Tässä eräänä päivänä keskustelimme leivoksista ja leivonnaisista. Kehuskelin jälleen asiantuntijuudellani, toki vain maisteluasiantuntijuudellani. Leivontarepertuaarini on aika rajoittunut. Todennäköisesti onnistuisin monessakin kotileipurille tarkoitetussa ohjessa, mutta aikani ei ole riittänyt leivontaharrastukseen eikä vyötärön ympäryskään oikein sallisisi sitä. Tästä kokemusasiantuntujuudesta heräsi pieni aakkoshaaste. Olin nimittäin aika varma, että jokaiselle aakkoselle poislukien x,z, q, y, ä ja ö on olemassa jokin leivonnainen, jota olen maistanut. Lisäksi haaste pitäisi suorittaa googlaamatta, omaa valokuvakansiota saa selailla. Ensisijaisesti leivonnaiseksi pitäisi löytää jokin Suomeen ja suomen kieleen vakiintunut termi. Vasta toissijaisena voi listata ranskalaisia leivonnaisia.
Noh, mitä luulette, että kuinka kävi?
Löytyikö jokaiselle aakkoselle maisteltu leivonnainen?
A - Aleksanterin leivos
Vaaleanpunainen Aleksanterin leivos on ollut vuosikymmenien ajan konditorioiden vakiotavaraa, aloitettiinhan sen valmistaminen Suomessa jo 1800-luvun alussa. Leivos on nimetty Venäjän keisarin Aleksanteri I mukaan. Tykkään Aleksanterin leivoksista, mutta harvoinpa niitä tulee tällä hetkellä lautaselle valittua, itse en ole kokeillut ikinä niiden valmistamista.
B - Baklava
B-kirjaimen vaihtoehdoistani uusin tulos on baklava. Lähiostarillani on kauppa joka myy joka päivä yli kymmentä, jopa kahtakymmentä, eri sorttia baklavaa, joten lasken sen Suomeen vakiintuneeksi. Minulla oli 90-luvulla työkaveri, jonka juuret olivat Palestiinassa ja hän perehdytti minut baklavan saloihin ja jäin koukkuun. Baklava on filo-taikinasta valmistettu leivonnainen, jossa käytetään pähkinöitä filotaikinakerrosten välissä ja reippaasti siirappia. Omassa suosikissani on pistaasia.
B on yllättävän vahva herkkukirjan, B:llä alkaa suosikkikakkuni eli Britakakku sekä yksi appeni suosikkileivoksista eli Budapest leivos.
C - Charlotte Russe
Kun minä olin teini-ikäinen, niin Charlotte Russe oli muotia. Tein Charlottea kotona juhliin ja joskus ihan vaan viikonlopuksi. Omiin ylioppilasjuhliini tein Fazerin kakkujen lisäksi kolme Charlottea. Alkuperäisen ohjeen, jota olin tosin hieman parannellut, olin ottanut jostain naistenlehdestä yläasteikäisenä ja se oli Dingon Neumannin äidin ohje. Kaikenlaista arvottomaksi muuttunutta informaatiota ihmisen päästä löytyykin. Todennäköisesti en ole tehnyt enkä myöskään syönyt Charlotte Russea kertaakaan lakkiaisteni jälkeen.
Kuva https://www.meillakotona.fi/reseptit/charlotte-russe-vadelmataytteella
D - Donitsi
Donitsit kuuluvat meillä lähinnä vappuun. Aika harvakseltaan niitä tulee ostettua ja vielä harvemmin tehtyä, vaikka olenkin hankkinut donitsivuuan, jossa niitä voi valmistaa ilman kuuman öljyn kanssa tuhertamista.
Kotitekoisia donitseja vappuna 2018
E - Éclair
Oi nam nam! Onton leivonnaisen sisällä on kermavaahtotäyte ja päällä suklaata. Ainakin Ranskassa nämä ovat taivaallisia. Éclair-leivoksista on tehty säilyviä tehdasversiota ja niistä ja oikeista Èclareista ei voi puhua samana leivonnaisena.
F - Financier
F-kirjain oli hirvittävän vaikea. Jouduin tässä kohtaa googlaamaan suosituimmat ranskalaiset leivonnaiset ja sieltä listalta löytyi Financier. Se on ulkoisesti aika vaatimattoman makuinen neliskanttinen kakku, mutta maku on erinomainen ja siinä maistuu selvästi mantelijauho ja ruskistettu voi.
