Sivut

27. tammikuuta 2025

Tiktokin turkkilainen bolognese ja uunifetapasta tuunattuna

Ruokajuttuja pitkästä aikaa

Minullahan ei ole edes Tiktokia (ja uskon, että pysyn päätöksessäni ainakin vielä olla lataamatta sitä puhelimeeni), mutta Tiktokissa trendannut turkkilaisen äidin pastaresepti saavutti minutkin muualla somessa. Jos reseptin perusainekset ovat pasta ja jauheliha, niin se päätyy yleensä meillä aina kokeiluun. Molemmat ovat perusraaka-aineitamme. Haluaisin sanoa, että perusraaka-aineemme on härkis ja kvinoa, mutta ollaan jämähdetty kokkauksessamme suomalaisiin suosikkeihin eli jauhelihaan ja kanasuikaleisiin.

Turkkilaisen pasta resepti löytyy myös ainakin Iltalehdestä sekä Kotiliedestä. Tässä linkki jälkimmäiseen https://kotiliesi.fi/resepti/turkkilainen-pasta/

Turkkilaisessa pastassa jauheliha paistetaan rapeaksi. Keitetyn pastan päälle tulee turkkilaisesta jugurtista tehtyä kastiketta. Siinä on mausteena rutkasi valkosipulia ja hieman suolaa ja pippuria. Jauhelihan lisäksi tulee pilkottuja tomaatteja. Sitten tulee vielä toista kastiketta, eli sulaa margariinia johon on sekoitettu paprikajauhetta. Annos koristellaan lehtipersiljalla.

Turkkilaisen pastan komponentit valmiina, kuvasta puuttuu keitetty frafallepasta

Annoksen kasaus aloitettu


Syömään!

Mikä oli perheen mielipide turkkilaisesta pastasta? Ihan ok. 

Sanoisin, että vastaanotto oli aika laimea. Kuopus totesi, että hän söisi mieluummin edellisenä päivänä tarjoiltua uunifetapastaa vaikka kolme päivää putkeen. Minusta pasta oli maukas, tosin paprikavoisula ei puhutellut. Loraus yrttiöljyä saattaisi ajaa saman asian. Lehtipersiljakaan, joka toki on parempaa kuin tavallinen persilja, ei puhutellut. Laitoimme aika rutkasti valkosipulia jugurttiin, joka sitten vähän närästeli illalla. Jauhelihan mausteet olivat minusta hyvät, samoin jugurttikastike. Ehkä tässä reseptissä olisi aineksia tuunaamiseen.

***

Kun uunifetapastaresepti julkaistiin kokeilin sitä heti pari kertaa. Pojat olivat silloin paljon pienempiä, eikä ruoka koko perheelle. Minusta se oli myös hieman pliisu. Pitkästä aikaa annoin uunifetapastalle uuden mahdollisuuden. Tein alkuperäiseen reseptiin maustamislisäyksiä. Lisäsin uunivuokaan tomaattien sekaan sipulia sekä valkosipulia, josta osan laitoin fetan päälle. Lisäksi laitoin aika reilusti Provencen yrttimaustetta. Tuoreen chilin sijasta käytin chili flake maustetta. Valmiin pastan päälle silppurin reilusti tuoretta basilikaa. Ai, että tuli hyvää!

Netistä uunifetapastaohjeita löytyy monta, mutta tämä lienee ”se aito ja alkuperäinen"

https://liemessa.fi/2019/02/uunifetapasta/


Oletko kokeillut jo näitä palstoja? Jos et, niin kumpi houkuttelee enemmän?

Kivaa alkanutta viikkoa!


21 kommenttia:

  1. En ole testannut kumpaakaan, mutta jos sen tekisin, niin (tietysti) ilman valkosipulia. 😄 Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fetauunipastaa suosittelen testaamaan. Se on myös hyvä ruoka upottaa vähän nahistuneempia kirsikka tomaatteja ja miksei vaikka paprikaakin.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
    2. Kiitos! Olisi kirsikkatomaatteja ja vihreä paprika, mutta ei fetaa...

      Poista
  2. Uunifetapasta on yksi arjen vakkariruoista. Pastaruoista puheenollen, oletteko kokeilleet Blankon lammaspastaa? https://www.pikkutalo.com/2016/03/turkulainen-klassikko-blankon.html?m=1 Toimii erittäin hyvin myös naudan fileestä tehtynä tai välillä ilman lihaakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme tehneet Blankon lammaspasta useasti. Se on ihan älyttömän hyvä resepti. Ei olla kokeiltu sitä muulla lihalla kuin lampaalla. Täytyypä pitää mielessä, että sitä voisi joskus kokeilla myös naudallakin.

