Sivut

18. maaliskuuta 2020

Karanteenipäiväkirja osa 1 - aktiviteettejä pojille

Osasin uumoilla, että korona vielä ravistelee Suomeakin, mutta tapausten runsas lukumäärä Italiassa ja Tirolissa tuli minulle todellakin yllätyksenä. En osannut edes kuvitella moista "koronaräjähdystä". Koen tilanteen pelottavana, mutta yritän olla ahdistumatta. Elämän on jatkuttava, vaikkakin poikkeuksellisissa oloissa.

Me vietimme jo viikonloppuna pikaisia ostoksia lukuunottamatta karanteeniviikonloppua. Pojat olivat jo tiistain pois koulusta ja siis jo ennen virallista ensimmäistä karanteenipäivää pojat ovat ilmiriidoissa keskenään. Huoh.

Jotta välttyisimme Kepposten maailmansodalta, aloin listaamaan karanteenipäiviin sopivia aktiviteettejä. Pojat pitää saada ulkoilemaan ja tekemään muutakin kuin pelaamaan netissä.

Ulkoilu:
-Meillä kaikkien aikojen suosituin ulkoiluttaja on ollut Pokemon Go. Puolitoista vuotta sitten innostuksemme lopahti, mutta nyt on aika jälleen aktivoitua. Se täytyy muistaa, että pokemon raidit ovat riski. Niissä pitää pitää riittävä turvaväli! Ajattelin, että pääasiallisesti kävisimme tuossa lähiraidilla siten, että pelaamme sen autosta ja sen jälkeen reippailukierros pururadalla.

-Frisbeegolf on sopiva koko perheen laji. Lajista innostuneilla on tietysti hirveä määrä erilaisia kiekkoja, mutta karanteenikatras voi pelata siten, että yksi frisbee per nenä.

-Monessa lähiliikuntapaikassa on ainakin mahdollisuus heitellä koreja perheen kesken. Baanalla Marian sairaalan läheisyydessä on myös ulkopingispöydät. Jos joku tietää muita ulkopingispaikkoja Helsingissä, niin vinkatkaa.

-Ulkoilualueilla on ilmeisesti ollut aikamoinen kuhina. Itselläni listan ykkösenä on Torronsuo. Uskoisin sen kiinnostavat alakoululaisia. Teiniä voi olla vaikea saada suolle.

-Olen aina miettinyt, että pitäisiköhän joskus kokeilla ulkokentillä pelattavaa padelia.

TV ja suoratoistopalvelut
Muistatteko kultaista 80-lukua, jolloin koko perhe kokoontui television ääreen? Meillä nykyisin lapset katselevat suoratoistopalveluita omilta laitteiltaan. Siihen voisi tehdä muutoksen ja aloittaa koko perheen telkkasessiot.

Ohjelmiksi suosittelen:
-Locke and Key Netflixiltä. Sarjassa nuoret löytävät vanhasta sukutalostaan mystisiä avaimia, joiden avulla voi tehdä mahdottomia asioita. Toki pahikset havittelevat myös avaimia. Sarja viihdyttää myös aikuista.

-Masked Singer. Koko perhe arvailemaan, että kuka piilottelee maskin takana.

-Big Mouth Netflisiltä. Olen kirjoittanut siitä ihan oman postauksen.

-Hayao Miyazakin anime-elokuvat, osa saatavilla Netfixillä.

Kädentaitojutut
-Meillä keskimmäinen on todella innostunut Warhammer ukkeleiden maalauksesta. Hänet kannustan pikaisesti takaisin armeijansa kimppuun ja pääsen/joudun itsekin varmasti maalaushommiin

-Suunnitelen vakavasti ostavani Legoja 11- ja kohta 13-vuotiaille. Lego architecture sarjan paketit joissa on päälle tuhat osaa tarjoavat varmasti ainakin yhdeksi viikonlopuksi haastetta pojille. Ehkä 15v tulee mukaan. Kiva paketti olisi vaikka joku Lontoo-vaihtoehdoista, koska muutaman vuoden takainen Lontoon reissu on vielä pojille muistissa.

-Monissa perheissä kootaan palapelejä. Minullahan ei hermo kestä sitä hommaa lainkaan, joten meillä tuskin kootaa koronakaranteenissa palapelejä.

Kokkaus
Kerrankin kun kaikki syövät yhtäaikaa, eikä ruoka-aikaa säätele kenenkään harrastus tai kiireiset kuljetukset, olisi mahdollista panostaa pienempien poikien keittiöopetukseen. Meillä koko perhe rakastaa leivonnaisia, joten leipominen vetoaa aina poikiin. Koronakaranteenin tavoitteena voisi olla, että keskimmäinen ja kuopus osaavat karanteenin lopuksi valmistaa spagettia ja jauhelihakastiketta ja että olemme leiponeen ainakin yhdet mokkapalat yhdessä.