G - Galette
Tuskainen kirjan G. Tokihan kakku on ranskaksi gateau ja olisin ehkä voinut kuitata tämän vaikka gateau au chocolatella, mutta valintani on galette. Galette on ronskin näköinen piiras, yksi tunnetuimmista versioista on omenoista tehty galette. Se on nopeampi ja helpompi kuin toinen ranskalainen klassikko omenapiiras tarte tatin. Galetteja on myös suolaisia, kuten sipulista tehty. Tunnetuinta galettea, galette des Rois, en ole ikinä maistanut. Se on ranskalainen loppiaisen herkku. Nimi viittaa kolmeen tietäjään, jotka tulivat antamaan lahjoja Jeesus-vauvalle. Loppiaisherkussa on kansi ja sisällä mantelitäytettä sekä sisälle piilotettu tietäjä figuuri, jonka löytäjälle on jotain hyvää luvassa. Liekö samaan tyyliin naimaonnea kuin joulupuurosta mantelin saaneelle.
H - Hunajakakku
H-kirjaimen kohdalla alkoi vaikeudet. Pakko myöntää jouduin googlaamaan hunajaleivonnaiset. Hunajakakku yhdistyy mielessäni kaupan teolliseen tuotantoon, en ole ikinä syönyt kotitekoista hunajakakkua enkä konditorian hunajakakkua. Ei teollisessa hunajakakussa ole mitään vikaa, mutta itse valitsen kaupasta jotain muuta.
I - Ei mitään leivonnaista
Voihan I-kirjan. Ei tullut mitään mieleen eikä edes googlaamalla löytynyt yhtään I:llä alkavaa leivonnaista. Hämmentävää. Tuleeko sinulle mieleen joku I-leivoinnainen?
J - Joulutorttu
Vuoden ensimmäiset uunista tulleet jouluturtut ovat niin herkullisia! Joka joulu leivotaan poikien kanssa torttuja. Esikoinen on erityisen näppärä torttuhommissa.
K -Köyhät ritarit
Hra Kepponen tekee usein jälkkäriksi köyhiä ritareita, ne ovat koko perheen herkkua.
Nämä köyhät ritarit ovat monen vuoden takaa ravintolasta. Annos maksoi vuonna 2013 10,40€ ja olin ihan samanlainen kuin meidän esikoisen tekemät. Olisin odottanut ravintola-annokselta jotain ekstraa.
L - Laskiaispulla
Meidän kuopus on pienestä pitäen rakastanut laskiaispullia. Hän pitkään luuli, että oikea nimi oli LAISKIAISpulla :) Joskus lopputalvesta pojalle tuli suru laskettelukeskuksessa, kun laiskiaispullakausi olikin päättynyt. Ihan kohtuuntonta. Minäkin tykkään laskiaispullista hurjasti. Olen sillä lailla joustava henkilö, että tykkään sekä mantelimassa- että hillotäytteestä.
M - Mokkapala
M-kirjan on varsinainen leivonnaiskirjain! Valitsemani mokkapalan lisäksi heti mieleeni tulivat munkki, mustikkapiirakka, mansikkakakku, macaron, mille fleur. Keskimmäisen ja kuopuksen suosikki on mokkapalat ja meillä tehdäänkin niitä usein.
N - Nutellakakku
N-kirjain osoittautui hyvin vaikeaksi. En tiedä, että onko nutellakakku varsinaisesti suomen kieleen vakiintunut termi, mutta muuta en keksinyt. Kolmen aineksen nutellakakku oli varsinainen nettihitti, meillä sitä ei ole kokeiltu. En ole itseasiassa leiponut mitään nutellasta, joskus olen laittanut pullien väliin nutellaa, banaania ja kermavaahtoa.
O - Omenahyveleivos
Lapsuuteni suosikkileivos. Sain lapsena siedätyshoitoa ja pistoksen jälkeen oli mahdollista saada kahvilassa leivos tai kiiltokuva-arkkeja. Valitsin aina omenahyveen.
P - Pulla
P-kirjan on myös varsinainen herkkukirjan profiteroles, pecan pie, pavlova, pekaanipähkinäviineri - kaikki suuria herkkujani! Meidän koko perhe rakastaa pullaa. Mökkipaikkakunnalla on leipomo ja tärkeä rituaali mökkeilyssä on ostaa sieltä kotipullaa.
