Sivut

28. tammikuuta 2024

Vuoden 2024 nettihuijaustani kypsytellään

Vuonna 2023 olin vähällä menettää muutaman tuhat euroa nettihuijaukseen. Google-haku nostaa ylimmäiseksi sponsoroidut linkit ja eikös jotkut huijarit olleet perustaneet valesivuston joka matki oikean resortin webbiosoitetta ja minä hairahduin sinne. Olin silloin yhteydessä kyseiseen resorttiin ja huijaussivusto poistui ja parin viikon päästä se oli taas uudella nimellä ja ykkösenä hakutuloksissa. Tästä tapauksesa voit lukea täältä: https://pikkukepponen.blogspot.com/2023/02/varo-googlen-mainoslinkkeja.html

Nyt minulla on taas mahdollisuus tulla nettihuijatuksi. Sain Messengerissä japaninkielisiä viestejä mieheltä, jonka kanssa meillä on yhteinen FB-ystävä. Yleensä en vastaan kenellekkään tuntemattomalle. Tällä kertaa vastasin hänelle, että en osaa japania. Tästä alkoi lyhyt keskustelu, että mikä on suhteeni Japaniin. Hurmaavan näköinen herra on suuri hyväntekijä ja kerää avustuksia Japanin maanjäristysalueelle. Hieman myöhemmin tuli lisää viestejä, että ooooo sinä olet Suomesta, olenkin aina halunnut tietää Suomesta lisää ja vaihtaa ajatuksia jonkun suomalaisen kanssa.

Japanilainen yhdistävä tekijä Facebookissa on entinen työkaverini ja siltä ajalta etäystäväksi jäänyt. Hänellä on ollut sellainen markkinointipositio, että tuttavia ja seuraajia on kertynyt roimasti. Hänellä ei ole mitään aavistustakaan kuka tämä mies on. 

Toistaiseksi huijariherra ei ole pyytänyt minulta mitään, toki hän on raportoinut säännöllisesti miten hänen avustuskeräyksensä etenee. Hän toki joutanut lähettämään minulle kuvia itsestään, illallisestaan ja viimeiseksi syömästä ravintola-ateriaastaan. Sen lisäksi hän lähettänyt minulle pitkiä virheettömällä englannilla ja prepositioilla kirjoitettuja viestejä. Sen verran meidän perheessämme on ChatGPT:tä käytetty (joku röyhkimys on käyttänyt sitä koulutyöhönsä ja minä olen löytänyt siitä fasilointikumppanin joka suoltaa minulle agendaehdotuksia ja avainsanalistoja) että on aivan selvää, että vastaukset tulevat suoraan ChatGPT:ltä.

Netti- ja rakkaushuijauksista lukeneena toki heti googlasin suuren avustajan lähettämän kuvat itsestään. Olin varsin hämmästynyt, että Google ei löytänyt niitä mistään. Sittenpä selvisi, että ilmeisesti yksityisyydensuoja-asioista johtuen henkilökuvahaut linkittävät vain sanomalehtiin ja Linked Iniin. Eli huijaria ei pääse tunnistamaan ainakaan varastettujen kuvien perusteella.

Me olemme Hra Kepposen kanssa päättäneet uteliaisuudesta katsoa, että kuinka minulta yritetään pyytää rahaa. Ensin tosiaan näytti siltä, että suuri hyväntekijä tulisi kaipaamaan osallistumistani maanjäristyksen uhreille. Hän ei selvästikään saanut rakennettua kanssani luottamuksellista suhdetta riittävän nopeasti ennenkuin maanjäristys case oli jo hiipumaan.

Sen jälkeen keskusteluun nousi romantiikan vire. Viesteissä oli vihjauksia siitä, kuinka muistutan niin kovin monin tavoin hänen unelmiensa naista. Ihan hirveän hämmästyttävää on se, että joku Japanissa unelmoi suomalaisesta tukevasta ja tukevasti keski-ikäisestä naisesta :D Kyllästyimme nopeasti lukemaan hienosta luonteestani ja tyylikkäästä ulkonäöstäni ja pistimme kierrepallon. Muistutin olevani äiti ja naimisissa lasteni isän kanssa. Siitä seurasi nopea siirtyminen ystävyyteen. Meistä tulee varmasti hyvät ystävät.

