kymmenien tuhansien arvosta rahaa yhdeltä henkilöltä. Ihan samanlainen tilanne vallitsee myös vaikka siellä Bangladeshissä. Jos kuukaudessa saisi vaikka kymmeneltä naiselta edes 100€ tukea henkilökohtaiseen maanjäristyksestä selviämisprojektiin, niin olisihan siinä kivat tulot.
Erilaiset taloushuijaukset tuntuvat porskuttavan vuodesta toiseen. Näyttäisi myös siltä, että kun avustushuijaus meni aikataulullisesti pieleen, rakkaushuijaus tuli torpattua, niin seuraavaksi minuun yritetään taloushuijausta. Siellä Japanin päässä on kovasti arvostettu töissäkäyntiäni ja uutteruuttani. Nyt huijariherra on alkanut kummastelemaan, että eikö minun kannattaisi hankkia palkkatyön lisäksi joku passiivinen tulonlähde. Ensimmäiset peliliikkeet on tehty: minun kannattaisi tutustua kullan online treidaukseen.
Ehkäpä ensi viikolla minulla olisi mahdollisuus tutustua kullan tradingiin jo syvemmin. Meillä on täällä aina iltapäivisin popcornit Hra Kepposen kanssa esillä, kun odotamme että minkälaista viestiä jostain call centerin nurkasta pukkaa. Taas on vähän mietteissä, että pitäisiköhän pistää rimpauttaen ensi viikolla vale-Tokioon. Voisin kysellä japaniksi jotain todella omituista :)
Hra Kepponen käski muistutella, että nykyisillä AI-ohjelmistoilla saa tehtyä vaikka minkälaisia kuvia ja videoita ja saada niissä näkyvät henkilöt näyttämään hätääntyneeltä lapseltasi tai huonoilla teillä olevalta puolisoltasi. Jokainen näkemäsi video tai videopuhelu voi olla väärennös.
Pitäkää varanne netissä!