Minä rakastan sieniruokia ja tykkään sienestää. Sienestämisen suhteen taitoni ja onneni on hyvin rajoittunutta. Muutamilla äärisimppeleillä nikseillä olen joskus jopa saanut saalista ja löytänyt takaisin kotiin.
Mitä kerään:
Kerään vain sieniä, jotka voi valmistaa tai säilöä pelkällä paistamisella ja ovat helposti tunnistettavissa.
- Kantarelleja
Erittäin helppo tunnistaa. Muutama vuosi sitten luin lehdestä, että metsissämme kasvaa myös valevahveroa, joka muistuttaa kantarelliä. En oli ikinä törmännyt valevahveroon. Yleensä löydän kantarellejä aika vähäisesti - Suppilovahveroja
Suppilot ovat luottosieneni, koska niitä löytyy useimmista metsistä aika runsaasti. Ne kasvavat mättäinä. Kun löydät yhden, niin löydät hetken päästä monta lisää. Keltainen jalka helpottaa tunnistamista. Kävin Hra Kepposen kanssa sienimetsällä, löysin ensimmäisen suppilon ja annoin sen Hra Kepposelle ja sanoin, että poimi näitä. Hyvin sujui. - Lampaankääpä
Mökin lähettyviltä löytyy muutamia yksittäisiä lampaankääpiä. Helppo tunnistaa laakeasta vaaleasta lakista, jonka alla on pillirakenne. Lyhyt jalka. - Tatit
Tatit ovat jo minulle hieman haastavampi poimittava. Ne ovat usein löydettäessä aika matoisia. Pääasialliset tattilöydökseni ovat herkkutatteja. Sappitatti muistuttaa herkkutattia, usein sen jalka on kapea eikä sellainen muhkean pullea kuin herkkutatin ja jalan pinnalla tummanruskea verkkokuvio. Itse olen oppinut, että sappitattiepäillyn voi maistaa, se on pahanmakuinen. Koska olen amatööri, en tiedä voiko tätä muille suositella. Kangastatteja olen joskus löytänyt.
Näiden lisäksi tunnistan rouskuja, haperoita, mustia torvisieniä (joita en ole ikinä löytänyt itse) ja känsätuhkeloita, joista vasta tänä syksynä selvisi, että olisivat kelvollisia ruokasieniä. En poimi rouskuja, koska suurin osa niistä vaatii ryöppäyksen, haperoita olen lapsena oppinut pitämään roskasieninä. Känsätuhkelot ovat alkaneet kiinnostelemaan. Jos mökin polulle vielä nousee iso känsätuhkeloyhdyskunta aion seuraavaksi paistaa ne :)
Paistetuista sienistä valmistuu helposti sienikeitto. Tyypillisesti laitan reiluhkon litran verran vettä, yhden kasvisfondihyytelönapin, purkin ruokakermaa ja usein vielä ainakin puolipakettia Koskenlaskijan sellaista pehmeää sulatejuustoa. Annetaan kiehahtaa ja surautellaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Kantarellikeittoon sopii myös hyvin pari desiä kuivaa valkoviiniä.
Sienirisotto ei samalla tavalla tule minulla selkäytimestä kuin kastike ja keitto. Sienirisottoa tehdessä joudun katsomaan ohjetta ja jopa vähän keskittymään. Kastiketta ja keittoa pystyn tekemään automaattiohjauksella vaikka puhelinpalaverissa tai ruokavieraiden kanssa seurustellessa. Sienirisotto ei ole lainkaan vaikea tehdä. Luottoreseptini löytyy tästä postauksesta https://pikkukepponen.blogspot.com/2020/09/kantarellit-ovat-metsien-parasta-antia.html
Sienipiirakkakin on varsinaista herkkua. Meillä sienipiirakka on enimmäkseen kahvipöydän suolainen herkku tai illanistujaisten tarjottava. Tosin usein teen sienipiirakan kaupan valmiiseen pakastepohjaan ja samalla ohjeella kuin kaikki muutkin piirakat eli 2 täytteeseen tulee purkki ruokakermaa ja kaksi kananmunaa. Mausteet sienipiirakassa on samat kuin sienikastikkeessa.