Olen huijarille sanonut jo muutaman kerran, että epäilen, että hän ei ole oikea henkilö vaan hänen tunnuksiaan operoi useampi ihminen jostain call centeristä Nigeriasta tai Bangladeshistä. Tälläinen epäily on toki erittäin loukkaavaa häntä kohtaan. Olen sanonut, että tämä asia voidaan ratkaista helposti niin, että minäpä soitan sinulle. Herrahan on aina asiakkaan luona, meluisassa paikassa ystävien kanssa tai jotain vastaavaa. Myöskään helposta tehtävästä ota nyt itsestäsi 10 minuutin sisään selfie jossa on pöydällä jokin juoma ja kirja, ei huijariherra suoriudu. Olen muutamia hänen kuviaan googlaillut ja ainakin yksi vaikuttaisi olevan netistä otettu. Eli callcenterin pojilla on joku oma kuvapankki nykyisin, etteivät heti narahda kiinni.

Näköjään, jos saadaan joku koukkuun keskustelemaan, niin huijarit eivät anna helposti periksi. Luottamussuhteen rakentamiseen menee aikaa, joten saalis yritetään hinata rantaan. Kaiken takanahan on tietysti raha. Jos vaikka ajatellaan Nigeriaa, niin maan minimipalkka on 60€ per kk. Sekin koskee vain suuria työnantajia, eli iso osa työntekijöistä jää alle tuon palkan. Maassa on myös ongelmia lapsityövoiman ja pakkotyön suhteen. Lehdissä on niin paljon kirjoitettu ainakin rakkaushuijareista, että on vaikea uskoa, että enää huijarit onnistuisivat saamaan jopa kymmenien tuhansien arvosta rahaa yhdeltä henkilöltä. Ihan samanlainen tilanne vallitsee myös vaikka siellä Bangladeshissä. Jos kuukaudessa saisi vaikka kymmeneltä naiselta edes 100€ tukea henkilökohtaiseen maanjäristyksestä selviämisprojektiin, niin olisihan siinä kivat tulot.

Erilaiset taloushuijaukset tuntuvat porskuttavan vuodesta toiseen. Näyttäisi myös siltä, että kun avustushuijaus meni aikataulullisesti pieleen, rakkaushuijaus tuli torpattua, niin seuraavaksi minuun yritetään taloushuijausta. Siellä Japanin päässä on kovasti arvostettu töissäkäyntiäni ja uutteruuttani. Nyt huijariherra on alkanut kummastelemaan, että eikö minun kannattaisi hankkia palkkatyön lisäksi joku passiivinen tulonlähde. Ensimmäiset peliliikkeet on tehty: minun kannattaisi tutustua kullan online treidaukseen.

Ehkäpä ensi viikolla minulla olisi mahdollisuus tutustua kullan tradingiin jo syvemmin. Meillä on täällä aina iltapäivisin popcornit Hra Kepposen kanssa esillä, kun odotamme että minkälaista viestiä jostain call centerin nurkasta pukkaa. Taas on vähän mietteissä, että pitäisiköhän pistää rimpauttaen ensi viikolla vale-Tokioon. Voisin kysellä japaniksi jotain todella omituista :)

Hra Kepponen käski muistutella, että nykyisillä AI-ohjelmistoilla saa tehtyä vaikka minkälaisia kuvia ja videoita ja saada niissä näkyvät henkilöt näyttämään hätääntyneeltä lapseltasi tai huonoilla teillä olevalta puolisoltasi. Jokainen näkemäsi video tai videopuhelu voi olla väärennös.

Pitäkää varanne netissä!


