Sivut

7. maaliskuuta 2023

Haastepostaus: jos saisit pitää hyllyssäsi vain viisi kirjaa

Sutkautuksia blogin Taru oli lukenut Kodin Kuvalehdestä 5/2023 artikkelin "Jos saisit pitää hyllyssäsi vain viisi kirjaa, niin mitkä ne olisivat?" ja tehnyt siitä haastepostauksen. Kodin kuvalehden jutussa lukemista harrastavat ihmiset kertoivat, että jos pitäisi luopua kaikista muista kirjoista, niin mitkä viisi kirjaa heille jäisi. Taru on omassa postauksessaan listannut hänen valintansa.

Minulle tämä on lähes mahdoton tehtävä. En yleensä ikinä lue kirjoja useampaan kertaan. Ainoita poikkeuksia on muutamat lastenkirja-luokkaan kuuluvat kirjat, jotka olen lukenut aikuisena uudestaan ja sitten Sinuhe Egyptiläinen ja Seitsemän veljestä. Minulla ei ole turva- tai lohtukirjoja, enkä harrasta sitäkään, että palaisin silmäilemään jo luettua kirjaa valikoiduilta kohdilta. Strategiani on alusta loppuun, kiitos ja näkemiin :) 

Vahvimmat tunnekokemukset kirjoihin liittyvät lapsuuteen. Kirjat ovat avanneet minulle reitin lukemattomiin seikkailuihin. Olen ahminut tyttökirjoja: Montgomeryn Runotytöt ja Annat, Merri Vikin Lotta-kirjat sekä Anni Swanin jo minun aikanani vanhahtavat kirjat. Seikkailut ja etsiväkirjat ovat aina vedonneet minuun, olen rakastanut Blytonin Viisikoita, Jules Vernen seikkailuja ja Keenen Neiti etsiviä. Ehdottomasti viiden kirjan listaani pitää kuulua yksi lapsuuden kirja. Valintani on Astrid Lingrenin Veljeni Leijonanmieli. Kirja on hienosti kirjoitettu lapsille kuolemasta, omien pelkojen voittamisesta, ystävyydestä ja moraalista. Valintani olisi voinut myös olla rakastamani Ronja Ryövärintytär. 

1. Astrid Lindgren - Veljeni Leijonamieli


Seuraavaksi valitsen erinomaisen kolmiosaisen kirjasarjan lukukokemuksen perusteella. Tai ollakseni tarkka kuuntelukokemuksen perusteella. Kun odotin esikoistamme, niin minulla oli nukahtamisvaikeuksia ja usein iltaisin silmissäni näkyi näkökentässä sellaisia kuplia. En jaksanut oikein lukea. Hra Kepponen lupasi lukea minulle ääneen. Hän valitsi minulle yhden oman lapsuutensa tai varhaisnuoruutensa suosikeista Ursula Le Guinin Maameren tarinat 1-3. Olimme saaneet aikaisemmin anopilta lahjaksi sellaisen kauniin kolmen niteen setin.

2. Ursula Le Guin - Maameren tarina 1-3



Nämä kaksi ensimmäistä pystyin valitsemaan suhteellisen helposti, kolmannen kohdalla alkoi vaihtoehtojen suuri määrä haittaamaan. Vaikka seikkailut maailmalla ovatkin suuria suosikkejani, niin olen suuresti viehättynyt kirjoihin, jotka sijoittuvat Suomeen ja mielellään lähihistoriaan. Tällä perusteella voisin valita Seitsemän veljestä tai jonkun ihailemani Minna Canthin kirjoista tai Väinö Linnan tuotantoa. Kaikki ansaitsisivat paikat viiden joukossani, mutta valitsen uudemman kirjan. Valintani on Kjell Westön Missä kuljimme kerran. Upea ajanjakson ja Helsinginnin kuvaus. Pahoitteluni Kivi, Canth ja Linna, mutta tietyllä tapaa Westö tässä kirjassa jatkaa teidän perinteitänne ja kuvaus kattaa useamman yhteiskuntaluokan.

