Sivut

8. syyskuuta 2019

Huikeita kokemuksia Azoreiden tuliperäisyydestä

Azorit ovat tuliperäistä aluetta. Tuliperäisyys tulee parhaiten esiin Furnasin alueella, jossa on rikki haisee ja kiehuvaa vettä pulppuilee puroina ja kerääntyy lammikoiksi. Samanlaisia ilmiöitä olen nähnyt Islannissa sekä Uudessa-Seelannissa. Azorien tuliperäisyys tarjosi aivan uusia kokemuksia.

Azoreilla on paikkoja jossa vulkaanisen alueen kuuma vesi sekoittuu meriveteen. Yksi tälläinen paikka on Ponta da Ferraria, joka on luonnon palju meressä. Ihan käsittämätöntä! Ponta da Ferraria on siis poukama meressä ja poukamassa on vedenalaisia kuumanveden purkauspaikkoja. Poukama on toisesta päästä avoin mereen ja kuuma ja kylmä vesi sekoittuvat. Mitä lähempänä olet poukaman umpipäätä ja reunoja, sen lämpimämpää vettä. Vesi on viileämpää keskellä ja viilenee lisää siirryttäessä lähemmäksi suuaukkoa merelle.

Maisema kävelyreitillä Ponta da Ferrariaan

Siellä siintää luonnon oma "palju"

Paljuun oli hyvä uimaportaat

Lämpimämpi ja matalampi pää

Kylmä ja syvempi pää

Lämmin ja matala pääty oli hieman ruuhkainen, mutta onnistuimme saamaan sieltä kivat istumapaikat kiveltä. Sitten vilvoittelimme syvässä päädyssä, jossa ystäväni Jonna myös snorklasi. Jonna kertoi, että kaloja näkyi erittäin hyvin. Olisin itsekin halunnut snorkalata tuolla, mutta tuliperäinen laavakivi oli hankala kävellä enkä mitenkään uskaltanut kävellä ilman silmälaseja. Hieman harmitti, että vanhat rillini olivat hotellihuoneessa, ne olisin uskaltanut jättää kotelossa uimaportaiden viereen. Jos vierailet Ponta da Ferrarialla, suosittelen uimakenkiä, joissa on hyvä pohja. 

Täsä kuvasta näkee laavakivikallion kuoppaista rakennetta

Toinen kohde, jossa kuuma vesi kohtaa meriveden on kaunis, mustan laavahiekan peittämä Praia do Fogo. Siellä kuumaa vettä ei samalla tavalla tunne kuin Ponta da Ferrarian "paljussa", mutta merivesi on siellä selvästi lämpimämpää kuin muilla rannoilla. Rannalla on kahvila, vessat ja maksulliset suihkut. Kiva ja kaunis paikka rantapäivän viettoon. Rannalla voi toki snorklata, mutta nähtävää oli hyvin vähän.

Praia do Fogon "lattialämmitetty" ranta 

Pahasti vastavaloon kuvattu kuva ei näytä Praia do Fogon jylhää kauneutta

Tässä ammattilaisen otos Praia da Fogosta paremmissa valaistusolosuhteissa.

Tuliperäisen alueen kuumaa vettä hyödynnetään tietysti useissa kylpylöissä. Me valitsimme kylpyläkohteeksemme Furnasin alueen Dona Beijan. Kävimme yrittämässä sinne yhtenä iltapäivänä joskus klo 16 kieppeillä. Parkkipaikkaa oli mahdoton saada edes kilometrin päästä kylpylästä. Tulimme paikalle uudestaan joskus klo 11 paikkeilla ja saimme auton parkkiin kylpylän pienelle parkkikselle ja tunnelma oli hyvin rauhallinen. Dona Beija on ihanan rehevä, kasvillisuus on hyvin hoidettua. Varmasti tunnin verran lilluin siinä viileimmässä altaassa vain tuijottaen ympäristön kauneutta. 







Tuliperäisyyden hämmästely ei rajoittunut pelkästään uimahommiin, Kävimme katsomassa kuinka azorilaiset kokkaavat ruokaa vulkaanisessa maaperässä. Todella näppärää, että voi viskata padan kraateriin ja käydä sitten hakemassa sieltä valmiin ateria ;)

Ruuan kypysytysonkaloiden vieressä kiehuu

Tässä näkyy yksi kypsennyskraateri

Kraatereissa lukee lapussa, että mille ravintolalle se kuuluu :)

Padat pois onkaloista ja ruoka on valmista

Kraaterissa kokattava perinteinen ruoka on vähän kuin suomalainen rosvopaisti eli pitkään hautunutta lihaa ja juureksia. Suurin osa Furnasin alueen ravintoloista tarjoilee kraateriannosta. Ruuat haetaan lounaalle ja ymmärtääkseni niitä sitten lämmitellään pitkin iltaa halukkaille. Minä söin lounaaksi kraateriaterian ja jopas oli annoksella kokoa!

Yhden hengen kraateriateria

Sitten vielä lopuksi muutama kuva Furnasin kuplivista ja savuavista lammikoista. 



Kyllä maailmasta löytyy ihmeellisiä ja upeita paikkoja!

Aiemmat postaukset Azoreista:
Azorien maisemia
Azorien käsittämätön hortensiatie 

12 kommenttia:

  1. Totta, todella ihmeellinen paikka. Minä olisin taatusti ollut ryhmälläni tuolla kivikossa. Lämmin kylpy meressä olisi ihana kokea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maapallolta löytyy ihmeellisiä paikkoja, ei voi muuta kuin hämmästellä luonnon ja olosuhteiden monimuotoisuutta.

      Pikkaisen hirvitti minuakin laavakalliolla kävely. Mutta pysyi pystyssä :)

      Poista
  2. Hienot matkakertomukset. Ompas todella ihmellinen ja jännä paikka :) Mieletön tuo luonto siellä ympärillä, kyllä kelpaa lomailla tuolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Azorit on hurjan kaunis ja erikoinen saariryhmä.

      Poista
  3. Oi että, matkakuume iskee ja halu pulahtaa johonkin lämpimään kylpyyn. Olipa kiva lukea tästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jani :)
      Azorit oli todella kaunis ja erikoinen matkakohde. Kyllä tekisi minullekin hyvää päästä ulkokyplylään likoamaan.

      Poista
  4. Vau, miten hienoja paikkoja! Tosi mielenkiintoinen postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja :)
      Azorit on erikoinen ja kaunis kohde.

      Poista
  5. Nyt ei voi muuta kuin taas ihmetellä hiljaa mielessään, millaisia paikkoja maailmassa onkaan. Ja miten hyvin tuliperäisyyttä on opittu hyödyntämään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Azoreiden luonto on erikoinen ja mahtava ja hyvin ihmiset ovat oppineet hyödyntämään sitä. Turismi ei ole vielä pilannut saarta ja toivottavasti siellä osataan jatkossakin suojella luontoa.

      Poista
  6. Valokuviesi perusteella Azorit vaikuttaa ihan käsittämättömältä paikalta. Hortensioita, tuliperäisyyttä, kuoplivia lammikoita, vihreyttä/vehreyttä - tänne olisi kiva kyllä päästä. Olen Lanzarotella syönyt myös tuollaisen "kraateriaterian" :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Azorien luonto on hieno ja todella monimuotoinen. Siinä on hieman piirteitä Islannista ja hieman Uudesta-Seelannista, ilmasto aika mukava läpi vuoden.

      Olen kuullut, että Lanzarotella kokataan myös tuliperäisellä alueella. Minä en ole siellä käynyt.

      Poista