      Poista
  3. Mietin mitä ruokaa olin tehnyt viime syksynä, kun se oli ollut niin hyvää että tein kahteen kertaan ja mieskin siitä tykkäsi niin, että olisi syönyt seuraavalle päivälle säästämänikin. Meni jonkin aikaa, ennen kuin muistin että sehän oli tuota uunifetapastaa :) Ihan sitä varten voisinkin kasvattaa muutaman amppelitomaatintaimen ja basilikaa. Tässä pastana käytin tagliatellea.
    Tällä hetkellä kiinnostaisi kokeilla orzopastaa. Kesällä kantarellien aikaan voisi kokeilla kantarelli-lehtikaalilisukkeella orzottopastaa https://kotiliesi.fi/resepti/orzottopasta/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole laittanut itse Orzopastaa. Kiitos vinkistä, pitää kokeilla että miten se toimisi kotikeittiössä. Lounasravintolat käyttävät tuota orzoa myös erilaisissa pastasalaateissa ja keitoissa.

      Poista
  4. En ole testannut kumpaakaan. Herkullisilta näyttää ja mausteet kuuluvat ehdottomasti pastaruokiin. Kanaa käytän aika paljon pastaruokiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin käytetään paljon kanaa pastaruokiin. Yksi pojista söisi pelkästään kanaa 🙂
      Kivaa viikkoa!

      Poista
  5. En ole maistanut näistä kumpaakaan. Uuniofetapasta varmaan maistuisi, sillä pastaa syödään usein juuri jauhelihan tai kanan kanssa ja paljon valkosipulia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan uunifetapastaa. Helppo tehdä ja maistuva ruoka. Ja helppo tuunata oman suun mukaiseksi.

      Poista
  6. Olen päättänyt pyhästi etten tule lataamaan Tiktokia koska ei todellakaan ole minun juttuni. Muistan lukeneeni Iltalehdestä tuosta turkkilaisesta pastasta mutta en ole itse sitä kokeillut. Uunifetapastaa en ole itse kokkaillut mutta sain maistaa sitä ystäväni luona. Annan sille ehkä 7 koska minun makuhermojani se ei pahemmin kutkutellut vaikka suuri pastan sekä fetan ystävä olenkin .

    Kivaa Karibian lomaa Rva Kepponen ♥ Odotan kilpparikuvia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joskus antaa uunifetapastalle toinen mahdollisuus ja tuunata sitä oman maun mukaiseksi.

      Yritän ehtiä postailemaannjotain jo reissun päältä. Katsotaan että onnistuuko lainkaan. Ollaan vedetty minipäikkäreiden ja uimatuntien ennätys 🙂

      Poista
  7. Meidän keittiössä uunifetapasta kulkee nimellä "juttu"
    "Syödäänkö viikonloppuna juttua" /"Ei ollakaan pitkään aikaan syöty juttua"

    Juttuun tulee pieneksi pilkottuja miniluumutomaatteja (en voi sietää suussa purskahtavaa kokonaista pikkutomaattia), sipulia ja suippopaprikaa. Juttu valmistuu airfryerissä noin vartissa ja on perjantain tai lauantain pikaista herkkuruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suippopaprika on varmaan hyvä lisäys juttuun. Meilläkin on aiefryer mutta ei olla tehty siinä juuri mitään. Hra Kepposella oli pahasti patoutunutta vempeleiden hankintatarvetta, enkä ehtinyt estämään 😆

      Poista
  8. Nämä eivät tuttuja mutta alkoi kovasti tehdä mieli jauhelihaa. Sitä meillä ei ole ollut vähään aikaan. Söin tänään minulle mieluista pastaa; ciuffi d'angelo. Ne ja nuudelit ovat kivan ohuita. Säilyketomaateista ja kanasta kastike. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään kaikenlaisista pastoista, minulle maistuu ohuet ja levät nauhat, farfallet, simpukanmalliset ja vaikka mitkä 🙂 Tosin vähään aikaa en ole syönyt ihan kapeaa nauhapastaa. Täytyy laittaa kokkauslistalle

      Poista
  9. Taidan olla aika laiska ja epäileväinen kokeilija. Tuon jälkimmäisen valitsisin, ilman chiliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä noista kahdesta kannattaa valita uunifetapasta 😋😋😋

      Poista
  10. Uunifetapasta on mun mieleen ja turkkilainen pasta poikien! Molemmat oli sellaisia, että oli kiva kokeilla, mutta eivät päässeet kumpikaan säännölliseen arkiruokakiertoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tuo uunifetapasta on jäänyt ateriakiertoon. Pojat toivovat siihen välillä kanaa lisäksi. Onnistuu helposti sen kun paistaa kanasuikaleet pannulla ja lopuksi heittää sekaan :)

      Poista