3. Kjell Westö - Missä kuljimme kerran


Tässä kohtaa valinta vaikeutui. Jäljellä on enää kaksi paikkaa. Olisi kiva valita sellainen kirja, joka on jättänyt minuun voimakkaan lukumuiston nuoruudessa tai aikuisuuteni alussa. Ensimmäiseksi mieleeni tulee Anna-Leena Härkösen kirjoittama Häräntappoase. Se teki minuun vaikutuksen realistisella nuorten elämän kuvauksella ja puhekielen käytöllä. Päädyn kuitenkin niukin naukin valitsemaan opiskelijan ihastuskirjan Olemisen sietämätön keveys. Siinä iässä parisuhteen ja rakkauden tarkastelu erilaisista näkökulmista kiehtoi. Oman kerroksen kirjaansa lisäsi kuvaus vuoden 1968 Prahan miehityksen jälkeisistä vaikutuksista yhteiskuntaan ja yksilöihin.

4. Milan Kundera - Olemisen sietämätön keveys


Enää yksi paikka jäljellä ja vähän jo kadun Kunderan valitsemista. Haluaisin listalleni jonkun kirjan, mitä pidän ihanana ja sitten jonkun tosi hyvän dekkarin. Minun suosikkigenreni on dekkarit. Agatha Chriestiet ja Komisario Palmut ovat minulle mennyttä aikaa. Suosikkidekkarini olisi jotain uudempaa. Se voisi olla Liza Marklundin Annika Bengtson sarja tai Donna Leonin Guido Brunetti sarja tai alkupään osat Alexander McCallin Mma Ramotswe sarjasta tai aikoinaan minuun omaperäisellä idealla vaikutuksen tehnyt Ilkka Remeksen Pääkallokehrääjä. Koska en pysty päättämään dekkaria, käännän kelkkani ja valitsen lapsuuteni parhaimman kirjan eli Sinuhe Egyptiläisen.

5. Mika Waltari - Sinuhe egyptiläinen


Olisiko sinun listallasi yhtään samaa kirjaa?

Nappaa tästä haaste mukaasi tai laita kommenttina oma listasi. Vielä erikseen haastan Marjon, blogista Marjon matkassa ja Tiia Koivusalon 


16 kommenttia:

  1. Oli tosi vaikea valita...
    http://kinttupolut.blogspot.com/2023/02/jos-saisit-pitaa-hyllyssasi-vain-viisi.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valinta oli todella vaikea. Minua on kaduttanut jo suuresti Kunderan valitseminen listalleni ;)

      Aika jännä, että sun valitsemista kirjoista A.J. Jacobs: Raamatullinen vuosi on kirja, josta en ole kuullut ja kaikki huiput nuorisokirjat jotka mainitsit ovat minulla jääneet lukematta kokonaan.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen aihe!
    Omalla kohdalla lukuhermo on ollut jäässä ikävän kauan, joten ihan tässä vain ihmettelen 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin välillä lukeminen jää vähäiseksi. Minä virittelen lukuintoa uudestaan suosikkigenreni eli dekkareiden avulla. Vaikka muuten ei huvittaisi lukea mitään, niin ainahan sitä nyt yhden dekkarin ahmaisee :) ja putki on jälleen avattu.

      Poista
  3. Valitsen samat paitsi vaihdan Kunderan tarujn sormusten herrasta 😅. No ei vaan, mutta nuo kaikki on minusta aivan mahtavia kirjoja. Tiesitkö muuten että Maameri-sarjassa on pari jatko-osaakin? Vähän aikuisempaan makuun (en tarkoita mitään seksiä ja väkivaltaa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua jo kaduttaa Kunderan valinta :) Mutta en kuitenkaan ehkä ota tilalle Tarua sormusten herrasta ;) Vaikka merkittävä kirja onkin. Minulla on ollut huomattavia vaikeuksia jaksaa lukea se loppuun. Tosifanien kauhuksi totean, että kustannustoimittaja olisi voinut aikoinaan siivota muutamat täysin tarpeettomat sivujuonet pois :D

      Maamerisarjan 4. osan olen lukenut, mutta meillä ei ole sitä vitosta, niin se on jäänyt lukematta. Täytyy joskus lainata se tai peräti hankkia niin sarja olisi täysi. Sinänsä outoa, että yksi on jäänyt puuttumaan.

      Poista
  4. Pitäisiköhän tuo Sinuhe egyptiläinen joskus lukea.... Mietin mitä lukemiani kirjoja muistelen vielä vuosikymmenten jälkeen ja mihin tarinaan haluaisin palata uudelleen. Ensimmäisenä ajattelen Lapsi 312 kirjaa. Toisena Viisi mustaa kanaa. Kirjan tarina ei jäänyt mieleen, mutta sen jokin vahva tunnelma, jonka haluaisin tuntea uudelleen. Sitten lukisin jälleen kaikki Lotta-kirjat (esikoinen sai yhdeksi nimekseen Lotan Ü), jotka olen lukenut viimeksi ehkä reilu viisi vuotta sitten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsi 312 ja Viisi mustaa kanaa ovat ihan uusia tuttavuuksia minulle. En olekaan pitkään aikaa lukenut mitään sota-aikaan sijoittuvaa kirjaa, joten pitääpäs tsekata että löytyykö jompi kumpi Bookbeatista.