Muuta:
-Lautapelit
-Äänikirjat
-Lukeminen, johon lapsiani on erittäin vaikea kannustaa :(

Mitkä ovat sinun vinkkisi koululaisten koronakaranteeniin?

8 kommenttia:

  1. Mua semisti ahdistaa tämä 1 kk aika jolloin pojat kotona, mutta kaipa siihen tottuu. Mäkin aion kannustaa poikia kokkaukseen, osaavat kuitenkin tehdä ruokaa jos haluavat. Onneksi pojilla jatkuu vielä tennisharrastus, joten saavat purkaa energiaa siellä lähes joka päivä. Thank god!

    Tsemppiä meille kaikille! Omat vinkit: lautapelit, koirien ulkoilutus, tv:n yhdessä katsominen ja Mama nuudelit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, meillä syödään Soba-nuudeleita :)

      Säännöllinen urheiluharrastus tekee hyvää lapsille ja kiva, että sitä voi jatkaa vielä karanteeninkin aikana.

      Poista
  2. Koulua pitää tietysti myös käydä; siinä on varmaan oma tekemisensä?!

    Möksäelämä - siis mökille siirtyminen - jos siellä voi olla, ja jos perheen elämä kestää sen? (ja jos pääsee helposti sairastuessaan oman kunnan palveluiden äärelle)

    Meillä ainakin etäopetuksessa olevalle tuli kaikista aineista yleisohjeistus suoritustavasta, ja osa vaatii läsnäoloa jossain tietyssä etäopetustilassa oppitunnin aikana. Johan sitä siinäkin on tekemistä.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä etäkoulunkäynti vaatii aikamoista vääntöä vanhemmilta. Yksi ollaan saatu jotenkin ruotuun ja hänellä meni tänään koulutyöhön kaksi tuntia. Poika on tosin aika nopea matematiikassa. Siinä on sitten vielä 22t vuorokautta jäljellä, josta tuo vähäuninen nukkuu ihan maksimissaan 8t. Eli 14t vapaa-aikaa kotona. Siinä ehtii riitautua kerran jos toistekin. Sinä päivänä, kun iskee ruotsin ja saksan tehtävät, niin aikaa kotona lorvimiseen jäänee vain 12t. Huoh. Toki eihän noilla alakoululaisilla ole kouluviikossa kuin reilu 20 oppituntia.

      Meillä lapsilla ei ole etäopetusta toistaiseksi ainoastaan päivän tehtävät. Eli ei missään mitään läsnäolovaadetta.

      Meidän täytyy harkita mökkireissua. Muuten kaikki olisikin ihan ok, mutta pullonkaulaksi saattaa muodostua netti. Työantaja ei katso hyvällä, jos on huonon netin takana. Eikä pojat sitä, että äidin etäpalaverijärjestelmät vie kaiken kapasiteetin eikä heille jää mitään ;)

      Poista
  3. Tuli mieleen koottavat autot, lentsikat jne? Rakentamista, maalailua ja keskittymistä olisi siinä luvassa..ja hyllykoristeita ;)
    Mökkeily toisi lisää ulkoilua, erilaisia luontojuttuja ja bongailua. Poikien iät on mulla nyt hukassa, mutta tuli mieleen, että kasvikansiota varten voisi keräillä jo sammalia ja jäkäliä kuivamaan. Vai taidatte olla jo valokuvatun version piirissä? Vaan toki mökkeily niin, ettei jää sinne jumiin, jos tauti iskee.

    Tsemppiä, varmasti on haastellinen yhtälö varsinkin kun aikaa kuluu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän perheessä keskimmäinen on ainoa joka on innostunut pienoismalleista ja vastaavista. Hänellä onkin Warhammer-armeija kesken ja siihen saa kyllä upotettua tunteja. Kuopus innostuu ehkä rakentelusta.

      Nykyisin kasvio tehdää valokuvaamalla kasvit. Sitäkään ei pääse tekemään ennakkoon, koska kuvassa pitää olla lappu, jokaa pitää olla nimen lisäksi luokka. Ensi vuoden luokista kun ei vielä tiedä. Yrittävät noilla lapuilla suitsia muiden valmiiden kuvien käyttämistä. Olen jo kahta digikasviota ollut apuna kuvaamassa ja silloin mietin, että eikö yksi perhe olisi voinut pärjätä yhdellä digikasviolla kolmen sijasta ;)

      Ei tässä auta muu kuin venytellä pinnaa. Karanteenipäivä 2 oli parempi kuin edellinen. Saimme sentään yhden lapsista kammettua ajoissa ja reippaasti koulutyöhön.

      Pysy terveenä!

      Poista
  4. Hyviä ideoita, nyt kaivataan luovuutta! Onneksi meille nyt tuli koiranpentu, jolle riittää hoitajia, leikittäjiä ja ulkoiluttajia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuipas teille koiranpennun tulo hyvään aikaan, kun nyt tosiaan on hoitajia paikalla eikä tarvitse stressata siitä, miten pentu pärjää yksin kotona. Minä odotan jo pentukuvia!

      Poista