Pulla on sellainen lohtuherkku. Koti on täydellinen turvapaikka, kun siellä tuoksuu tuore pulla. Pitäisi ehdottomasti leipoa pullaa useammin!
Ulkomainen vaihtoehto P-kirjaimelle olisi profiteroles. Ne ovat ranskalaisia tuulihattuja, joiden sisällä on jäätelötäyte ja päällä suklaakuorrute. Ravintoloissa jälkiruoka-annokseen saatetaan kaataa suklaasulaa päälle. Tämä vie muistot minun ja Hra Kepposen Pariisin matkaan. Hra Kepponen tilasi jälkiruuaksi kivassa ravintolassa profiterolesit ja tarjoilija tuli kuparipannun kanssa kaatamaan suklaasulaa annoksen päälle. Tarjoilija sanoi Hra Kepposelle, että ilmoittaa kun hänen tulee lopettaa suklaasulan kaataminen. Arvatkaa kummalta loppui kantti suklaasulan kaatamisen suhteen ensin? Hra Kepposelta vaiko tarjoilijalta? No, tarjoilijalta tietenkin ;) Ihan riittävästi sai Hra Kepponen suklaasulaa annokseensa kuitenkin
Vuosi sitten keskimmäisen leipomat pullat
R - Runebergin torttu
Minä tykkään Runebergin tortuista! Kyllä ne kuuluvat helmikuuhun erottomattomasti. Helmikuu on yleensä hyvä kuu, silloin on talvista ulkoilusäätä, laskiaispullia ja Runebergin torttuja. Muu perhe ei Runebergin tortuista erityisemmin piittaa, joten niillä tulee herkuteltua töissä tai kahvilassa jonkun ystävän kanssa.
S - Sitruunakakku
Sitruunakakku on kuivakakkujen klassikko. Aika harvoin teen kuivakakkuja itse, nekin vähät kakut ovat yleensä Pätkiskakkuja, koska perhe ei erityisesti arvosta kuivakakkuja. Minähän tykkään tietenkin niistäkin. Oma suosikkini on perinteinen tiikerikakku.
Koska joulu on kohta ovella annan S-kirjain vinkin jouluun ja se on saksalainen joulupulla stollen. Olen viime vuosina ihastunut kuvasti stolleniin. Meillä on ollut niitä töissä. Netti on täynnä erilaisia stollen-reseptejä, mutta stollenin makuun pääsee helposti Lidlin hyllyn kautta.
T - Täytekakku
Minun lapsuuteni juhlaherkku oli ehdottomasti täytekakku. Sokerikakkupohja kostutettiin laimennetulla kahvilla, väliin tuli mansikkasurvosta ja kermavaahtoa, päälle kermaa. Koristelut olivat marja-aikaan marjoja ja talvisin säilykehedelmiä.
U - Uunijäätelö
U-kirjain oli myöskin vaikea. Sitten muistin uunijäätelön. Uunijäätelöä tein ennen lasten syntymää ruokavieraille. Minun uunijäätelöni valmistui siten, että pohjaksi tuli ohut sokerikakkupohja tai hätätapauksessa kaupan valmis kakkupohja. Kakkupohjanpäälle tuli säilykehedelmiä ja pakastevadelmia, sen päälle jäätelöä isoina paloina ja koko komeuden päälle marenkivaahto. Systeemi uuniin hetkeksi ja heti syömään.
V - Viineri
Viinereistä tulee mieleen ensimmäinen hotelliyöpymiseni Tukholmassa. Olin ala-asteella ja olin yöpynyt muutamassa hotellissa siihen mennessä. Hotellimme Tukholmassa oli minusta todella upea ja aamiaispöydässä oli viinereitä! Elämäni ensimmäiset aamiaisviinerit - mikä taivas!
Yleensä valitsen pullan viinerin sijasta. Suosikkiviinerini on perinteinen vaniljaviineri.
Kuvan viineri Vaasan
W - Whoopie
Olen syönyt elämässäni yhden ainoan whoopien. Whoopiessahan on kaksi pulleahkoa suklaakeksiä, joiden välissä on makea täyte. Tämähän kuulostaa dominokeksiltä, mutta keksit ovat isommat ja täytettä on enemmän. Ensimmäinen whoopie ei ollut rakkautta ensi maistolla, whoopie oli makuuni liian makeaa.