18 kommenttia:

  1. OMG.... nyt jään kyllä mielenkiinnolla seuramaan!
    Upeaa, että lähdette mukaan "varsinaiseen ihmiskokeeseen"
    - paljastanee monipuoliset ja sinnikkäät jatkoyritykset....
    Nuo kaverin kaverit ja heidän yhteydenotot, kun on tullut itse "#poistettua#" heti...
    tai laitettua viesti heti sille tietämälleen kaverille vaikkakin vuosikymmenen taakse...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä globaalitalous on tuonut kaikenlaisia ilmiötä elämäämme. Enpä olisi vielä viime vuosituhannen puolella arvannut, että rakkaus- ja taloushuijaukset muodostavat kansainvälisen bisneksen.

      Tämä on kyllä ihan viihdyttävä kokemus. Juurikin tässä mietin, että mitäköhän hankalaa hommaa keksisin call centerin pojille arvailtavaksi :D

      Minä olen joskus noitten kaverien kaverien viesteihin ja ystäväpyyntöihin vastannut. Oma muistini on sen verran huono, että sittenhän on selvinnyt että tunnenkin tyypin.

      Poista
  2. Kiitos muikkarista, netissä pitää olla nykyisin tarkkana kuin porkkana. Jään jännityksellä odottamaan seuraavaa päivitystä tilanteen etenemisestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä saa nykyään pitää varansa netissä ja ihan vaan puhelimessakin kaiken maailman huijausten varalta. Saas nähdä mitä kaikkea tulemme vielä näkemään ja kokemaan tulevina vuosina.

      Poista
  3. No huh huh! Olen kerran klikannut väärin ja jouduin kuolettamaan pankkitilini ja hankkimaan uuden kortin. Hävisin alle satasen, mutta silti. Pelottavia nuo ovat!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika monelle on käynyt jotain, joka on johtanut ainakin luottokortin kuolettamiseen. Minun korttilleni tehtiin laskua Intiasta. Se olisi voinut olla aikamoinen ennenkuin olisin huomannut sen, ellei korttini olisi mennyt aikoinaan Luottokunnan kautta automaattisulkuun. Luottokunnan omat algoritmit tulkitsivat, että todennäköisesti nyt on rikollista touhua menoillaan.

      Tarkkana joutuu olemaan ja silti voi käydä jotain.

      Poista
  4. Voi luoja. Eikö ihmisillä ole parempaa tekemistä kuin yrittää jallittaa ihmisiä. No kaipa he siitä jotain iloa/hyötyä mahdollisesti saavat. Mulla ei riitä kärsivällisyys yhtään mahdollisten huijareiden kanssa "asioimiseen", mutta mielenkiinnolla jään minäkin odottamaan, mitä tapahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos nyt vaikka onnistuisi saamaan meikäläiseltä jotenkin huijattua tonnin tai pari, niin sehän on huijaustehtailumaassa iso raha. Netissä on ollut juttua, että rakkaushuijauksiin sortunteilta on saatu kymmeniä tuhansia ja olikohan se norjalainen nainen, jolta oli saatu parisataa tuhatta. Suomalaiset ovat sijoittaneet olemattomiin sijoituksiin tuhansia. Että missä on mahdollista rikolliseen ansaintaan, niin aina on yrittäjiä. Nämähän on erittäin ikäviä rikoksia, tekijöitä ei yleensä saada kiinni eikä rahoja takaisin, rikoksen uhri usein tuntee häpeää siitä, että tuli huijatuksi ja usko ihmisiin menee pitkäksi aikaa. En tiedä vielä, että minkälaista keskusteluapua tälläisten rikosten uhreille on saatavilla..

      Poista
  5. Kiitos, mainio varoitus!
    Aina on helpompi olla varuillaan, kun kuulee asiallisia varoituksia 🥰.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulevaisuudessa pitää olla vielä enemmän varuillaan, kun tekoäly tekee niin helpoksi äänen ja kuvan väärentämisen :(

      Kivaa sunnuntaita!

