Sivut

31. joulukuuta 2011

Kirjavuoteni 2011

Lukeminen on aina ollut minulle tärkeää. Nautin paljon hyvästä kirjasta ja saatan miettiä päiviä ja viikkoja myöhemmin kirjan henkilöitä ja tapahtumiakin. Vielä nykyisinkin saatan joskus nipistää yöunistani hyvän kirjan takia (ne yöunet on jo nipistetty minimiin).

Aloin 2 vuotta sitten pitää lukupäiväkirjaa blogin muodossa. Veikkaan, että ensimmäisen vuoden aikana luettujen kirjojen määrä tuplaantui. Vuosi oli sinänsä merkittävä, koska silloin luin yhden lempikirjoistani Westön "Missä Kuljimme Kerran". Rakastan tuota kirjaa. Samana vuonna aloin myös seuraamaan paria kirjablogia enemmmän tai vähemmän säännöllisesti.

Viime vuosi oli määrällisesti hyvä lukuvuosi. Samanlaista kirjarakkautta ei osunut kohdalle, mutta monta hyvää kirjaa. Luin 40 kirjaa viime vuonna. Olen aivan hämmästynyt itsekin (koska minullahan ei ole vapaa-aikaa).

Itselleni avain lukemiseen on se, että kirjoja pitää olla kotona saatavilla. Olenkin siirtynyt lähinnä pokkareihin. Tiedän, että en todellakaan lue uusinta tuotantoa lukemalla pääosin pokkareita ja odottamalla niidenkin kohdalla alennusmyyntiä tai kirppistä :) Ei haittaa minua. Kovakantisille tarkoitetut hyllyt ovat täyttyneet jo vuosia sitten ja pokkareitakaan ei enää mahdu minnekkään.

Edessä on raju pokkarityhjennys. Olen miettinyt tapoja. Yksi ajatus on valita kirjoja lukeville ystävilleni hyllystäni. Pokkarit kulkisivat mukavasti postitsekin. Tai kantaa pokkarit kirppikselle. Sytykkeeksi en kuitenkaan oikein henno käyttää edes sitä 3€ pokkaria (isä opetti ehkä liiankin hyvin arvostamaan kirjoja). Pokkarivaihdot olisivat kova juttu. Olisikohan kukaan kiinnostunut?

Joulukuussa löysin kirjaston 7vrk lainat. Sillä tavalla voi saada luettavakseen niitä himoitumpia uutuuksia heti. Perjantai-iltana voi netistä katsoa löytyykö mitään kivaa ja lauantaina olla oven takana kytiksellä.

Sitten lukuvuoden huippuihin.

Kirjailijat:
-Löysin Ian McEwanin. Laadukasta kerrontaa, usein vielä hyvä tarina. Luin vuoden aikana 4 kirjaa, joista mielestä paras oli Ikuinen Rakkaus.
-Kotimaiset naiskirjailijat Riikka Pulkkinen ja Pirjo Hassinen nousivat "luen kaiken tältä kirjailijalta"-listalleni.
-Jussi Valtonen teki minuun vaikutuksen novellikokoelmallaan. Lisää tuotantoa on lukupinossa.

Kirjat:
Tämän lukuvuoden parhaita on hankala laittaa järjestykseen. Niinpä listaan top 5 sattumanvaraisesssa järjestyksessä

-Anja Snellman: Lemmikkikaupan tytöt
Hyytävä tarina seksuaalisuuden etsimisestä ja muuttumisesta kauppatavaraksi. Tästä on herkät hetken suuren teini-iän rakkauden kanssa kaukana. Antaa ajattelemisen aihetta. Jännittävä.

-Jonas Gardell: Kummajainen astuu kehiin
Sydänverellä kirjoitettu tarina teini-iän vaikeuksista. Niin osuva ja koskettava. Samalla myös selviytymiskertomus.

-Ian McEwan: Ikuinen rakkaus
Loisteliasta tekstiä ja hyvä tarina.

-Jussi Valtonen: Vesiseinä
Tarinoita ihmisistä vaikeissa tilanteissa. Onnistunutta kuvausta. Täydellisiä tilanneväläyksiä.

