Rankan uimisen päälle piti saada ruokaa. Pitkästä aikaa tein sushia. Lähes poikkeuksetta valmistan nigirisusheja, joiden päällä on kalaa tai katkarapuja. Erilaiset makit ovat hyviä, mutta nigirit ovat herkkuani.
Äkkiä ruokaa pöytään uimareille!
Astiat olen ostanut Japanista.
Sushiriisin tärkein ainesosa on riisiviinietikasta valmistettava "kostutusliemi". Riisiviinietikkaa saa nykyisin melkein joka ruokakaupoista, mutta moni etikoista on aika mieto. Ehdottomasti paras merkki on Mitsukan. Suomessa mauttoman sushiriisin syynä on useinmite liian vähäinen kostutusliemen määrä tai liian vähäinen sokeri liemessä.
Itse valmistan riisin tällä ohjeella:
4dl sushiriisiä
3rkl riisiviinietikkaa
2 1/2rkl sokeria
2 tl merisuolaa
1. Huuhdo riisiä siivilässä kylmän veden alla. Laita riisi astiaan kylmään veteen likoamaan noin vartiksi. Huuhdo vielä sen jälkeen siivilässä.
2. Laita riisi kattilaan, lisää vettä 4,5dl. Anna riisin kiehua korkealla lämpötilalla noin 5min.
3. Alenna lämpöä ja hauduta riisiä n. 10min tai kunnes vesi on haihtunut. Älä turhaan auo usein kantta. Nosta kattila pois levyltä ja anna riisin seistä kattilassa n. 10 min.
4. Mittaa riisiviinietikka, sokeri ja suola kuppiin. Sekoita hyvin. Lämmitä mikrossa 10-20s, jotta kaikki sokeri ja suola liukenevat etikkaan.
4. Kumoa riisi laakealle vadille ja pirskottele lientä päälle.
5. Nostele riisiä, jotta liemi sekoittuu siihen. Tässä vaiheessa kannattaa jäähdyttää riisiä. Itse käytän siihen hiustenkuivaajaa, laitan sen puhaltamaan viileää ilmaa.
Omat suosikkipäällysteeni ovat tonnikala, japanilainen ankerias, lohi, graavilohi, jättiravun pyrstöt ja kylmäsavulohi. Kaloista jää usein pientä ylijäämä silppua, palastelen sen kulhoon sashimiksi.
Tänään päällä oli tonnikalaa, lohta graavilohta, jättikatkarapua ja mustekalaa (mongo ika)
Eines japanilaiseen tyyliin
Sitten vielä helppo ja herkullinen teriyakilohen resepti:
Teriaykikastike:
1tl sokeria
1tl sakea tai kuivaa valkoviiniä
1tl miriniä (makeaa riisiviinietikkaa. jos käytät kirpakkaa lisää sokeria ainakin 05,tl)
2tl soijaa
1. Laita 4 lohifilettä lautaselle ja kaada teriyakikastike niiden päälle. Anna marinoitua 15-30min.
2. Valuta teriayki kalafileiden päältä pois.
3. Paista keskilämpöisellä pannulla oliiviölyssä kalafileitä 2-3min paksuudesta riippuen per puoli.
4. Laita fileet nahkapuoli alaspäin pannulla, valuta loppu teriaykikastike päälle ja anna muhia 1-3min.
Jos kalapalat ovat isoja tai tykkäät suuremmasta kastikemäärästä teriyakikastike kannattaa tehdä tupla-annoksena. Tarjoile keityn riisin kanssa.
Miksiköhän en ole tehnyt tätäkään ikuisuuteen? Pakko saada ja pian :) Jos pitäisi valita, että sushi vai teriyakilohi, noudattaisin Hra Kepposen mottoa "Why choose, take both"
PS. Joku kävi kahdesti kastautumassa avantoaltaassa
Upeat värit tuliaisruusuissa
Teriyakilohen reseptistä kiitos! Täytyy pistää heti to do -listalle! :)
VastaaPoistaMyös mun suosikit sushipäällysteissä on ravut, lohet ja tonnikalat. Eräs tuttava kerran totesi, miten eräästä kaupungista saa erinomaista sushia edullisesti. Ihmettelin, että kun et syö kalaa tai äyriäisiä, niin miten pidät siitä sushista, jolloin vastaus oli, että "joo mutta mä syön niitä semmosia, missä ei ole kalaa tai äyriäisiä, vaan vaikka kananmunaa tai jotain kasvista"...hmm, makuasioita toki, mutta sushi ilman kalaa/äyriäisiä on...riisiä?
Teriyakilohi on hyvää, suosittelen kokeilemaan.
PoistaKyllä minä niitä kasvissusheja syön, jos johonkin settiin kuuluvat. Ei niissä mitään vikaa ole, mutta en minä niitä erikseen ostamaan viitsi ryhtyä saatikka tekemään :) Kyllä päällä pitää olla kalaa tai äyriäisiä ja mielellään iso pala :D
Siis nam, nam ja nam. Tässäpä minulla nyt loistokkaat ohjeet kun ryhdytään puuhaan. <3
VastaaPoistaSushin tekeminen on helppoa, jos on hyvä kauppa, josta saa tuoretta kalaa. Minä erehdyin menemään perjantaina Prismaan. Onneksi tajusin kysyä lohen kalastuspäivän: se oli 11.1 ja olisin käyttänyt sen 17.1. En enää kutsuisi tuoretavaraksi :(
PoistaSushi on ollut aina mulle mystinen juttu, enkä uskalla varmaan vieläkään kokeilla, vaikka niin hyvät ohjeet annoitkin. Tosin en sushista oikein pidäkään, kun niinä harvoina kertoina, kun olen sushia maistanut, se on ollut jotenkin mautonta.
VastaaPoistaMutta teriyaki-lohea kokeilen pikaisesti!
Ei se sushi kaikkien makuun ole, vaikka on viimeisenä parina vuosikymmenenä saanut jalansijaa suurimassa osassa maailmaa.
PoistaSuomessa on aika helppo saada mautonta sushia edeleenkin :( Riisiin ei ole käytetty riittävästi lientä tai se on ehtinyt haihtua, kun riisiä ei ole viilennetty samaan aikaan. Ja on vastaantullut sushia ilman wasabiakin. SItten jos siihen sellaiseen yhdistää vaikka kurkkutikun, niin eihän se juuri miltään maistu.
Mä en oo koskaan täysin hiffannut susheja, olen kyllä yrittänyt....
VastaaPoistaMainio motto: "Why choose, take both" ;)
Jos olet kokeillut kelvollisissa sushipaikoissa, niin sitten varmaan sushi ei vaan ole sinun makuusi. Kauppojen paketit ovat minusta järjestäen aika mauttomia ja yleensä laatuun nähden riistokalliita :(
PoistaHra Kepposen motto on pitkällä juoksulla etenkin suklaapatukkaan valitessa aika petollinen :D
Mukavaa maanantaita!