      Poista
  6. Näistä hyvä varoitella ihmisiä. Itse olen tullut aika laiskaksi juttelemaan tuntemattomien kanssa, mitä saatoin vielä harrastaa 10 - 15 vuotta sitten, ja hirveästi varon klikkaamasta mitään meilitse saamiani linkkejä.

    Rakkaushuijaukset ovat psykologisesti siitä mielenkiintoisia että monet uhrit ovat huijauksen paljastuttua kovasti kaivanneet sitä kuviteltua rakastumisensa kohdetta, ja ovat olleet halukkaita jatkamaan suhdetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkien linkkien kanssa pitää olla nykyisin tosi varovainen, ettei vaan lankea ansaan.

      Minäkään en juurikaan jaksa tuntemattomien kanssa chattailla. Vielä toistaiseksi Instan muiden matkakuvia jakavien kanssa on keskustelut olleet hyviä ja ihan vaan matkailusta. Yhden singaporelaisen pariskunnan matkasuunnitelmia autoin kommentoimalla ja yhden amerikkalaisen iäkkäämmän rouvan tapasin Helsingissä. Molemmista jäi kyllä hyvä mieli.

      Rakkaushuijauksen kantava voima on yhteenkuuluvuuden tunteen luominen ja tunteiden herättäminen vastapuolessa. Kun siinä on ensin viikkoja tai kuukausia ollut huijarin viestien ja valetunteiden kohteena, niin varmasti niiden loppuessa iskee tyhjyys ja yksinäisyys :(

      Poista
  7. Sinulla on ainakin huijausseula nyt aika tiheä ;) toivottavasti homma ei karkaa käsistä. Eräänä päivänä herra seisoo teidän oven takana säästöpossu käsissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh heh :D Voin varmasti luottaa siihen, että sieltä Nigeriasta ei päädy yksikään rakkaushuijari oveni taakse :D

      Poista
  8. OMG :O Kaikkea sitä "japanilaiset hyväntekijät" keksivätkään. Mitenköhän tämä tulee päättymään eli vieläkö "savuverhot" pitävät jos kysyt lisää kuvia hänestä? Olen itse onnistunut välttämään jollain kumman ilveellä nämä huijarit mutta nyt kun kirjoitin tämän julki niin kohta on email tai Messenger täynnä huijareita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle on tämän "japanilaisen hyväntekijän" aikana tullut jo toinenkin huijausyritys ja ilmeisesti kaksi olisi aloittanut, mutta blokkasin heidät välittömästi. "Japanilainen" ei vieläkään tajua, että olisi aika siirtyä uuteen kohteeseen. En ole nyt ehtinyt pyytämään häneltä todistusaineistoa olemassaolostaan. Aika tasainen kuvavirta sieltä tulee ruuista lemmikkeihin. Hetkeäkään en usko, että kyseessä olisi oikeasti japanilainen mies. Se toinen huijari oli niin surkuhupaisi yritys. Pitää ihan kirjoittaa siitä erikseen, kun vaan joutaisin. Mutta hän tunnusti olevansa huijari Nigeriasta :D

      Poista
    2. Aika rehti ja rehellinen tyyppi jos kerran tämä toinen huijari tunnusti olevansa Nigeriasta! Hänellä on ilmeisesti vielä omatunto tallella - hyvää juttu tulevaisuuden kannalta mutta ei tietenkään tuota hänelle helppo rahaa jos myöntää olevansa huijari.

      Poista
  9. Minä olen erittäin skeptinen kaikkiin netissä näkemiini kuviin ja videoihin, sillä taitava tekijä saa tosiaan videollekin laitettua ihan mitä haluaa ja se voi olla monesta eri osasta koottu teos. Videoita, niitä jotka ovat oikeita, myös tehdään ihan tarkoituksella mm tunteisiin vetoaviksi, esim. ensin itse laitetaan joku eläin pulaan ja sitten kuvataan, kun ollaan sankareita ja pelastetaan se.

    VastaaPoista