-John Verdon: Numeropeli
Yksi parhaimmista ja näppärimmistä dekkareista pitkään aikaan. Omaperäinen ja tuore juoni.

Siinä top 5. Ja kuudes olisi ollut ehdottomasti Hassisen "Mansikoita marraskuussa" tai Donna Tarttin "Jumalat juhlivat öisin" tai ...

(Kaikista kirjoista on lyhyt kuvaus lukupäiväkirjassani.)

Odotukset tulevalle lukuvuodelle? Haluaisin tutustua uusiin hyviin kirjailijoihin ja kirjoihin. Haluatko auttaa? Laita oma kirjavinkkisi minulle. Lupaan ainakin aloittaa kyseisen kirjan ;)

Hyviä lukuhetkiä ensi vuoteen!

6 kommenttia:

  1. En tiedä harrastatko kirjojen uudelleen lukua tai oletko edes nuoruudessa lukenut nuorten klassikkokirjoja, mutta itse vietin ihanan kesän lukemalla uudelleen kaikki nuoruusajan tutut tyttösarjat, kuten Montgomeryn Annat, Merri Vikin Lotat. Varsinkin Anna-kirjoja oli kiva lukea, sillä sarjaan on tullut muutamia vuosia sitten pari uutta suomennosta ja myös aikuisten kirja Annan myöhäiset vuodet tms. Tällä hetkellä suunnittelen koko Potter-sarjan uudelleen lukua, mutta voi olla että ehdin aloittaa sen vasta ensi kesänä. Itselleni parhaiten mieleen jäi kirja nimeltään Kiinalainen puutarha (?), jonka ostin hulluilta päiviltä pokkarina ja ihastuin kirjan tarinankerrontaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitän kuluneesta vuodesta ja lukemattomista mieltä lämmittävistä kommenteista, joita olet blogiini jättänyt:)
    Haluan toivottaa sinulle kaikin puolin oikein ihanaa Uutta Vuotta 2012.

    VastaaPoista
  3. Sissi: Aika vähän on tullut uudelleen lukemista harrastettua. Lähinnä noiden lasten/nuortenkirjojen osalta. Annat voisin kyllä lukea uudestaan ja Pikku Naisten lukemisestakin on kulunut liian monta vuotta. Kiva kun muistutit minua näistä. Lottia lukaisin viimeksi 10v sitten sen verran kuin vanhempieni luona oli. Mulla on menossa uudelleen luvussa Lindgrenin tuotantoa. Luen sitä pojalleni.

    Maaret: Kiitos. Ja hyvää Uutta Vuotta sinulle. Ja kaikille muillekin tasapuolisesti :)

    VastaaPoista
  4. Itsekin tykkään Pulkkisesta, McEwanilta olen lukenut vain yhden kirjan, pitänee etsiä ne muut käsiini. Omia suosikkeja tänä vuonna ovat olleet ainakin Jonathan Franzenin Freedom (taisi ilmestyä myös suomeksi just) ja Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä (vaikka olikin vähän väliteos hänen muihin romaaneihinsa verrattuna) ja Nick Hornbyn Juliet Naked (tai jotain sinnepäin) oli tosi viihdyttävä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kovasti monesta hyvästä kirjavinkistä, pitääkin palata kirjablogiisi ajan kanssa (miten se onkin minulta mennyt ihan ohi?) Minulla on tämä vuosi ollut pikkeuksellinen, en ole koskaan lukenut näin vähän kirjoja, toivotaan, että alkanut vuosi ei ole niin kiireinen!
    Ihanaa alkanutta vuotta teille sinne!

    VastaaPoista
  6. Roosa: Kiitos kirjavinkeistä Hornbya olen lukenut, mutta Franzen on täysin tuntematon minulle. Pitää tsekata. Mulla on parikin Hustvedtin kirjaa eikä kumpikaan ole edennyt sitten ekan 50 sivun. Täytyisi vielä kokeilla niitä menestyskirjoja.

    Riikka: Kiitos. Ja hyvää lukuvuotta.

    VastaaPoista