      Minä olet joskus lukenut Lotta-kirjoja uudestaan sen verran kuin niitä omasta hyllystä löytyi. Nyt ne taitavat olla laatikossa kellarissa, olen liian laiska hakemaan niitä tunnelmoidakseni niiden parissa. Ehkä joku kerta iskee riittävä nostalgia puuska. Onkohan ajan hammas purrut niihin pahasti?

      Poista
  5. Luulen, että valintani pysyisivät myös pitkälti tuolla nuorempana lukemissani kirjoissa. En millään pysty kaventamaan kirjoja viiteen, vaikka olisi mikä pakko. Viisikot ja muut sen aikaiset kirjat pysyvät :) Potterit ja Taru Sormusten herrasta pysyvät. Käsityökirjat pysyvät. Lintukansan poika pysyy.
    Itse asiassa minulla on vaikka kuinka paljon kirjoja. Yritän jakaa niitä kaikille, joita lukeminen kiinnostaa, mutta nykyään löytyy yllättävän ihmisiä, jotka lukevat. Itse olen aika kovalla kädellä siirtänyt kaapeistani lukemiani kirjoja suoraan laatikkoon, josta voi vapaasti jaella. En enää osaa arvostaa sitä, että säilyttäisin hankkimiani kirjoja. Jopa Sinuhe saa jo kyytiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä yritän olla ostamatta kirjoja, kun säilytyspaikat ovat jo aivan täynnä. Uudempia kirjoja minäkin laitan surutta kiertoon. Vanhempia erittäin mieluisia kirjoja on jo pakattuna kellariin. Eli esiaste kierrätykseen viemiselle -jos vaan raaskin luopua. Olen lukenut viime vuodet lähinnä e-kirjoja tai sitten kirjaston kirjoja. Pokkareita tulee ostettua lomareissuille.

      Meillä on vielä olohuoneessa kirjahylly ja toinen yläkerran aulassa. Sen mitä ne vetävät aion säilyttää.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  6. Ihana, että tartuit haasteeseen. Olemisen sietämätön keveys, se on jotain tajunnanräjäyttävää, pitää etsiä kirja varastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta. Se oli kyllä hyvin vaikea :D Kolme ensimmäistä valintaa olivat aika helpot, mutta sitten alkoi vaikeudet. Nytkin mietin, että pitäisikö Kunderan vaihtaa Fletcherin Noidan rippiin :D Tää on jäänyt siis pahasti pyörimään mieleeni. Nyt jo mietin viittä parasta dekkaria, mutta se on mahdoton valinta.

      Poista
  7. Kiitos haasteesta Rva Kepponen. Vitsi tuo Maameren tarinat nyt innosti ja miksi en ole sitä ikinä lukenut.

    Kjellille peukut ja Sinuhea unohtamatta. <3

    Taisin muuten tammikuussa oliko se, vinkkailla vissiin 10 lempikirjaa ja laitoinkohan muuten blogiin vai vaan instaan vinkit. Tämän muistin kanssa on aina tällaista.

    Kivaa viikonloppua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maameren tarinat on ihastuttava. Se on varmaan alunperin suunnattu vähän nuoremmalle lukijalle, mutta toimii aikuisellakin. Suosittelen.

      Kivaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  8. Kiitos haasteesta ja lupaan ottaa sen vastaan tässä lähiviikkojen aikana. Tämä on kyllä sellainen aihe, että pitää miettiä todella tarkkaan kun kirjoja saa olla vain viisi! Olen lukenut elämäni aikana niin monta kirjaa, jotka haluaisin pitää kirjahyllyssäni koska ovat niin huikeita. Saa nähdä mitä pystyn listaamaan vain joudun lopulta arpomaan monesta ei vaihtoehdosta. Kun on lukenut jo pikkutytöstä saakka niitä kirjoja on kyllä kertynyt melkoisesti ja eri ikäkausina olivat eri kirjat koskettaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaste ei todellakaan ollut helppo :)
      Minä huomasin sen, että vahvimmat lukumuistot kuitenkin liittyivät lapsuuteen ja nuoruuteen.

      Poista